Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
581 vizualizari
Maximul posibil, presupunând că Terra e o sferă perfectă, ar fi de 50%, corect? La ce înălţime trebuie să ajungem pentru a vedea jumătate din Terra? Cât a văzut austriacul (presupunând că a privit în jos), din punctul de unde a sărit din balon?
Senior (8.1k puncte) in categoria Terra-Univers
0 0
Aproximativ la această întrebare m-am gândit şi eu. Eu îmi puneam problema de ce în imaginile captate de la acea înălţime nu se vede Oceanul  Pacific, sau măcar Golful California, ţinând cont că s-a înălţat din partea de sud-est a statului New Mexico (SUA, desigur).

1 Raspuns

6 plusuri 0 minusuri

Undeva faceți o confuzie. Baumgartner a urcat numai pînă la altitudinea de 39 km, iar raza Pămîntului este de 6370 km. Observați cît de mare e contrastul? Dacă Pămîntul ar fi o bilă de biliard cu diametrul de 55 mm, Baumgartner nu s-a ridicat nici măcar la 0,2 mm de suprafață. Adică mult mai puțin decît cît își ridică o furnică un picioruș.

Să facem totuși calculul. N-o să scriu toate socotelile aici, ci doar rezultatele intermediare.

Deci raza Pămîntului este de 6370 km, iar Baumgartner s-a ridicat pînă la 39 km. Tragem o tangentă de la poziția lui la suprafața Pămîntului și găsim că orizontul lui de vedere e un cerc cu o rază de circa 700 km. De adăugat aici că cea mai mare parte a suprafeței el o vede sub unghiuri foarte razante, deci e greu să distingi forme cunoscute.

O rază de 700 km înseamnă o arie de 1,54 milioane km². Pămîntul are o suprafață totală de 510 milioane km². Deci Baumgarnter a văzut doar 0,003 din suprafața Pămîntului, adică doar 0,3%. Departe de 50%.

50% dintr-o sferă se vede doar de la o distanță infinită. Sau, cu aproximație, de la o distanță care e mult mai mare decît raza sferei. De exemplu de pe Lună se vede foarte aproape de jumătate din suprafața Pămîntului, pentru că distanța este de vreo 385000 km, adică de vreo 60 de ori mărimea razei.

Expert (12.9k puncte)
0 0
Am calculat: de pe Lună se vede cam 46,7% din suprafața Pămîntului.
0 0
doar ma intrebam daca maximul posibil de atins (de undeva, nu de unde a ajuns austriacul) e 50%. Nu afirmam ca el a vazut atat. Ba chiar intrebam cat a vazut...Intrebarea s-a nascut in mintea mea vazand inregistrarea video de aici:

http://io9.com/5951746/first+person-footage-from-felix-baumgartners-space-jump-will-make-your-head-spin
0 0
În înregistrarea aceea obiectivul camerei este unul superangular (căutați imagini pentru „fisheye lens” pe internet), care cuprinde un cîmp vizual foarte larg, dar care deformează mult imaginea. El face ca Pămîntul să se vadă rotund, dar și dacă Pămîntul ar fi fost plat și infinit, cu obiectivul acela s-ar fi văzut tot rotund, din cauza deformării imaginii. Orientarea camerei a fost aproape tot timpul spre sol, dar cînd camera a fost îndreptată deasupra orizontului (pe la minutul 00:10 și din nou pe la 01:19) lucrurile par invers: cerul pare să fie o sferă sau filmarea pare că s-a făcut dintr-o depresiune adîncă cu marginea rotundă. Cînd axa optică a camerei e îndreptată spre orizont, el se vede aproximativ la fel de drept ca văzut de pe sol.

De aceea s-ar putea să aveți impresia că s-a văzut o bucată considerabilă din suprafața Pămîntului. Realitatea este că unghiul sub care vedea Baumgartner solul a fost aproape 180°, adică aproximativ la fel ca de la altitudini mai mici, inclusiv de la sol. Cu cît unghiul sub care se vede o sferă e mai mic de 180°, cu atît se vede o fracțiune mai mare din suprafața ei.

Singurul lucru care demonstrează că filmarea s-a făcut într-adevăr la altitudini mari este culoarea albastru închis, practic neagră, a cerului, cu degradeul de nuanțe de albastru de la orizont. Numai de la altitudine foarte mare se vede așa.
...