Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
2.3k vizualizari
De curand Nokia si-au lansat ultimul tip de telefon, a carui baterie se incarca fara a-l conecta prin fir la curent. Pur si simplu se aseaza pe un suport sau langa un suport si telefonul se incarca.

Am inteles ca se incarca prin inductie magnetica. Cum functioneaza? Campul magnetic produs de suportul telefonului "excita" anumiti electroni care migreaza de la anodul bateriei la catod sau ce? (scuze pentru nestiinta mea, am facut doar doi ani de fizica in scoala :).
Experimentat (3.6k puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
Ca să înțelegeți cum funcționează încărcarea fără fir trebuie să știți mai întîi cum funcționează un transformator electric. În transformator energia electrică din primar se transformă în energie magnetică în miezul transformatorului, iar apoi aceasta se transformă din nou în energie electrică în secundar. La fel e și cu încărcarea prin inducție: e ca un transformator al cărui miez a fost întrerupt, ca să lase loc pentru izolația de plastic a încărcătorului și a telefonului mobil, dar cîmpul magnetic se transmite și de la distanță.

Evident, astfel de încărcătoare au avantaje (nu mai sînt contacte care să se oxideze etc.), dar un dezavantaj clar este că o parte din cîmpul magnetic se pierde, deci eficiența energetică este mai mică decît la încărcătoarele cu contact electric, cu cîteva zeci de procente. Pentru a reduce pierderile se folosesc frecvențe înalte (nu 50 Hz, ci peste 100 kHz) și circuite electronice complexe, atît în încărcător cît și în mobil.
Expert (12.9k puncte)
0 0
Așa-i bre, că bine zici!
...