Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.4k vizualizari
Sa fie vorba de imposibilitatea de a sustine economic (pt tara noastra) acest domeniu ori nu mai este logic din punct de vedere strategic.
Experimentat (1.6k puncte) in categoria Cultura Generala
0 0
Pentru ca razboiul nu mai naste eroi ci profit la burse. Cu alte cuvinte mercenarii sunt mai numerosi.
Pe langa asta exista alte metode de control al populatiei deci stagiul militar nu mai este obligatoriu.
Si da, in ziua de azi nu ai nevoie de soldati ci de putere de foc...
0 0
Asa ma gandeam si eu Iahim,este interesant punctul 2 la comentariu.

3 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Sunt avantaje şi dezavantaje să ai o armată profesionistă şi să renunţi la stagiul militar obligatoriu.

Avantaje:

- nu trebuie să pregăteşti în fiecare an serii de militari, ceea ce înseamnă mai puţini oameni implicaţi în pregătire şi cheltuială mai mică
- ai în orice moment militari cu un grad de pregătire ridicat, nu unii abia intraţi în sistem

Dezavantaje:

- în caz de conflict major, ai o populaţie masculină fără pregătire militară, în majoritate. Ştiu că unii au impresia un conflict clasic nu mai e posibil, că în Europa nu mai e posibil un război şamd, dar istoria este plină de evenimente imposibile, de neanticipat.  Alţii cred că războiul se duce de la distanţă, ceea ce iluzoriu. Războaiele se poartă terestru, altfel nu câştigi  definitiv. Vedeţi Irak, Afganistan. Cu rachete şi avioane doar pregăteşti invazia terestră.
- ai o armată de "soldaţi" îmbătrânită după o vreme, pentru că dacă atunci când ai soldaţi veniţi pentru un an, ai numai tineri de 20 de ani, într-o armată profesionistă e formată din oameni care şi îmbătrânesc...

Americanii nu au nevoie de militărie obligatorie, pentru că avantajele voluntariatului sunt atât de mari, încât au necesarul de oameni fără a fi nevoie să-i oblige.

Senior (11.9k puncte)
0 0
Nu este chiar voluntariat la americani. Au soldă destul de consistentă pentru a-i considera profesionişti. Voluntară este doar decizia de a intra în armată. Dar aşa este şi la noi.
0 0
Problema cu stagiul obligatoriu e mai complicată şi din punct de vedere social. De ce e vorba doar de masculi? Femeile pot fi performante chiar şi combative, iar dacă masculii sunt mai forţoşi (deşi chiar nu ştiu cât mai contează asta acum), în spatele frontului sunt o mulţime de treburi de făcut, deci care e problema? Discuţia e mare iar unii identifică aici şi intenţii feministe absurde, sau probleme rasiste, religioase şi altele care pot crea tensiuni sociale într-o societate democratică.

Eu am făcut armata când încă era obligatorie, nu îmi pare rău, dar nici nu consider că aveam nevoie neapărat de ea, pentru tot ce am învăţat acolo există şi alternative în viaţa civilă. Mai rar, dar există.
0 plusuri 0 minusuri
Tehnologia avansata in domeniu necesita "meseriasi"; un "meserias" nu devine unul care a fost silit de altcineva decat de el insusi, pe de alta parte este politica Aliantei Nord-Atlantica.
Experimentat (1.7k puncte)
0 0
Am inteles perfect ,multumesc.
0 plusuri 0 minusuri
Nu mai suntem pe vremea lui Stefan cel Mare sa mergem cu furci si lopeti la razboi. In ziua de azi razboaiele se tin de la distanta prin tehnologia avansata de care o dispun. Din exemplele contemporane ale atacurilor americanilor asupra diferitelor tari, se poate vedea ca soldatii sunt folositi doar pt a asigura zona respectiva in urma atacului castigat. Prin urmare nu e nevoie de milioane de oameni ci de doar cateva sute.

In ziua de azi serviciul militar este doar un job ca si restul. Nu e nimeni obligat sa faca ce nu vrea.

Crezi ca daca maine ar incepe un razboi mondial te-ar chema sa-ti dea o pusca in mana si sa pleci la atac de nebun ?  Nu, razboaiele s-ar tine de la distanta prin rachete teleghidate.
Senior (6.9k puncte)
0 0
Deci Cipriane ,am sa te intreb ,fara suparare daca ai facut armata?.
0 0
sa stii ca nu am avut nicio intentie de ironizare.
In prezent pot spune ca am avut norocul sa scap de armata, prin inceperea studiilor superioare . Asa a fost legea pe atunci. In anii ce au urmat au scapat cu toti.
Poate atunci as fi vrut sa fac armata, era zicala aia din batrani ca daca nu faci armata nu esti barbat. Nimic mai fals pot sa spun in prezent.

Deschidem un alt subiect interesant. Spune-mi parerea ta despre armata.
0 0
Din alt punct de vedere in armata am invatat ceva.Fiecare lucru care l-am invatat a fost de ajutor.
Din pct meu de vedere am observat ,in general o anumita ironie in aproximativ toate exprimarile dv.
0 0
e si normal sa inveti ceva, doar nu o sa pierzi 1 an de zile ca la puscarie. La fel de bine poti sa inveti si in afara !
0 0
armata?, nu-mi doresc sa mai trec prin asa ceva, o prostie si-o pierdere de timp. Cel mai important lucu pe care l-am invatat in armata a fost  sa-mi stapanesc foamea si nervii, atat. Tehnica militara ?. Pai invatam sa luptam cu tehnica pe care au folosit-o rusii in anul 1944.
...