Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
4.7k vizualizari
Ca si strugurii, merele fac parte din alimentatia cea mai sanatoasa. Nimic mai adevarat, insa cu simpla conditie sa stim cum le mancam. Chiar daca in aparenta este un amanunt lipsit de interes, coaja acestora poate fi deopotriva prietenul sau inamicul nostru, care merita cunoscut.
Junior (1.4k puncte) in categoria Alimentatie

3 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
parerile sunt impartite dar cred ca este bine tolerat marul mancat cu coaje cu tot in conditii normale! in anumite afectiuni marul se consuma tot intreg, dar compot! si nu fara coaja!!
Novice (106 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Coaja fructelor, a merelor inclusiv, conţin multe vitamine şi fibre, pe langă alte elemente nutritive. Deci în principiu un măr sănătos se poate mânca nu doar cu coajă ci şi cu seminţe totul fiind hrănitor şi oferind sistemului digestiv oportunităţi de a extrage nutrienţi valoroşi.

Problema consumării sau nu a cojii totuşi se pune, pentru că în pomicultura de azi se folosesc o mulţime de substanţe toxice pentru îndepărtarea dăunătorilor, pentru conservarea fructelor, aceste substanţe trebuie să ajungă inclusiv pe fructe şi chiar dacă fructele se spală bine, tot rămân cantităţi importante de substanţe toxice (otrăvuri - ce mai încolo şi-ncoace).

Aşa că dacă e vorba de un fruct dintr-o livadă proprie, unde s-a stropit puţin sau deloc, fructele pot fi spălate şi consumate fără prea mari griji (deşi poluarea le murdăresc şi pe alea). Fructele din livezi industriale au însă o problemă cu coaja, se pot spăla foarte foarte bine şi tot mai sunt multe pesticide absorbite în coajă, deci eu zic că mai bine să fie curăţate, mai ales dacă le mănâncă copiii.
Experimentat (3.1k puncte)
0 0
Eu am impresia că legenda asta cu substanțele toxice adunate în coaja mărului e doar o sperietoare. Aveți vreo sursă care s-o confirme? S-au făcut analize? S-au îmbolnăvit oamenii care au mîncat merele cu coajă cu tot?

Intuiția îmi spune că dacă otrăvurile trec de coajă atunci se răspîndesc rapid în tot mărul, pentru că membranele celulelor din miez sînt mult mai permeabile decît coaja. Pe de altă parte, dacă coaja este atît de impermeabilă încît mărul pus pe raft nu se usucă cu lunile, atunci foarte probabil nici în sens invers nu are loc traversarea cojii, deci substanțele toxice rămîn afară. Iar dacă așa stau lucrurile, e suficient să speli mărul ca să-l poți mînca liniștit cu coajă cu tot.

Deci, dincolo de zvonuri și impresii, cum stau lucrurile?
0 0
E vorba de substanţe toxice care pot fi numite otrăvuri, dar nu au acţiune violentă, imediată! Exact ca şi în cazul zahărului de exemplu, care în principiu orice organism sănătos este capabil să-l proceseze şi să-i combată efectele adverse, în timp însă, o alimentaţie care conţine zahăr în doze aparent nevinovate, se vor produce erodări la nivelul organelor interne, vor apărea efecte pe alte planuri, iar în final va apărea o boală. Aşa şi aceste toxine, care în principiu nu omoară şi nu au omorât pe nimeni, însă ele se acumulează în ţesuturi (în special în grăsimi), iar în timp işi vor finaliza efectul.
Ideea de bază este de a încerca evitarea cât mai mult a factorilor de risc, construirea unor obiceiuri care să ne ajute să micşorăm cât mai mult acumularea de toxine care împreună formează un adversar puternic pentru organismul omului.
0 0
Din păcate observ că ați rămas la nivel de zvon. Eu așteptam puțin mai mult de atît, și anume un răspuns concret referitor la coaja de măr și la toxinele care se acumulează în ea --- toxine măsurate pe bune și analizate în privința efectelor asupra omului. Așa, idei generale despre cum ar putea acționa toxinele am și eu, iar dacă stau să mă uit în gura paranoicilor ajung să nu mai mănînc nimic, pentru că nimic nu e 100% sănătos.

Între timp, cu tot respectul, eu o să mănînc în continuare merele cu coajă cu tot.
0 0
Eu unul aş fi preferat o modalitate de adresare mai simplă, mai amicală, dar cum doriţi.. :)..

Unele pesticide se concentrează în coaja merelor şi nu e vorba doar de pesticide de sinteză, ci chiar şi naturale. Nu dau nume pentru că nu le ştiu, nu am vreme să ma detaliez întodeauna la un nivel de datliu foarte mare, nici nu am nevoie, o fac alţii iar eu verific cât mai multe surse. Una din surse vine încă din şcoala primară, când ni se spunea clar că nu e o idee foarte rea să curăţăm coaja unor fructe, iar la mere.. depinde! Există o serie de "semnale" foaaarte evidente care mă conving uneori instantaneu ca am în faţă o coajă tratată extrem de serios. Nu mai departe de alaltăieri, soţia a luat nişte mere din supermarket pentu că îi plăcea cum arătau şi chiar arătau foaarte bine! Doar că erau atât de ceruite încât nici cu apa caldă nu s-au săpălat aşa cum ştiam eu că trebuie să fie, am pus chiar şi detergent de vase să vad dacă măcar aşa merge jos... Şi n-a mers! Mi-ar fi plăcut să pot să fac o analiză chimică detaliată, dar până una alta am ales să curăţ coaja acelor mere. N-o fac mereu, merele de aici de prin zona mea arată în general acceptabil şi sunt gustoase, le mâncăm cu toţii spălate bine, dar cu coajă. Alegerea a fost una de circumspecţie, de neîncrederea în faptul că tot ce se vinde într-un astfel de magazin e perfect sănătos! Cine are o altfel de părere, eu consider că e cel puţin prost informat!
Nu mă ştiu a fi panicat sau panicar, dar pesticidarea, fungicidarea, poluarea în general face foarte multe probleme în zilele noastre, iar nişte măsuri de precauţie elementare (evidente uneori) pot fi un compromis util!

Sunteţi absolut convins că tot procesul de erbicidare, pesticizare, fungicizare şi ce s-o mai face, se face absolut corect, că verificarea recoltelor este perfectă, că un măr pur şi simplu spălat bine (ce-o fi însemnând asta) este complet curat (hai să facem abstracţie de toxinele naturale, alea erau acolo oricum)? Nu e perfectă, iar o abordare precaută a cazurilor suspecte mi se pare o idee bună.

Nu e nevoie de zvonuri pentru a realiza proasta calitate a mâncării noastre, e suficient să aruncăm o privire prin spitale, prin şcoli.. pe stradă! Iar unul din facotrii importanţi este legat de poluare vrută şi nevrută, de lipsa conoştinţelor pentru un control real, uneori optimismul producătorilor de chimicale, trece limitele admise.
0 plusuri 1 minus
Din cate stiu semintele de mar sunt toxice, contin cianuri, dar probabil ca sa fie periculoase trebuiesc mancate f. multe. Multe seminte de fructe le simtim amare, natura ne-a dotat de protectie ca sa nu le mancam. Unele seminte au aceste substante pt. a se proteja de paraziti.
Experimentat (3.3k puncte)
...