Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
736 vizualizari
Ma gandesc ca din mine. Dar nu e radioativ? Nu mor minerii? Care e tehnologia de obtinere a acestuia pana la urma?
Junior (546 puncte) in categoria Terra-Univers
0 0
Trebuie tratat, dar nu cred ca este necesar sa dezvoltam contextul aici )

2 Raspunsuri

0 plusuri 1 minus
de ce ?  vrei sa construiesti una ? :D
Novice (105 puncte)
1 plus 0 minusuri
Salut Vlados.

       In cele mai multe cazuri minereul de uraniu este exploatat la suprafata sau in mine subterane, si in esenta nu difera semnificativ fata de alte mine pt minereuri metalifere.Cele mai importante minerale primare ale uraniului sunt oxizii simpli-uraniu si pechblenda, din care se obtine majoritatea uraniului extras in lume.

       Uraniul este un element destul de dispersat, se poate gasi acumulat sub forma de mineralizati cu concentratii mari de uraniu, chiar zeci de procente.Valoarea medie a concentratiei de uraniu aflat in zacaminte in exploatare nu depaseste 1-2 zecimi de procente.

        Fluxul tehnologic de prelucrare a minereurilor de uraniu pt obtinerea unui concentrat chimic cuprinde: maruntirea, lesierea, separarea uraniului din lesie, obtinerea concentratului chimic de uraniu.

         Cei mai importanti izotopi ai uraniului sunt: U-234,U-235,U-238.Pt a fi folosit intr-o bomba nucleara U-235 trebuie sa fie imbogatit la aproape 90%.

           Minereul de uraniu este usor radioactiv, dar se pot intalni dupa cum am scris mai sus si zacaminte mai bogate, de aceea minerul este supus la o doza de radiatii, dar aceasta meserie este atractiva pt unii oameni (care nu au alta posibilitate) datorita unui salariu relativ mare, a programului de munca redus si pensionarea dupa aproape 15 ani (nu e valabil pentru toti).

          Dar nu trebuie sa uitam faptul ca pe cit este de util uraniul pe atat este de distrugator.
Experimentat (1.6k puncte)
...