Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

6 plusuri 1 minus
3.1k vizualizari

Aţi observat, probabil, că indiferent de igiena practicată, unii au dinţi "proşti", fiind "favoriţii" cariilor, iar alţii au dinţi foarte rezistenţi, ajungând la bătrâneţe cu o dantură aproape perfectă.

Care e explicaţia? În ce constă diferenţa dintre unii şi alţii?

Am auzit că ar fi o diferenţă genetică (şi unii doctori stomatologi spun asta), dar nu prea înţeleg cum. Adică unii avem dinţi care rezistă la atacul bacteriilor, iar alţii nu? Unii au gene care fac dinţii slabi?

Senior (11.9k puncte) in categoria Corpul uman
0 0
salut, poate depinde si de cumul de calciu din organism, interesant subiectul !

3 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Ai precizat 2 factori de care depinde sănătatea dinţilor: genetici şi de igienă. În afară că cei 2 factori diferă de la om la om (chiar şi igiena aia "identică"), ca de obicei se face abstracţie de unul extrem de important, alimentaţia. Nu numai că se uită, dar după mine e cel mai important dintre toţi, este un factor la care aduce în "fabrica" numită corpul uman tot ce e nevoie pentru a funcţiona. Dacă aduci materii prime de proastă calitate, sau în cantităţi insuficiente, în combinaţie cu mult moloz sau toxine, aşa merge şi "fabrica", adică prost. Aduci materii prime de calitate, ai grijă ca ele să fie în cantităţi suficiente, să nu se epuizeze rezervele, eviţi toxinele care efectează asimilarea şi eficienţa utilizării acelor materii.. totul merge şnur.

Nu e vorba doar despre dinţi, ci despre orice. Când în corp există deficienţe ale unor anumite elemente nutritive, problemele încep să se manifeste, apar simptomatologii mai domoale, apoi ele sunt mai severe, ca în final să apară boala ca o manifestare a unor combinaţii de deficienţe (că precis nu e doar una). Dinţii sunt dependenţi de calciu, iar daca aceasta substanţă minerală este în deficit (alimentaţie slabă, sau asimilare deficientă) apar probleme cu dinţii, dar nu numai!! Calciul este prezent în numeroase procese metabolice, în numeroase sisteme organice interne corpului, problemele dinţilor fiind doar una dintre simptomatici, extrem de posibil să fie prezente numeroase altele, una fiind mai evidentă.
Experimentat (3.1k puncte)
0 0
Interesanta abordarea. Nu as da chiar atata importanta in acest caz alimentatiei, adica nu as pune-o pe primul plan, dar in mod sigur are un rol. Spun ca nu cred ca e chiar atat de importanta deoarece cunosc exemple de persoane cu deficiente de calciu care au dintii mult mai sanatosi decat media, si invers, si alte cateva aspecte care arata ca sunt destule exceptii. Dar ai dreptate; alimentatia e de obicei scapata din vedere in acest subiect, desi ar trebui sa se tina cont de ea.
0 plusuri 0 minusuri
Adevarat.in primul rand totul depinde de cum esti construit genetic adica ce mostenire genetica ai.asta se intimpla oriunde in univers as zice.fiecare este construit mai bine sau mai putin bine.un exemplu cum ar fi 2 bucati de otel.o bucata oxideaza ailanta mai greu sau deloc.de ce?pt ca e mai de calitate mai bine facuta mai bine adaptata la conditiile de mediu la ce misca pe pamant.si bineinteles depinde si de modul in care folosim organismul.cu cat il soliciti mai tare cu atat se uzeaza mai repede.si restul cei dai sa manince cum il ingrijesti bla bla.dar pt orice primeaza mai intai bagajul genetic care il mostenesti sau cateodata il dobandesti.regula se aplica si dintilor.iara igiena sau cei dai de munca dintilor nu stiu cat de mult conteaza.chiar de curand bunica unui prieten a murit si ce ma mirat avea toti dintii in gura si fara nici o carie.si avea 90 de ani.na stiut cei aia spalat pe dinti curatat chestii de genul asta.poate o sa spuneti aaaa dar ce manca?pai manca ce mancam si noi si bunica mea ca erau vecine iara bunica mai avea doar un dinte cand sa dus.daca vrei o explicatie mai aprofundata treb sa mergi sa cauti structura dintilor.insa tot genele sant cele responsabile cu turnarea lor a dintilor.adica ceva acolo stii cum este.te duci si spui vreu beton nu stiu de care B40 sau ce vrei.si aia iti toarna acolo sa zicem B30 daca este.zice dai ca merge.m,erge dar e crapa se fisureaza etc.
Novice (144 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Este ca si in cazul otelului.Cam asa stau lucrurile.Defect din fabricatie.Acele gene responsabile cu chestia asta da material slab din anumite motive.Sau da  comanda cum o da pt ca poate sau defectat sau functioneaza defectuos.Este cum te duci ci ceri beton din ala trare si mecanismul ala se defecteaza si nu mai pune cit ciment trebuie sau stiu si eu omul poate apasa butoane sa iti tgraga teapa samai scoata si el ceva [pe linga.Mai stii poate asa fac si genele.Insa e clar ca mostenim nu dintii ci acele gene care dau comenzi naspa.Si uite asa avem probleme.Chestia cu alimentatia nu este relevanta.Am vazut oameni mincind aceleasi chestii si au dinti diferiti ca tot.Deci aia nu se pune.Cred ca chestia asta aparu asa in timp indenlungat datorita unei igiene precare,apoi sa mostenit si uite unde am ajuns.Dar putem remedia situatie insa noi raminem asa cu ce avem.Generatiile viitoare daca noi avem grija sa ii invatam ,uneori sai obligam sa se spele sa isi intretina dintii or sa fie bine.Am vazut in america oamenii au dintii frumosi si necariati,pentru ca au grija de ei.ii curata,merg la dentist la control etc.Si uite daca au facut asa de citeva generatii acum cei przenti au dintii buni.Si nu sint falsi poate cum or sa sara unia sa spuna.Ca unia au aparate de indreptat si aia este tot ceva bun ,cauta sa ii intretina si sigur urmasii lui vor avea dinti mult mai buni ca el.Chiar de chestia se mosteneste genetic asta nu inseamna ca lasa ca am dintii stgrong si nui spal,nui intretin si ei nu se strica.Deci pina la urma contribuie ambii factori atit genetici cit si de igiena in a avea dinti sanatosi.Daca obsv animalele sespala mereu si pe blana si mai stiu eu pe unde.
Junior (392 puncte)
...