Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
898 vizualizari
Dacă apa are capacitate calorică 4180cal/gram ar trebui să slăbești văzând cu ochii bănd 1-2l de apă rece (să zicem 10-15 grade C). De ce nu se întâmplă acest lucru?
Junior (994 puncte) in categoria Corpul uman
0 0
Adică să slabeşti prin consumarea caloriilor pe încălzitul apei reci pe care o bei?
0 0
da exact asta este nelămurirea mea

2 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Ca primă impresie, ideea e bună. Dar să calculăm concret.

1. Mai întîi, cîtă energie trebuie să primească 1 L de apă ca să se încălzească de la 10°C la 37°C? Formula este E = m*c*ΔT, unde înlocuim:

m = 1 kg
c = 4,2 kJ/(kg K) --- atenție, valoarea dumneavoastră de 4180cal/g e greșită
ΔT = 27°C

Rezultă o energie de 113 kJ.

2. Apoi, cîtă energie cîștigă un om mediu din mîncare? Rația nutrițională medie a unui adult este de circa 2500 kcal/zi, adică 10500 kJ/zi.

3. Și atunci, cîți litri de apă rece trebuie să bea un om pe zi ca să oblige organismul să consume pentru încălzirea apei băute jumătate din energia pe care o are din mîncare? Răspuns: 5250 / 113 = 46 L.

Deci dacă omul bea cîteva zeci de litri de apă rece pe zi, s-ar putea să slăbească puțin cîte puțin.

Expert (12.9k puncte)
0 0
Salut Adi !

Da-mi voie sa amintesc ca dieteticienii au stabilit cantitatea de apa necesara la 1l/1000kcal, un om consumand in medie 2-2.500 kcal pe zi.

Un om sanatos poate filtra prin rinichi, in medie 1 l apa pe ora,  apa provenind din toate sursele alimentare. Mai strict vorbind, cantitatea necesara de apa depinde de inaltime, greutate, regim termic, umiditate, activitatea fizica, dieta, etc. O cantitate excesiva conduce la hiperhidratare avand ca prima consecinta scaderea nivelului electrolitilor din sange (in special Na - hiponatremie), cu consecinte grave - au existat destule cazuri mortale.
PS: Am corectat unitatile - la sesizarea lui Adi.
0 0
Ultima afirmație a mea, că „s-ar putea să slăbească puțin cîte puțin”, trebuie înțeleasă ca o ironie. Cu siguranță că un om sănătos la cap nu se va apuca să bea cîteva zeci de litri de apă rece pe zi. Eu nici în zilele de vară, pe căldurile cele mai mari, nu pot să beau mai mult de vreo 2 L. Am făcut calculul numai ca să arăt ce ar însemna să încerci să slăbești doar bînd apă rece, fără altă schimbare în regimul alimentar. În nici un caz nu sfătuiesc pe nimeni să și testeze metoda asta!

Vedeți că folosiți niște unități ciudate pentru calorii. În fizică există caloria, cea definită pentru 1 g de apă încălzită cu 1 grad, și kilocaloria, definită pentru 1 kg. Un om care mănîncă doar 2-2,5 kcal pe zi moare de foame în foarte scurt timp. Limita inferioară pentru o viață acceptabilă, conform standardelor ONU, este de circa 1800 kcal/zi, adică 1,8 Mcal/zi. Cred că ați vrut să spuneți 2000-2500 kcal/zi, iar consumul de apă să fie de 1 L / 1000 kcal.
0 0
Mulțumesc Adi, răspunsul dumneavoastră m-a scos din ceață ca să spun așa, deci se pare că omul consumă foarte multe calorii zilnic, încălzitul apei sau al unei înghețate de exemplu neavând nevoie de prea mult efort.
1 plus 3 minusuri
Cum să slăbești de la apă rece, după ce te-ai ghiftuit cu salam.
Experimentat (3.3k puncte)
...