Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
19.8k vizualizari
Mi-ar plăcea să citesc şi o explicaţie pe marginea variantei corecte privind logica pe baza căreia lingviştii noştri au ales o variantă ori alta ca fiind cea corect de folosit...
Senior (8.1k puncte) in categoria Limba Romana

3 Raspunsuri

2 plusuri 4 minusuri
ambele variante sunt corecte . cand zici majoritatea oamenilor a facut liceul acordul se face cu ''majoritatea''(singular) iar cand spui majoritatea oamenilor au facut liceul e clar ca te referi la oameni(plural)
Novice (130 puncte)
3 plusuri 2 minusuri
Salut goguv,

cred ca daca inlaturi natura majoritatii vei putea deduce singur care este logica din spatele variantei corecte. In cazul de fata:

"Majoritatea a facut liceul."

Nu exista niciun motiv firesc sau de ordin tehnic pentru care sa se acorde altfel. "Majoritatea" este un singular indiferent de intelesul cuvantului.

Si inchei cu o scurta analogie. Cum este corect ? "Bradetul a fost taiat", sau "Bradetul au fost taiati" ?

 

O zi buna !
Junior (717 puncte)
0 0
Greșiți. Există un motiv foarte firesc și foarte întemeiat pentru ca „majoritatea” să ceară un acord la plural. Și ca să nu folosesc nici o terminologie complicată, demonstrez numai prin exemple ilustrative. Alegeți din următoarele perechi varianta care vă sună cel mai românește:

- Majoritatea germanilor este blondă.
- Majoritatea germanilor sînt blonzi

- Pe majoritatea studenţilor am revăzut-o mai tîrziu.
- Pe majoritatea studenţilor i-am revăzut mai tîrziu.

- Majorităţii elevilor i s-au respins contestaţiile.
- Majorităţii elevilor li s-au respins contestaţiile.

Dumneavoastră aplicați orbește o regulă care este în general valabilă --- substantivele la singular cer acordul la singular ---, dar care are și excepții.
0 0
Da. Cred ca raspunsul tau este mult mai complet. Cred ca este si corect (nu am avut rabdarea sa caut articolul cu pricina in Gramatica Academiei :) ).
1 1
mult mai complet este pleonasm:)
1 1
"majoritatea", desi spui ca cere pluralul, nu il poate avea. Te referi la Substantiv. Daca vrei sa spui altfel si sa nu sune ciudat, Spui :"germanii sunt majoritar blonzi". Chiar daca ti se pare ca nu suna bine, aceasta e varianta corecta!
1 1
Eventual, poti forta si spunand "majoritatea sunt" pentru ca este considerat si el corect, desi forma normala este "majoritatea este"
0 0
„Mult mai complet” nu e pleonasm. Verificați definiția pleonasmului și veți vedea. Dacă totuși vi se pare că-i găsiți un cusur, atunci probabil vreți să spuneți că a pus un grad de comparație la un adjectiv care nu acceptă așa ceva. De exemplu o exprimare ca „mai perfect” constituie o greșeală în limba literară (pentru cine vrea musai să vorbească limba literară). Atîta doar că adjectivul „complet” nu e neapărat un superlativ. În cazul de față se poate ca un răspuns să fie mai complet decît altul, nu?

N-am spus că „majoritatea cere pluralul” ca să nu fie ambiguu. Am spus că cere acordul la plural. Îl cere și îl primește. Am dat exemple.

Dacă vreți neapărat puteți spune și „Germanii sînt majoritar blonzi”, dar asta e o reformulare făcută doar pentru a evita o sintaxă la care aveți ezitări. Nu e necesară.

Acordul obișnuit cu „majoritatea” este de fapt la plural. Acordul la singular e mai degrabă excepția. Asta se întîmplă pentru că de obicei cînd vorbim despre majoritatea cuiva (a românilor, a fluturilor, a alimentelor etc.) ne referim la elementele individuale, nu la un grup compact care acționează unitar. De aceea e mult mai frecvent acordul „majoritatea sînt” decît „majoritatea este”.
1 1
"Perfect" si "complet" NU AU GRADE DE COMPARATIE! Daca un lucru e complet, inseamna ca nu-i mai trebuie nimic! Nu vad ca ar exista un al doilea lucru "si mai complet". Te rog sa mai citesti regulile gramaticii limbii romane si mai vorbim dupa:)
1 1
Bună Roua,
dezbaterile normale, așa cum încercăm noi să le avem pe forumul acesta, se țin pe argumente. În cazul de față, ai fi putut avea bunăvoința sa ne indici regula cu pricina. Nu plec de la nicio premisă cum că ai avea sau nu dreptate, ci pur și simplu așa se procedează.
În altă ordine de idei, indiferent dacă ai avea dreptate sau nu, aroganța nu se justifică sub nici o forma.

O zi bună !
0 0
Roua Cretoiu, deci cum a rămas cu definiția pleonasmului? Dar acordul cu „majoritatea” cum se face? Sau vorbim după?...

În ce privește adjectivul „complet” aveți în principiu dreptate: nu are grade de comparație. Dar uzul limbii nu este așa de alb-negru pe cît îl credeți dumneavoastră (și o armată de alți vînători de greșeli). Un pahar poate fi plin, iar altul poate fi încă și mai plin. Iar asta se petrece cu noțiuni foarte concrete. La cele abstracte lucrurile sînt și mai difuze: un răspuns poate fi complet pentru că atinge toate aspectele esențiale, iar altul poate fi și mai complet pentru că intră și în detalii. Și încă unul poate iarăși încă și mai complet dacă și dezvoltă acele detalii. Completitudinea unui răspuns nu este un număr, ca să-i poți pune limite sau să-l așezi cuminte pe o axă.

Vorbiți despre regulile gramaticii limbii române. Dar ia să vedem, știți cum se stabilesc? Cine le stabilește? Prin ce raționamente? Ce rost au regulile?
0 0
1. "mai complet" - argument: "adj., care intruneste toate caracteristicile, trasaturile, elementele pe care le poate avea. Când ceva este complet înseamnă că nu mai suportă să i se aduge ceva "să fie întregit" şi nici nu poate avea grad de comparaţie, adică, nu poate fi "mai mult" sau "mai puţin complet."" citat din Dictionar de pleonasme Doina Dascalu - editia 2011. Doar pentru ca e folosit de majoritatea, nu il face corect. Am crezut ca daca spun ca este pleonasm, se intelege de la sine. Iar gramatica este in alb si negru. Literatura se ocupa cu notiunile abstracte.
2. "majoritatea este/sunt" - argument "Cand subiectul la singular este u  subst. colectiv care exprima o cantitate, realitatea evocata fiind o pluralitate de elemente, acordul formal se realizeaza in felul urmator:
- "majoritatea este" - forma clasica si de preferat
- "majoritatea sunt" - forma tolerata cu acordul dupa inteles
-"majoritatea elevilor sunt" - forma tolerata cu acordul dupa inteles combinat cu acordul prin atractie, atunci cand substantivul colectiv are un atribut la plural - "elevilor" citat Erori flagrante de exprimare I. Radulescu
Imi cer scuze daca nu m-am facut inteleasa si daca am lasat impresia de aroganta.
 Desigur, am specificat clar si dau si citat din ce am zis "Eventual, poti forta si spunand "majoritatea sunt" pentru ca este considerat si el corect, desi forma normala este "majoritatea este""
Sper ca acum am adus destule argumente!
P.S. AdiJapan, consider ca ai avut comentarii cam acide, avand in vedere ca doar mi-am afirmat punctul de vedere, bazat pe ce am invatat in scoala. Sper ca nu mai are rost "sa vorbim dupa":)
1 0
Nu degeaba vă întrebasem cum se stabilesc regulile limbii, ci ca să vă interesați și să aflați că aveți o abordare în stil juridic asupra unei chestiuni care nu e juridică deloc. Cînd spuneți că gramatica este în alb și negru e clar ce atitudine aveți. Nu, nu este în alb și negru, și de altfel chestiunea lui „majoritatea” este una din multele dovezi.

„Majoritatea este” nu are cum să fie acordul preferat (indiferent ce spune Rădulescu în cartea lui cu un titlu atît de tranșant), pentru că nu putem spune aberații precum „Dintre colegii mei majoritatea este bărbat”. Există alți autori, de exemplu Ion Coteanu, potrivit cărora acordul se face la plural dacă se au în vedere elementele mulțimii (cazul cel mai frecvent). Deci lucrurile sînt nuanțate. Și nu e vorba de acorduri tolerate sau forțate, ci de acordurile folosite în exprimarea românească cea mai îngrijită.

Școala ne învață lucrurile foarte simplificat, iar gramatica nu face deloc excepție. Cînd devenim adulți trebuie să le reînvățăm așa cum sînt ele de fapt, dacă chiar vrem să le cunoaștem cu adevărat. Nu trebuie să ne încăpățînăm că ajunge ce-am învățat în școală.
0 0
Si eu ce am zis mai sus? Am exclus cumva forma la plural? In exemplul dat de dvs. este clar ca se foloseste forma la plural, pentru ca este ceruta de context. Si nu ma limitez doar la ce am invatat in scoala, daca asta vreti sa spuneti.
Da, recunosc ca trebuia sa-mi argumentez raspunsul de la inceput.
0 0
Scuze, am crezut că ați spus că „majoritatea este” ar fi forma clasică și de preferat. Probabil mi s-a părut.
0 0
Nu inteleg comentariul si ironia. Nu cred ca isi are rostul. Eu mi-am spus parerea. Nu inteleg de ce va intriga atat de mult acest fapt!
O zi buna!
0 0
V-ați spus părerea, iar acea părere nu se potrivește cu realitatea. Acordul lui „majoritatea” la singular nu e nici preferat, nici normal, iar acordul la plural nu e nici doar tolerat, nici forțat. De aceea am intervenit. N-am nimic cu dumneavoastră (dimpotrivă, mi s-a părut că în domeniul medical vă pricepeți). Ce am, am cu afirmațiile dumneavoastră.
5 plusuri 0 minusuri

Corect este: Majoritatea oamenilor au făcut liceul.

Pentru detalii vă puteți uita în Gramatica Academiei, ed. 2005, vol. II, pagina 353 și următoarele.

Pe scurt, iată care e ideea. Cînd spunem majoritatea ne putem gîndi la una din două categorii de lucruri: fie la o masă compactă pe care o percepem ca acționînd unitar, fie la un grup de elemente pe care le percepem individual.

De exemplu, spunem Majoritatea copiilor din clasă sînt bruneți, pentru că însușirea de a fi brunet nu este a grupului, ci a fiecărui element în parte. Pe de altă parte, spunem În parlament majoritatea decide, pentru că aici majoritatea este un grup unitar, care face ceea ce face numai pentru că formează un grup, indivizii nu contează decît în măsura în care fac parte din grup.

Deci acordul se face după cum e cazul: dacă ne concentrăm pe unitatea grupului facem acordul la singular, iar dacă ne concentrăm pe individualitatea elementelor îl facem la plural.

În aceeași situație se află și alte construcții în care strict formal acordul pare că ar trebui făcut la singular, dar îl facem la plural, după înțeles:

- O parte din sportivi s-au întors în țară.
- O mulțime de pomi au înflorit.
- Abia un milion de microbi pot declanșa boala.
- Au adus fiecare cîte o lopată.
- Nici unul nu aveți dreptate.

Regulile gramaticale învățate la școală nu trebuie respectate orbește. La școală se învață foarte puțin din cît de mare e adevărata gramatică a limbii.

În ce privește aspectul general al întrebării, iată pe scurt care e logica după care stabilesc lingviștii ce e corect și ce nu. Primul criteriu, aplicat aproape întotdeauna, este uzul; mai exact se ia ca referință limba vorbită de intelectualii de vîrstă medie din București, atunci cînd aceștia se străduiesc să vorbească îngrijit, și se consideră că toate formele care apar sistematic în exprimarea lor sînt corecte. Fac excepție regionalismele muntenești pe care vorbitorii culți din restul țării le resping (ei vine, dă pă masă, o păpușe etc.). Pe lîngă acest criteriu lingviștii mai intervin foarte puțin, în chestiuni mai degrabă tehnice, de exemplu pentru a crește consecvența și a micșora numărul de excepții (în morfologie și ortografie, mai ales),

Dar baza corectitudinii o formează aproape exclusiv uzul (cult). În cazul de față uzul este în așa fel încît acordul lui majoritatea se face după înțeles. Altă logică nu e.

Lumea are falsa impresie că regulile limbii ne vin de sus, de la Academie, de la lingviști sau din altă parte. Nu, de fapt regulile vin de la felul cum vorbim noi înșine. Lingviștii doar sintetizează ceea ce observă la vorbitori, nu creează o nouă limbă cu reguli diferite.

Expert (12.9k puncte)
1 0

Este intr-adevar corect si complet sa spui: Majoritatea oamenilor au facut liceul.

Insa si mai complet este: Majoritatea oamenilor au facut liceul dar majoritatea degeaba.

...