Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
698 vizualizari
De o scară de la unu (dementialâ)  la zece (genială), ce notă ați da guvernărilor si guvernanților României de dupa 89?
Experimentat (3.3k puncte) in categoria Diverse
0 0
ăăă, dementială nu e cumva sinonim cu genială ?

avand in vedere ca nu am vazut absolut nimic bun din partea conducerilor as da nota 1 cu indulgenta !
0 0
Cine-si mai aduce aminte de toate? Evident, au fost unele mai bune (sau mai putin proaste) decat altele, dar ar trebui sa fii pasionat de politica sau critic in materie ca sa tii minte toate aspectele de 20 si ceva de ani incoace. Eu cel putin o gramada de guvernari le pot trece cu vederea pentru ca eram prea mica sa ma intereseze si sa retin ce faceau ei.

Clar este ca nu a existat nicio guvernare care sa faca intr-adevar niste reforme ample cu efecte net pozitive pe termen lung, adica sa schimbe ceva din temelii per ansamblu. Unii au mai facut pe cateva felii, unii au vrut sa faca si n-au fost lasati, n-a rupt nimeni pisica-n doua.
0 0
0. Crezi ca s-a schimbat ceva in 89? Nimic mai mult decat un joc de masti, contrastand in aparenta nu vedem in esenta. Tot elita face legea, noi doar ne inclinam cum bate vantu'...
0 0
cea mai buna guvernare si cu mandat intrteg   a fost a lui ---vacaroiu--
 da
si mai putin ca a lui  a lui tariceanu  cu tot razboiul cu basescu a reusit
sa csatige inima oamenilor de rand

6 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Salut.Daca ai fi pus si nota zero as fi dat zero.Sau zero barat.Au furat de-au rupt si nu face nimeni o zi de puscarie(Doar Bombonel 2 ani din care va face doar 1 si il scot astia afara pe motiv de buna purtare sau ca nu suporta regimul de detentie sau pe caz de boala).pa
Junior (936 puncte)
0 0
Notele suportă si semnul minus, in față.
0 0
nu e acelasi lucru. daca iei -5, nu inseamna ca esti sub 0. Inseamna ca esti aproape de 5.
1 plus 0 minusuri
slaba guvernare fara rezultate notabile.
Novice (110 puncte)
3 plusuri 0 minusuri

Salut ! Este o intrebare foarte grea si ar merge pusa unui expert economic strain, nu unui oarecare cetatean roman - inerent subiectiv si fara viziune de ansamblu. In anii 90 eram deja student la ASE, asa ca pot sa ma hazardez la ceva comentarii.

E clar ca n-a existat o strategie nationala, masurile au fost pompieristice atunci cand n-au fost de-a dreptul frauduloase. Iar atunci cand cetatenii au dus-o putin mai bine, pur si simplu mergeam pe valul cresterii economiei europene.
 
Sa ne-amintim ca in 89 am ales sistemul "capitalist". In sistemul asta nu se misca nimic daca nu iese profit - iar urmarea inseamna o concentrare a valorilor in portofoliile marilor concerne sau ale celor individuale. Marea masa a populatiei (vreo 97%) se imparte in doua clase: saracii si clasa medie. Succesul unei economii de piata se masoara in grosimea clasei medii. Ei, cam cat de groasa credeti ca este clasa medie din Romania ? 10% ? 15% ?
 
Revenind la fostele guvernari, sunt doua categorii: proaste si foarte proaste ! In medie, nu le-as da 4 - pentru ca inca Romania nu a falimentat, nici 5 - pentru ca macar suntem in UE si NATO, le-a da 6 cu indulgenta. Si parca volatilitatea strategiilor succesive este una din cauze, ar trebui interzise modificarile macar pe durata unui mandat - ca doar nu intri la guvernare ca sa faci experimente.
 
Va avertizez ca s-ar putea sa vina si vremuri mai dure, atunci cand vom trece la euro instrumentele de interventie ale Bancii Nationale (singura institutie care merita o nota mai mare - coincidenta sau nu, are cel mai longeviv Guvernator din Europa) vor fi mult diminuate. Sa vedeti atunci cum o sa coste toate maruntisurile de la 1 euro in sus !
Dar asta este calea, o tara relativ mica ca a noastra nu putea rezista izolata fata de marile economii mondiale - a incercat Ceausescu si n-a reusit. Tendinta este spre blocuri economice si trebuie sa fim multumiti ca suntem sub umbrela unuia puternic, chiar daca este o umbrela cam apasatoare - exista o groaza de locuri in lume in care se traieste mult mai greu.
 
In aceasta situatie, eu militez spre o schimbare personala (care ar trebui ghidata din scoala - dar ce sa te faci cu ai nostri). Intai si intai, trebuie sa invatam sa Vindem. Apoi sa avem Initiativa si sa Riscam cumpatat. Apoi sa atragem Finantare - pentru o idee buna se gasesc mereu finantari. Apoi trebuie sa invatam sa facem Provizioane pentru vremuri grele - nu la "fie ce-o fi". Peste toate, o anumita seriozitate a relatiilor - atat personale cat si de afaceri, romanii au faima de neseriosi (si din experienta mea, asa si este !)
 
Pentru final am pastrat un indemn mobilizator: - Fratilor, voi cei care mai sperati intr-un ajutor al Statului, scuturati-va de iluzii si luati-va soarta in maini, au trecut vremurile cand Statul ne purta de grija, acum traim in plin capitalism dar macar avem libera circulatie - nu ne convin conditiile de aici, ne gasim alt loc sub soare ! Poate va suna cinic si nedrept, dar asta este realitatea ! Ca sa-l parafrazez pe Kennedy: "Nu va mai ganditi la ce poate face Statul pentru voi si vedeti ce puteti face voi insiva pentru voi !"
Senior (8.7k puncte)
0 0
Ca si cum totul se reduce la economie. Sa intrebam strainii cum ne simtim, noi nu putem decide... nu trebuie sa fi expert sa poti deduce ca sistemul e corupt si putred, si asta nu doar in tara noastra.
Spune-i conspiratie dar tot elita face legea... iar noi ceilalti ne batem pe firimituri intr-un sistem care ne tine servili in loc sa fim autodeterminati.
0 0
Mai Iahim, nu putem nega evidenta, banii misca lumea de cand primul maimutoi a zis "ba, pestera asta nu mai este a noastra, este a mea!" - desi nici mie nu-mi place deloc (in paranteza fie spus, s-a constat ca si animalele au comportament economic !)

Are sens sa mergem contra-curentului ? Experienta a demonstrat ca revoltele au accentuat crizele economice !
0 0
Evolutie mai presus de revolutie...
0 0
Nu ne gîndim ce poate face statul pentru noi, dar ne gîndim la ce face statul pentru unii, ”mai de stat”, că prea i-a înbogațit.
0 0
Baieti, asteptam propuneri concrete, nu vorbe de duh ! Ce trebuie sa se schimbe pentru a fi mai bine ?
0 0
ii raspund lui truh---daca era el sef de guvern facea mai bine?
inconditile cand tara nu avea datorii   de de unii au cerut schimbarea lui ceausescu   mai trebuia doar catenva luni si se dadea drumul la importuri sui se schimba mentalitatea
 dar asa  avrut oculta financiara ---hai sai bagam oe astia in datorii si au reusit
  uite cum stam noi acum/
0 0
Mai degrabă: rinvoluție!
4 plusuri 0 minusuri
Le-as da o nota mica, dar sistemul democrat i-a fortat totusi sa respecte unele drepturi ale cetatenilor fata de regimul anterior care era infinit mai dur.
Experimentat (3.3k puncte)
1 plus 0 minusuri

Foarte interesantă  chestiunea.

Eu propun să o scoatem din zona de divertisment și să o tratăm cu seriozitate.

1.  trebuiesc stabilite minim 5 criterii după care se face evaluarea. Notarea trebuie făcută pe fiecare criteriu cu note de la 1 la 5, date cpe cît se poate obiectiv.

Deci prima sub-chestiune ar fi ,, După ce criterii ar trebui evaluate guvernările de după ´89´´?

2. trebuie enumerate guvernele la care se face referintă.

Lansez această provocare.

 

Novice (148 puncte)
0 0
E greu de delimitat pe guverne, pentru că măsurile luate de un guvern pot fi bune pe moment, dar cu urmări catastrofale pentru guvernul următor. Eu aș zice așa, per ansamblu.  Dacă punem în balanță, ce au facut bun și ce au făcut rău; cum va înclina balanța? Că, datorie avem! Au făcut-o ca să dezvolte industria,  să aducă tehnologie de ultimă generație?
1 plus 0 minusuri
Nota 10 evident. Nu realizam, insa traversam o perioada fasta si plina de realizari. Am intrat in NATO, apartinem UE, in curand vom face parte din Spatiul Schenghen. In acesti ani nu au fost razboaie, cataclisme, dezastre majore. Nu sufera nimeni de foame. Se construiesc in sfarsit case, blocuri, autostrazi, sali de sport, stadioane, etc. "Dacia" a revenit puternic industria auto internationala. Aud din ce in ce mai multi romani ca isi petrec concediile in strainatate, ca isi cumpara o masina noua.

Ca nu stie toata lumea sa profite de toate acestea, e altceva. Puteti sa va plangeti in continuare de guvernare, de sistem, de politicieni, de ceilalti, de noroc, etc. etc. Astea sunt doar scuze pentru esec. De "plangaciosi" sunt satul!
Experimentat (3.6k puncte)
1 0
Fastă?  Nu nefastă? Am intrat în NATO ca să avem ”plăcerea” de a pleca la război in Afganistan, Irak?  Am intrat în UE cu prețul cedării terenului arabil, pădurilor, petrolului și gazalor etc.  Autostrăzi! La ce preț? Stadioane în pantă? Daaa,  Dacia e a noastră și francezii sînt un fel de puțeri de lux?  Bag samă că cei ce nu știu să profite de... sînt fraieri, in comparație cu băieții deștepți, mogulii, baronii etc.  Păi da, în România de azi, să fii cinstit e sinonim cu fraier.
...