Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 0 minusuri
618 vizualizari
Dezvoltarea tehnologiei in domeniul medical din ultimul timp, a condus la realizarea transplanturilor de organe care in trecut pareau foarte greu de realizat.Unde s-a ajuns din acest punct de vedere in medicina?
Experimentat (1.6k puncte) in categoria Medicina - Sanatate
0 0
Asta este un subiect foarte bun, se stie destul de putin despre transplantul de organe si circula multe legende. In general vorbind, succesele sunt mult mai mici decat ne imaginam noi !
0 0
un subiect interesant, pacat ca nu se incumeta nimeni sa raspunda.

3 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
cele mai complexe transplanturi sunt in general cele de inima (intrucat este absolut nevoie de un aparat inima-plaman, care scurtcircuiteaza mica circulatie, cu scopul de a oxigena sangele, si de sectionarea tuturor marilor vase ale inimii: aorta, trunchi pulmonar, vene cave etc.), precum si cele ce tin de chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva (transplant de membre, hemifata, fata, care necesita reconectarea tuturor celor 4 mari tipuri de tesut: epitelial-piele; conjunctiv-tendoane, ligamente, aponevroze; muscular si nervos).

alte transplanturi: de ficat (un lob, de obicei cel stang), de plaman, de rinichi, si desigur de celule stem (in cazul in care sunt afectate tesuturi inalt specializate precum cel nervos). dezavantajul principal al transplanturilor este terapia imunosupresiva cu corticosteroizi, caz in care trebuie sa te feresti de mai orice factori patogeni (avand imunitate scazuta) si trebuie sa ai o dieta controlata (putand dezvolta hiperglicemie->diabet zaharat cu insulinorezistenta, hipertensiune->alte patologii vasculare, osteoporoza s.a.)

din punct de vedere al timpului, dureaza de la 7-8 ore (transplant de inima, timp in care se induce hipotermia, pentru a scadea metabolismul, a minimiza pierderile de sange, operatia propriu-zisa si revenirea la normal pentru a verifica daca noua inima functioneaza cum trebuie), pana la 36 ore (cel mai lung transplant de fata, in care au fost inlocuite toate elementele cu exceptia ochilor si a componentelor profunde ale gatului: trahee, esofag, carotide, jugulare etc.)

un link cu o istorie a transplanturilor: http://www.wellcomecollection.org/whats-on/events/in-or-out/transplant-timeline.aspx
Novice (318 puncte)
0 plusuri 0 minusuri

     Salut, gasesti aici in premiera mondiala cel mai complex transplant care a cutremurat medicina.

 http://futura-sciences.com/fr/news/t/medicine/d/premier-mondiale-deux-greffes-duterus-de-la-mere-a-la-fille_41347/

Junior (1.4k puncte)
0 0
Imi pare rau dar nu merge link-ul.
0 0
salut, incerca acum, sper sa mearga, altfel trebuie sa accesezi site-ul, de acolo navighezi la ,, sante,, si te orientezi la capitolul ,, sante-actualites,,
1 plus 0 minusuri
cred ca cel mai complex transplant e cel de membre deoarece trebuie refacuta legatura intre vasele de sange, intre fibrele nervoase, muschi si tot ce mai gasim prin profunzime.

transplantul de inima e complex, ca orice interventie pe inima de alt fel.

nu stiu daca s-a realizat cu succes, dar transplantul de fata ar fi peste cel de membre, vascularizatia si inervatia la nivelul fetei fiind ceva mai complicate.
Junior (477 puncte)
1 0
Primul transplant complet de fata a fost realizat in Spania, in 2010 (
http://www.bmj.com/content/340/bmj.c2303 ), desi francezii sustin ca ei ar fi primii care ar fi reusit premiera mondiala (http://sante.lefigaro.fr/actualite/2010/07/08/10320-premiere-greffe-totale-visage-est-francaise)
...