Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 5 minusuri
8.4k vizualizari

 

Pe frigider MAGNEȚI =!PERICOL  URGENT  ... foarte important ... Profesorul PEREZ VICENTE Tortosa Universitatea din Almeria din Spania. VICEPREȘEDINTE GENERAL unitatea de service de prelungire University. Cale del Pozuelo s / n, 16071 - Cuenca Spania. Fac aceste precizări pentru a vă avertiza, cu toată gravitatea cazului. După ce ați citit conținutul, oricine poate acționa in consecință. Cercetătorii de la Universitatea Princeton au descoperit ceva surprinzător. Pentru mai multe luni au hrănit două grupuri de șoareci: un grup cu alimente depozitate într-un frigider fără magneți decorativi, iar celălalt cu alimente depozitate într-un frigider, dar cu mai mulți magneți decorativi lipiți pe ușă frigiderului. Scopul studiului a fost de a vedea cât radiațiile electromagnetice ale  magneților afectează alimentele. Surprinzător, după terminarea studiilor clinice riguroase, au remarcat faptul că grupul de șoareci care au consumat alimente iradiate de magneți au 87% risc crescut de a dezvolta cancer decât celălalt grup. Magneți atașați la orice dispozitiv (aparat), conectat la curent electric crește consumul de energie al dispozitivului pentru a spori forța electromagnetică a câmpului electric al dispozitivului. Avem toți, unul sau mai mulți magneți de frigider, ca elemente decorative, de departe, fără a le putea suspecta de a fi periculos. Dar ele sunt mortale. Este periculos să se joace cu forțele naturii si de energie. Daca ai un magnet, scoate-l si pune-l departe de toate alimentele. In mod inexplicabil, guvernul spaniol si alte tari nu au dat nici un avertisment, dar datorită internetului si bunăvoinței tuturor, ne putem ajuta reciproc. A se răspândi ... familiei și prietenilor ... URGENT...!!!!
Nu puneam această întrebare dacă nu aș fi primit, în decurs de două luni, de la două persoane diferite (un fost ambasador și un fost general M.Ap.N.), textul de mai sus. Dar, realizând că impactul unor astfel de știri nu e unul minor ținând seama de forța de penetrare a Internetului, am considerat că internautii care intră pe Scientia merită să afle puncte de vedere ale utilizatorilor unei pagini de popularizare a științei, privind acest subiect. 
 
Senior (6.6k puncte) in categoria Fizica
0 0
Ca "persoane importante" ti-au dat asemenea mail nu dovedeste nimic. Sa nu uitam cum Romania s-a facut de ras fiind singura tara de unde "persoane importante" au protestat oficial impotriva deschiderii experimentelor de la CERN, ca ne mananca gaura neagra... Majoritatea habar nu au pe ce lume sunt. Daca ii pui sa explice mecanismul, se uita ca curca-n lemne.

Sunt jdemii de astfel de mailuri tampite care circula, iar Romania e una din cele mai mistice tari, unde absolut orice aiureala, cat ar fi de cretina, prinde. Acu doua zile am dat de un forum unde lumea vbea de radiatiile electromagnetice emise de antenele de pe blocuri. De pe fiecare pagina puteai scoate zece bancuri, nimeni habar nu are dar toata lumea isi da cu parerea.

Nu ramane decat sa incerci sa gandesti logic si rational, daca nu vrei sa te pierzi in gloata. Si oricum, moda cu magnetii e de cel putin zece ani, mai toata lumea are, ar fi insemnat sa fim mai multi bolnavi de cancer decat sanatosi la rata data! Cine stie, cred ca pe multi din cate se vede ii afecteaza la cap :))
0 0
Prostii. E o farsă care circulă prin e-mail de vreo doi ani încoace, în diverse variante.
0 0
@Gabriela.Nu calitatea de "persoane importante" a exemplelor date de mine este neapărat relevantă, ci calitatea de persoane cu o cultură generală peste medie. De fapt și alte persoane, mai puțin "importante" dar cu o cultura generală peste medie și cu preocupări intelectuale au dorit să înțeleagă dacă aceasta chestiune e reală sau e o gogoriță. Subscriu în totalitate la opinia că, din păcate, cultura științifică lipsește aproape în totalitate din bagajul "persoanelor importante". Acesta e un subiect în sine.
0 0
Oamenii nu prea intelegi ce e campul magnetic si nici nu ma mira din moment ce definitia evidentiaza efectele nu cauza...
Mai e ceva pana sa realizam ca toate sunt mai mult decat par iar aparentele pot fi inselatoare.
PE SCURT: UN MAGENT E MULT MAI MULT FATA DE CE SE VEDE.

7 Raspunsuri

4 plusuri 2 minusuri
cea mai mare prostie auzita de la religie incoace.
Novice (165 puncte)
0 0
Prostia e in ochii ignorantului...
0 0
daca ai facut referire la mine da-ti doua palme.
0 0
Ce crezi? toate au fost la timpul lor ceva exagerat, prostii de neconceput care usor usor s-au transformat intr-un adevar irefutabil pe care toti il percep acum ca fiind normal. Si da, ignoranta ne tine captivi in propria prostie.
3 plusuri 2 minusuri

 

fost ambasador si fost general inseamna oameni pensionari. E si normal ca oamenii dupa o anumita varsta sa o ia razna. 
 
Eu pot spune ca am pe cele 2 frigidere cam 50 de magneti.  E un hobby stupid pe care l-am capatat de prin excursiile din strainatate. 
 
"Magnetii - ca sa emita unde ELECTRO-magnetice trebuie sa fie infasurati de o bobina (fir, cabblu neizolat etc.) prin care trece curent electric. 
Frigiderul este vopsit sau acoperit de un strat de vopsea electrostatica, plus usa care este captusita cu materiale izolante ne-eletrice! Deci mie greu sa cred ca magnetii de frigider - care sunt unii artificial si care se demagnetizeaza in timp!! (eu am patit-o!) vor emite atatea radiatii cat sa imi creasca potentialul de imbonavire cu 87%."
 
Daca erau de neodymium mai intelegeam !
Senior (6.9k puncte)
0 0
Hai sa spunem ca, cel putin ambasadorul, nu are pic de cultura tehnica si nu e din cauza varstei - nu e obligatoriu sa o luam razana dupa o varsta, cel putin asa sper - iar generalul are 58 de ani si a fost inginer de radiolocatie, adica a trebuit sa invete destula fizica la viata lui. Le-am pomenit profesiile pentru a exemplifica nivelul posibil de instruire si cultura generala al unor persoane care rezoneaza la acest tip de stiri.
0 0
Mda, si eu stiu un doctor care trimite mailuri tampite dpdv al medicinei. Nu inseamna ca fiecare e cu adevarat bazat pe meseria lui.
0 1
Demența... bat-o vina
5 plusuri 1 minus

Salut Puiu !

1. Modul in care ai redactat acest subiect a indus in eroare unii cititorii, ca si cand ti-ai fi insusit afirmatia privind magnetii - ceea ce nu este cazul. Dar in alta ordine de idei, cred ca ar trebui sa judecam cu calm, stiintific in limita competentelor noastre, orice intrebare - este o greseala sa o expediem cu un dos de palma. Rolul nostru este sa lamurim oamenii, pentru cresterea penetrarii educatiei stiintifice intr-o societate asa bigota ca a noastra.

2. Impactul campurilor electromagnetice asupra organismului uman este inca o problema deschisa (vezi si controversa cu telefonia mobila - exista studii oficiale care afirma ca dauneaza, precum si studii la fel de oficiale care afirma contrariul).

Poate nu toata lumea stie, dar legislatia muncii din Romania impune verificari si limitari ale expunerii la campul electromagnetic (densitatea campului in functie de frecventa) conform recomandarilor Comisiei internationala pentru protectia impotriva radiatiilor neionizante (ICNIRP) vizand limitarea expunerii la radiatii neionizante (ICNIRP 7/99). Unitatea cheie este SAR - rata de absorbtie specifica (energia absorbita de unitatea de masa de tesut biologic exprimata in J/kg). La noi limitele sunt:  cap+trunchi 2 SAR, membre 4 SAR, total general mediu 0,08 SAR. 

http://legestart.ro/Norma-2006-limitarea-expunerii-populatiei-generale-campuri-electromagnetice-0-Hz-300-GHz-(MjE0NzYy).htm

Semnificativ este ca probleme cu depasirea limitelor le au numai cei care lucreaza in instalatii de inalta tensiune, cadre medicale care utilizeaza RMN, etc. Nici in randul acestora nu s-au putut pune in evidenta boli profesionale specifice, daramite cele generate indirect, prin efectul unor "magnetei" asupra alimentelor ! 

3. Exista alte 2 probleme semnificative pe care le ridica intrebarea lui Puiu - problema zvonisticii si problema fundamentului stiintific al pregatirii unor cadre profesionale. Problema zvonisticii este o problema umana generala - n-o sa insist.

Dar problema pregatirii superficiale, mecanice, mnemonice a unor profesionisti din domenii care se vor stiintifice este alarmanta ! Chirurgi care dupa operatie invoca pronia cereasca, profesori de biologie care predau evolutionismul cu jumatate de gura, ingineri care n-au habar privind fundamentul legilor pe care le aplica, etc, etc.

Acesta este o alta manifestare ingrijoratoare a societatii noastre inapoiate. Speram ca urmatoarele generatii sa se schimbe, sub presiunea liberei circulatii a informatiilor aduse de internet.

Senior (8.7k puncte)
0 0
În știință nu există studii oficiale și studii neoficiale. Susținerea oficială a unui rezultat științific nu-l face mai adevărat decît altele. În plus în cazul de care vorbim nu există NICI UN studiu, deloc, nema. La Princeton NU s-a făcut nici un experiment cu șobolani îndopați cu mîncare magnetizată. Magneții decorativi de pe frigidere nu prezintă interes pentru știință, din mai multe motive, între care faptul că în frigider se combină oricum mai multe cîmpuri magnetice: cel terestru, cel de la motorul compresorului, cel de la garniturile magnetice ale ușii frigiderului, cele de pe la motoarele, difuzoarele și televizoarele din preajmă etc.

Apoi răspunsul dumneavoastră nu răspunde la întrebare, ci face afirmații irelevante. Magneții de pe frigider sînt permanenți, deci produc un cîmp magnetic static, lipsit de componentă electrică, iar radiațiile de care vorbiți sînt electromagnetice, deci obligatoriu oscilante. Corpul uman suportă cîmpuri magnetice statice extrem de puternice (cîțiva tesla în tomografia cu rezonanță magnetică), incomparabil mai puternice decît un biet magnet de frigider (cîțiva militesla), care în plus mai are și cîmpul magnetic în mare măsură scurtcircuitat de ușa frigiderului, încît la mîncarea dinăuntru ajunge un cîmp de ordinul micotesla, comparabil cu cîmpul magnetic al Pămîntului.

Sigur că e bine să discutăm orice problemă pusă și să n-o expediem fără explicații. Dar în cazul de față nu s-a pus o problemă reală, ci s-au vehiculat minciuni lansate de glumeți. Vreți să discutăm serios despre efectele magneților asupra alimentelor? Sau al razelor de lună asupra galoșilor de gumă? Bun, să discutăm. Dar deocamdată nu a pus nimeni nimic pe masă, deci discuția se termină în clipa cînd a început.
0 0
Salut Truth,
Se pare că atitudinea relaxată fată de subiecte care, fie și doar în aparentă, amenință caracterul științific al ideilor promovate pe Q&A, lipsește. Așa cum remarci și cum am explicat și eu, scopul întrebării a fost acela de a ajuta persoane care nu au neapărat o formare tehnico-științifică, să priceapă dacă magneții ornamentali prezintă sau nu vreun pericol. Cred că, cel puin unele comenentarii și răspunsuri, oferă câteva explicații pertinente și lămuritoare. A atrage atenția asupra unor zvonuri de acest gen și a le comenta cu argumente științifice este, după mine, o funcție utilă, activă, pe care Scientia Q&A trebuie să o aibă în spațiul virtual.
0 0
@AdiJapan. Problema magneților de pe frigidere nu reprezintă un interes pentru știință, dar vă asigur că ea prezintă interes pentru mulți oameni care nu sunt de formație tehnico-științifică. De fapt pe net circulă o groaza de povești în care se invocă noțiuni științifice pentru a se susține diverse afirmații cel puțin dubioase. De pe un site ca acesta, ele merită și trebuie să primească un răspuns. Răspunsul poate fi că sunt prostii. Punct. Cui prodest? Răspunsul poate fi și unul mai elaborat, unul argumentat. În acest caz este mult mai util pentru că devine credibil. Eu nu am pus pe masă o problema. Niște anonimi au lansat în spațiul public niște zvonuri. Ei ne-au pus pe masă o problema. Când a auzit prima dată de chestia asta, soția mea, filolog, m-a întrebat dacă nu ar trebui să dea jos magneții de pe frigider. I-am explicat că nu e niciun pericol și de ce nu e niciun pericol, așa că magneții au rămas la locul lor. Ar fi trebuit, oare, riguros și intransigent cu bazaconiile, să-i răspund: "n-ai pus nimic pe masa, adică asta nu e o întrebare serioasă, deci discuția se încheie de când începe"? Eu am considerat că e mai înțelept să răspund si să dau o explicație pentru că, totuși, n-aș fi vrut să nu-mi mai pună pe masa nimic. La propriu.
0 0
@AdiJapan

- Raman la parerea ca discutia merita facuta, tocmai pentru a demonstra lipsa de substanta a unor astfel de afirmatii. Pe asta cu efectul negativ am auzit-o mai rar, dar e plina lumea de bratari magnetice vindecatoare !

- Da, e adevarat ca magnetii permanenti produc un camp static, dar ai date ca efectele biologice ale acestui camp difera de cel produs de curentul electric ? Am mentionat ca numai pentru cel din urma exista restrictii legale, tocmai pentru ca sunt mult mai puternice ca densitate si in practica nu te lovesti de magneti suficienti de puternici sa ridice probleme.

- Dincolo de acest mail ridicol, pentru a trage concluzii stricte ramane de studiat problema efectului biologic al campului magnetic, functie de intensitate si timp de expunere - si am apreciat ca acesta ramane un subiect de studiu.
0 0
Puiu, eu înțeleg să-i explicăm chestiunea magneților unuia care n-o înțelege și care ne întreabă. Dar în cazul de față problema a fost adusă de unul care o înțelege și discutată de alții care și ei o înțeleg. Ce facem, ne mîngîiem unul pe celălalt pe creștet și ne simțim bine în cercul nostru strîmt? Cui prodest? Că nu văd pe nimeni aici care să susțină că magneții de pe frigider ar fi periculoși. Ca să nu mai spun că din felul în care ați prezentat problema se poate înțelege că dumneavoastră vă e teamă de magneți.

Truth, da, avem date că magneții permanenți (inclusiv cei puternici, cu neodim) nu sînt periculoși pentru organism. De-asta am menționat mai sus tomografia cu rezonanță magnetică, în care se folosesc cîmpuri magnetice intense, dar inofensive, deși depășesc cu mult orice poate visa un magnet de frigider să producă, chiar și dacă-l înghiți.

Cîndva s-ar putea ca efectul cîmpurilor magnetice puternice asupra țesutului biologic să capete interes științific. Deocamdată nu s-au constatat efecte măsurabile nici de la cele mai puternice cîmpuri magnetice statice pe care le putem produce.
0 0
AdiJapan, să presupunem că niciun utilizator al secțiunii Q&A nu are probleme cu magneții ornamentali și înțelege că nu sunt periculoși pentru alimente. Să zicem că toți ar fi de acord asupra acestui punct de vedere, deși o confirmare nu ar strica. Nici măcar în această situație nu ar însemna că ne mângâiem pe creștet, dându-ne unii altora dreptate, ca expresie a deplinei armonii ce domnește între membrii unui club select și exclusivist. Aceasta pentru simplul motiv că orice vizitator al Scientia.ro (deci nu neaparat utilizator al Q&A) are posibilitatea, in orice secțiune pe care ar vizita-o, să vadă în dreapta paginii o înșiruire a ultimelor întrebări care s-au pus pe Q&A. Cercul nu e atat de strimt cum credeti. Între aceștia, mulți vor fi fost ținta unor e-mail-uri de tipul celui cu magneții. O spun pentru că știu că puterea de diseminare prin e-mail a unor asemenea mesaje este uriașă. Răspunsul la întrebarea mea poate interesa pe mulți dintre aceștia. Constat că în două zile intrebarea a adunat peste 170 de vizitatori și se află pe locul 4 în topul celor mai interesante întrebări. Pentru mine aceasta înseamnă că mi-am atins scopul pentru care am pus-o, acela de a atrage atenția și de a ajuta, eventual, unele persoane, să scape de angoase inutile. În ceea ce privește modul meu de redactare, nu văd de ce ar sugera că mă număr printre cei ce se tem de magnetei, eu l-am vrut neutru, nu conta că eu mă tem sau nu. Această observație merita însoțită de un smiley după mine dar, desigur, stilul ales al comunicării este treaba dumneavoastră. Vă mulțumesc pentru explicațiile pertinente pe care le-ați strecurat în comentarii, cu privire la fenomenul fizic. Grupate, ele ar fi fost un excelent răspuns marca AdiJapan. Ați ratat aceasta ocazie.
0 0
Pe mine neutralitatea aceea m-a indus în eroare. Mi s-a părut (sincer) că ați crezut afirmațiile din farsă și că vă susțineți poziția prin faptul că le-au crezut și un ambasador și un general. Iar Truth a văzut și el aceeași problemă în modul în care ați pus întrebarea. Cine știe cîți din cei 170 de vizitatori au fost și ei induși în eroare la fel ca mine? Eu n-aș fi atît de sigur că v-ați atins scopul.

Sînt situații cînd neutralitatea nu are rost, ba dimpotrivă, dă prea multă greutate unui punct de vedere fără valoare. Cu prostiile nu trebuie să fim drăguți, nici măcar din politețe.
0 0
Adi, in mare parte ai dreptate, dar Puiu a pus punctul pe i: in loc sa pierzi vremea sa ne ocarasti pe noi pe aici, mult mai productiv era sa postezi un raspuns la obiect ! :))
2 plusuri 2 minusuri

    Am trait s-o vad si p-asta !, cel mai tare banc - gen thriller pe care l -am vazut scris undeva pana acum, cum puteti crede asemenea aberatie, si bobina Tesla unde este? )), sau poate sunt magneti extraterestrii spiralati in cupru ?, sa fim seriosi !

Junior (1.4k puncte)
0 0
Asta e și ideea, cine intră pe această întrebare să înțeleagă dacă magneții respectivi sunt periculoși sau nu, iar dacă nu, de ce nu. Eventual cu ceva explicații argumentate dacă se poate, ca să nu rămânem la nivelul piramidelor energetice. Altfel, o gândire de tip pozitiv ar putea conduce la ideea că DA, magneții sunt periculoși, după cum una de tip negativ ar concluziona că NU, magneții nu sunt periculoși.
0 0
Sorry, am uitat sa precizez, acelasi mesaj l-am primit si eu cu vreo trei anisori in urma, imi pare rau daca am creat o oarecare discrepanta intre intrebare si raspuns, dar crede-ma, m-a luat valul.
   Evident ca nu sunt pericolosi, vorba colegului, macar daca aveau un ,,nume, ceva acolo, cat despre un raspuns relevant, nici daca nu am cunoste  fizica nu incape invoiala.Este foarte bine ca luam asa problema, inca o data imi cer scuze daca s-a interpretat altceva, ceeace refuz sa cred, cu respect !
0 0
Patetic.
Daca nu intelegi cum anume ar putea sa te afecteze sau cum o fac alimentele pe care le consumi in functie de mediul lor de provenienta atunci taci din gura.
Aberatia e in mintea ignorantului.
Rusine adrian, ai pus intrebari mai deplasate si tot ai fost tratat mai bine.
0 0
Si acum ce sa fac, sa-mi trag si una, iar ,,rusine,, trebuie sa-i scrii aluia care este demn de ea, nu vad unde este greseala, iti multumesc ,,enorm,, ptr votul negativ, dar dupa cate ai vazut la profilul meu, mai putin ma intereseaza aceste ,,voturi,,. Da!!, poate nu inteleg contextul, poate imi explici dumneata, nu vad un lucru gresit sa comentezi, ca doar nu lovesti cu parul, dar cum ai abordat problema, aici, cu mine !!, este un lucru genant. Daca m-ati fi cunoscut personal mai ziceam. Va rog sa reflectati profund asupra textului de mai sus si sa-mi spuneti unde este ,,grosolania,, abordare murdara - nu am facut atac la persoana, ci asupra unui contect pe care l-am catalogat ,,inutil,, si pentru asta mi-am cerut scuze. Nici macar tatal meu - Dumnezeu sa-l odihneasca pe calea celor drepti, care a fost un om dur, sever, nu m-a luat cu ,,taci din gura,, si nu in faptul ca ar semana cu un ,,pleonasm,, Nu suntem pe stadion sau in spatele blocului domnule coleg iahim, iar daca aveti ceva cu mine, abordati-ma urat, dar in spirit de gluma, ca nu m-ati creat dumneavoastra.  Nimeni nu este perfect. Mi-am cerut scuze, dar vad ca de dumneavoastra nu s-au lipit, sincer nu-mi place sa ma ciondanesc pe un site cu o emblema asa de mare, prefer sa va inghit grosolaniile de ,,avocatel,, PS- by the way, cand ai scris ,,taci din gura,, ai facut risipa de cuvinte.
0 0
Pleonasmul accentueaza o idee din moment ce oricum nu vorbim ci scriem toate cele... Te-am abordat in modul acesta pentru ca aveam impresia ca intelegi ceva mai mult decat majoritatea, iar lipsa de respect din raspunsul tau nefiind caracteristica oamenilor deschisi.
Nu as fi comentat asa daca raspunsul tau era direct si nu o bataie de joc...
1 plus 2 minusuri
Mesajul este un troll. Campurile electromagnetice au efect nociv asupra fiintelor vii, dar in nici un caz asupra alimentelor si in asa hal, exista studii foarte riguroase in cazul muncitorilor care lucreaza pe liniile de inalta tensiune, chiar si acolo, riscul de cancer nu este de 87% :)), mai mare decat al muncitorilor care au lucrat la Cernobal dupa accident.
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
Care e legătura dintre magneți și cîmpurile electromagnetice?!
1 plus 0 minusuri
În mod sigur, dacã scapi cumva magnetii în mîncare si îi înghiti accidental, poti avea probleme de digestie.
Novice (142 puncte)
1 plus 0 minusuri
Ha - ha - ha și hu - hu - hu. Poatr extrage fierul din fasole! Sau ți-se lipeste slițul de magneți!
Experimentat (3.3k puncte)
...