Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
518 vizualizari
Salut! Am o curiozitate oarecum... stupida.

Stiu de la gradinita ca sunt 3 mese zilnice pe care ar trebui sa le respectam. In ultima vreme am incercat sa scap de niste kg in plus si am vazut ca este recomandat sa mananc de 5-6 ori pe zi.

Acum, intrebarea de 100 de puncte: Daca impart pranzul si cina in doua mese mai mici, caloriile se ard mai repede? digestia e mai buna? slabesc?  

(considerand ca mesele contin destule proteine, grasimi si carbohidrati cat sa nu-mi pierd masa musculara si nici sa nu imi fie foame)

Astept intrebarile voastre. Multumesc!
Novice (118 puncte) in categoria Alimentatie

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
Logica impartirii meselor (in 5, 6 mese mai mici) tine de principiile de functionare ale organismului nostru.

Dupa o masa bogata in carbohidrati complecsi sau simpli (ori pur si simplu dupa o masa bogata), glicemia creste, semnal pentru secretia insulinei, cu rol anabolizant (se face glicogenogeneza si lipogeneza), care impiedica astfel tendintele de pana atunci de glicogenoliza(+-gluconeogeneza) si lipoliza, si chiar inversandu-le.

De asemenea, alti 2 hormoni actioneaza asupra centrilor foamei si satietatii din hipotalamus: leptina (secretata de tesutul adipos, inhiba foamea si este produsa dupa o masa) si ghrelina (secretata de stomac, creste foamea).

Insa daca mananci 5-6 mese zilnic, si pastrezi o oarecare proportie a principiilor alimentare (nu foarte multe glucide, mai ales), nu se mai secreta atat de multa insulina (ceea ce permite arderea grasimilor in locul depozitarii acestora) si ghrelina, iar senzatia de foame nu prea mai apare (avand un nivel aproape constant din fiecare hormon in sange, la un moment dat).
Novice (318 puncte)
1 plus 0 minusuri

Păi depinde cât şi ce mănânci la mesele principale, pentru că există câteva principii pe care dacă reuşeşti să le respecţi, vei scădea în greutate în mod sănătos.

Eu chiar am detaliat aici pe site cam ce înseamnă  după mine un mod sănătos de alimentaţie, iar în plus, dacă vrei să mai scapi şi de kg, e nevoie de un control asupra caloriilor pe care le aduci prin acea alimentaţie. Este foarte important să-ţi menţii prin alimentaţie tot aportul nutritiv de care ai nevoie şi ţi-aş atrage atenţia asupra proteinelor (ca să nu reduci masa musculară), dar în acelaşi timp să încerci să te fereşti de alimentele prea calorice. Dacă reduci aportul caloric cu cca un sfert din cât ai nevoie pentru o menţinere a greutăţii, dar fără să afectezi aportul nutritiv, o să slăbeşti foarte sănătos, te vei remodela la nivelul corpului, vei avea rezultate foarte bune.

Problema este că informaţiile astea sunt cam bla-bla pentru că tu ai nevoie de o soluţie practică, iar pentru asta ai nevoie de un om pregătit (nutriţionist) care să-ţi poată da acea soluţie personalizată pt. tine, sub forma unor informaţii mult mai practice, să-ţi poată da efectiv sfaturi clare. Apelează la un asemenea om, o să înveţi rapid ce trebuie să faci pentru a slăbi şi să te menţii, apoi nu mai trebuie decât un singur lucru: să aplici! Baftă!

Experimentat (3.1k puncte)
...