Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.6k vizualizari

Printre leacurile populare, acupunctura se distinge prin efecte certe, fiind acceptata ca practica medicala oficiala in multe state. Din pacate, efectele tratamentelor au fost constatate empiric, fara sa se parcurga complet metoda stiintifica - fapt care creeaza riscuri semnificative, mergand pana la decese. In replica, se spune ca riscurile medicale sunt mult mai mici decat in cazul altor metode de tratament.

http://www.newscientist.com/article/dn22247-acupuncture-treatment-is-not-as-safe-as-advertised.html

Cum vedeti lucrurile, este sigur sau nu ? Ati apela la aceasta metoda de tratament in detrimentul uneia clasice ?

PS: poate va intrebati daca in Romania este legala sau nu. Raspuns: este legala, in  conditiile in care specialistii sunt acreditati de INMCA. Iata cine este IMCA:

"Institutul National de Medicina Complementara si Alternativa “Prof. Dr. Florin Bratila” (INMCA), este o unitate medicala subordonata direct Ministerului Sanatatii, infiintata in baza Ordinului Nr. 1329/26.07.2007 emis de Ministrul Sanatatii si HG Nr. 862/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii Publice cu modificarile si completarile ulterioare si a Legii Nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, prin transformarea Centrului National de Acupunctura si Homeopatie Bucuresti (CNAH infiintat potrivit Ordinului Nr. 1198/15.10.1990, emis de catre Ministerul Sanatatii in temeiul HG Nr. 961/1990).

INMCA functioneaza ca un ambulator de specialitate pe baza de contract incheiat cu Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti.
INMCA este un centru integrat de terapie, invatamant, cercetare si indrumare metodologica de specialitate in domeniul acupuncturii si tehnicilor inrudite, homeopatiei si api-fitoterapiei."
Senior (8.7k puncte) in categoria Stiati ca?-Biologie
0 0
Faci comparatii intre ce si ce? Acupunctura si metoda clasica(droguri)?
Acupunctura e folosita inca din antichitate dar este un tratament pe care multi nu-l inteleg.
Vezi cate decese a provocat acupunctura, cate cauzate de "medicamente"(droguri) si apoi trage linie... altfel nu-mi vorbi mie despre ce e sigur si ce nu!

3 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
În aceeaşi situaţie inclusiv de legalitate se află şi homeopatia, care e o mare gogoaşă vândută pe bani buni, e demonstrat faptul că nu numai că nu are efect, dar înlocuirea tratamentelor medicale clasice (medicamentoase) cu aceste metode şi abordări sunt de-a dreptul periculoase. În cazul homeopatiei situaţia e mult mai clară, pentru că ea se bazează pe nişte concepte mai simple, mai uşor de analizat şi combătut.

Cu acupunctura nu e aşa simplu, există şi cazuri în care se pare că există rezultate, problema apare când deşi se aplică aceleaşi procedee, rezultatele sunt total diferite, nu există o constanţă cât de câtă în aceste rezultate. Metoda are definite nişte noţiuni destul de generale, care în combinaţie se constitue în cauze ale unor anumite afecţiuni şi deci implicit pot fi interpretabile. Nu e o ştiinţă exactă, e empirică şi suspusă multor factori de influenţă necunoscuţi, contează şi o "pregătire" mentală anterioară. Cu alte cuvinte, s-ar putea să meargă, s-ar putea să nu meargă. Aşa e şi cu presopunctura, care are şi ea efecte vizibile la unii, deloc la alţii. Ştiinţa actuală nu o poate accepta nici pe una nici pe alta, în schimb respinge categoric homeopatia.

Eu nu le dau credit acestor două metode pseudo-medicale, dar nici nu le exclud 100%, e posibil să existe pe viitor unele explicaţii, o abordare pe fundamente ştiinţifice clare, pentru nişte procedee folosite cu unele rezultate de mii de ani.

Cât este de sigură din ce punct de vedere? Al beneficiilor cred că am răspuns mai sus, nu e sigură. Ca şi riscuri, probabil că e discutabil, eu nu am auzit de cazuri de deces din cauza practicării efective a acestei metode, dar se moare din cauze colaterale, cea mai frecventă fiind ignorarea unor soluţii medicale dovedit eficiente, în schimbul metodei acesteia care nu oferă siguranţa succesului. Siguranţă nu există întotdeauna nici în medicina clasică, se moare şi aici masiv, cauzele fiind diverse, inclusiv slaba eficienţă a tratamentului în sine. Şi medicina clasică se bazezază pe o doză serioasă de empirism, de experienţă umană atât în procesul de diagnosticare, cât şi în cel de aplicare a metodei consacrate de tratament. De medicamente nici nu merită să detaliez, pe termen scurt să spunem că sunt ok, îşi fac treaba, dar pe termen lung scapi de dracu şi dai de soră-sa, îţi faci praf ficatul, poţi să dezvolţi alte complicaţii tocmai de la ele. În momentul când începi o medicamentaţie, devi practic cobai (mai ales dacă sunt medicamente noi), iar ăsta-i tocmai unul din  motivele de bază pentru care unii acceptă să apeleze la metode alternative!
Experimentat (3.1k puncte)
3 plusuri 0 minusuri
Ca să zicem aşa, apunctura e mai clasică decât metodele clasice :)

Noi nu am apela la acupuntură, dat fiind că nu are nicio bază ştiinţifică şi că nu are rezultate peste efectul placebo.
(25 puncte)
0 1
Nu are baza stiintifica dar precede stiintelor moderne deci putin respect pentru ceva ce trece peste puterea noastra de intelegere.
2 plusuri 1 minus
Eu cunosc o persoana care a facut mai multe sedinte in Bucuresti, avea dureri mari la un picior - si acum cica se simte mult mai bine. Nu stiu ce sa zic
Junior (546 puncte)
1 0
Exista atatea cazuri in care o suferinta iti trece fara sa faci nimic. Corpul se reface si singur de foarte multe ori, partial sau complet.

Daca acupunctura are cu adevarat o influenta benefica ea trebuie sa aiba aceasta influenta pe o mare parte dintre pacienti, asa cum se intampla in studiile clinice cu medicamentele. Nu e nevoie de 100% eficienta pentru ca nu toti suntem si reactionam la fel, dar e nevoie de un procent mare. Si aceleasi metode sa dea aceleasi rezultate la diversi pacienti care acuza aceeasi suferinta.
...