Salut Athos ! Proful tau de chimie ar cam trebui sa-mi teleporteze o bere !
- Ca si in cazul intrebarii privind "focul", trebuie sa generalizam problema pusa de tine: pur si simplu este o vorba de o reactie dintre doua grupuri de substante - acizii pe de o parte si proteinele carnii (aminoacizi)/ alte substante. Exista cazuri cand acidul nu poate ataca si exista si reactii mai violente decat atacul unui acid, asa cum este o oxidare exploziva.
Procesul are loc cam asa: acizii se disociaza in ioni (anioni/cationi). Fiecare din acestia au un anumit potential electrochimic (am vorbit si la electronegativitate). Legaturile chimice fiind de natura electrostatica, ii putem asimila unor mini-magneti, unii mai puternici unii mai slabi.
Procesul poate fi favorizat de prezenta unor catalizatori si solventi - de pilda in multe cazuri substantele "tinta" contin apa - care favorizeaza descompunerea in ioni, in alte cazuri este un tert. Ex: nici acidul clorhidric nici cel sulfuric nu dizolva aurul, dar combinatia lor da !
Daca atractia ionilor este suficienta sa rupa legaturile chimice ale altei substante cu care intre in contact, se produce o reactie, se fac schimburi de electroni si se formeaza noi legaturi chimice - o redistribuire a energiilor din sistem - natura tinde sa echilibreze energiile la nivelul cel mai de jos posibil - abia acolo substantele devin "neutre".
Un lucru foarte important : reactiile cu acizii sunt afectate si de alti parametrii fizici, cum este structura fizica a tintei (una este sa fie poroasa, sau mai rau, pulbere si una este sa fie masiva -se poate pasiva la suprafata), temperatura de reactie (de obicei reactivitatea creste cu temperatura), mediul exterior (aer, apa, etc).