În imagine - zona centrală a Căii Lactee (1.000 x 2.000 ani-lumină) văzută în raze X (Sursa: Observatorul Chandra X-Ray)

Spectaculosul haos pe care-l puteți admira în imagine este generat de fenomene specifice centrului galactic: stele care explodează, regiuni în care noi stele iau naștere ori șuvoaie de gaz fierbinte. Centrul galaxiei noastre este dominat de o gaură neagră enormă, Sagittarius A*.

Centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, se află la circa 26.000 ani-lumină de noi. Cum Calea Lactee are forma unui disc, iar noi suntem situați pe un braț extern al acesteia, observăm centrul galaxiei nu de deasupra (este imposibil), ci de-a lungul unei raze imaginare care străbate galaxia din locul în care suntem până în centrul galactic. Privind imaginea de mai jos, centrul galaxiei este localizat în partea dreaptă a zonei albe din centrul imaginii.


Vezi aici care este locul nostru în Calea Lactee.

 



Spectaculoasa imagine a centrului galactic este, în fapt, rezultatul juxtapunerii a 370 de imagini realizate de Observatorul Chandra X-ray între 1999 și 2019. Majoritatea materiei captate în imagine reprezintă gaz fierbinte, rezultat, în parte din explozii stelare ori formarea de noi stele.

 

Sursa: Syfy

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.