Deși pare mai mult o vietate microscopică decât un corp cosmic, NGC 2022 nu este cu siguranță din categoria algelor sau meduzelor minuscule. În schimb, este o mare aglomerare de gaz în spațiu, gaz expulzat de o stea care se apropie de sfârșitul vieții sale. Steaua este vizibilă în centrul norului de gaz, strălucind printre particulele de gaz.


Când stelele ca Soarele îmbătrânesc, acestea își măresc volumul și își schimbă culoarea în roșu. Aceste gigante roșii încep apoi să își piardă straturile exterioare în spațiu. Mai mult de jumătate din masa unei astfel de stele poate fi pierdută în acest mod, formând un fel de carcasă de gaz de jur împrejur. În același timp, miezul stelei se micșorează și devine mai fierbinte, emițând lumină ultravioletă care fac ca gazele expulzate să strălucească.

Acest tip de obiect este numit, oarecum confuz, o nebuloasă planetară, deși nu are nicio legătură cu o planetă. Numele este inspirat de la aspectul rotunjit, asemănător unei planete, al acestor obiecte cosmice. Termenul de "nebuloasă planetară" a fost, în fapt, inventat de astronomul William Herschel, care, printre alte realizări, a descoperit planeta Uranus în 1781. 

Nebuloasa planetară NGC 2022 este situată în constelația Orion (Vânătorul).



Credit: ESA / Hubble & NASA, R. Wade

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.