Pe 30 iunie celebrăm Ziua Internațională a Asteroizilor. Numărul de asteroizi din sistemul nostru solar este greu de aflat...


Atunci când admirăm albastrul cerului, privind către Soare, sistemul solar pare o structură cristalină, dar realitatea este mult mai... aglomerată. NASA, care contorizează numărul asteroizilor, a identificat până astăzi aproape 800 de mii de asteroizi (795.893). Dar numărul real este mult mai mare... După cum puteţi vedea în imaginea de mai sus şi în videoclipul de mai jos, Terra se află într-o zonă înţesată cu asteroizi.


Ce sunt asteroizii?

Asteroizii sunt rămăşiţele formării sistemului nostru solar de acum 4,6 miliarde de ani. Cei mai mulţi dintre asteroizi pot fi găsiţi orbitând Soarele, între planeta Marte şi planeta Jupiter (centura de asteroizi).

Citește: „Meteor” vs „meteorit” vs „meteoroid” vs „asteroid”


Cât de mari sunt asteroizii?


Asteroizii au dimensiuni dintre cele mai diverse, de la 530 de km, cât are Vesta, care este cel mai mare asteroid cunoscut, la roci de 10 metri. Interesant este de menţionat că masa totală a tuturor asteroizilor este mai mică decât masa Lunii.

 

Evoluţia identificării asteroizilor din sistemul nostru solar (1999 - 2018)




Asteroizii au proprii lor sateliţi!


Au fost identificaţi mai mult de 150 de asteroizi care au proprii sateliţi. Unii au chiar doi sateliţi. Există, de asemenea, asteroizi dubli, adică două roci de mărimi aproximativ egale care se orbitează reciproc, dar şi asteroizi tripli.


În 1993 a fost descoperit primul asteroid (Ida) cu propriul satelit (Dactyl)



Trei tipuri de asteroizi, după cum sunt plasaţi în sistemul solar


1. Asteroizii din centura de asteroizi. Majoritatea asteroizilor cunoscuţi orbitează între Marte şi Jupiter. Estimările sunt că centura de asteroizi conţine între 1,1 şi 1,9 milioane de asteroizi mai mari de 1 km şi multe milioane de asteroizi mai mici.

2. Asteroizii troieni. Aceşti asteroizi orbitează planete mari, dar nu intră într-un curs de coliziune, întrucât se află în locuri speciale pe orbită (Puncte Lagrance 4 şi 5 - unde există un echilibru între gravitaţia Soarelui şi a planetei). Cei mai mulţi asteroizi troieni sunt în jurul planetei Jupiter, dar a fost descoperit unul orbitând în jurul Pământului în anul 2011.



Pe 24 aprilie 2019 NASA  a publicat o imagine captată de pe Staţia Spaţială Internaţională, care arată (dreapta, central) Craterul Manicouagan


3. Asteroizi din proximitatea Pământului. Aceşti asteroizi trec aproape de Terra. În 2013 erau identificaţi mai bine de 10.000 de astfel de asteroizi, cu circa 1.500 clasificaţi drept potenţial periculoşi.



Credit: NASA

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.