Soarele si VY Canis MajorisCe înseamnă mare şi mic? Depinde la ce ne raportăm. Luna este un corp ceresc mare pentru un observator uman, dar mic în comparaţie cu altele. Pământul ni se pare mare, dar în comparaţie cu planeta Jupiter este o pietricică în spaţiu. Soarele, care în comparaţie cu Jupiter este un gigant, în comparaţie cu alte stele este şi el doar un pitic.

 

Punctul de plecare al scurtului nostru studiu comparativ este satelitul natural al Pământului - Luna. Omul a ajuns pe Lună şi ştim, conform observaţiilor astronomice, că avem de-a face cu un corp ceresc destul de mare, privit din punctul de vedere al observatorului uman de pe Terra.

 

Numai că până şi cele mai mici planete ale sistemului nostru solar sunt mai mari decât satelitul natural al Terrei. Iată-le în imaginea de mai jos pe Mercur, Marte, Venus şi Terra.

 

Luna-Mercur-marte-Venus-Terra
De la stânga la dreapta: Luna, Mercur, Marte, Venus şi Terra.

 

Iar gigantele gazoase din sistemul nostru solar sunt imense în comparaţie cu primele. Puteţi vedea mai jos planetele Neptun, Uranus, Saturn şi Jupiter. Mai mult, trebuie adăugat că în comparaţie cu Soarele până şi Jupiter pare un corp ceresc de mici dimensiuni. Dacă alegem ca referinţă planeta Mercur, corpurile cereşti menţionate anterior au urmăroarele dimensiuni relative la cea mai mică planetă a sistemului nostru solar 1 : 1.34 : 2.41 : 2.54 : 9.88 : 10.2 : 24 : 28.4 : 277 (Mercur: Marte: Venus: Terra: Neptun: Uranus:Saturn:Jupiter:Soare).

 

Terra-Neptun-Uranus-Saturn-Jupiter
De la stânga la dreapta: Terra, Neptun, Uranus, Saturn, Jupiter.

 

Iar acum să aruncăm o privire asupra unor stele de dimensiuni extrem de mari. Fixând ca referinţă Soarele, vom avea de-a face cu următoarele dimensiuni relative ale următorilor aştri: Sirius - 1.75, Pollux - 8, Arcturus - 25, Aldebaran - 43, Rigel - 70, Deneb - 220, Antares - 510, Betelgeuse - 1000 şi VY Canis Majoris - cea mai mare stea pe care o cunoaştem – 2100.

Iată mai jos o imagine în care alături de VY Canis Majoris (dreapta), Soarele nostru ar fi doar a zecea parte din punctul ce poate fi văzut în partea stângă.

 

Soare-Canis-Majoris
Comparaţie între Soare şi VY Canis Majoris (dreapta).



_______
Notă: articolul de mai sus este adaptarea textului folosit în film.
Traducerea: Scientia.ro.
Credit: www.cassiopeiaproject.com

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.