Mişcarea Pământului în cadrul sistemului nostru solar, care se află, la rându-i, în mişcare în jurul centrului galactic
 
Cât de repede se deplasează Pământul? Depinde. Depinde  de sistemul de referinţă în care îl încadrăm. Fără a stabili un element de raportare, un sistem de referinţă, o atare întrebare nu are sens.

Dacă vă întrebaţi cu ce viteză ne mişcăm în cadrul mişcării de rotaţie a Pământului în jurul axei sale, răspunsul este relativ simplu. Dat fiind că o rotaţie durează aproape 24 de ore (23 de ore, 56 de minute şi 4,09053 secunde), iar circumferinţa Pământului la ecuator este de 40.075 kilometri, rezultă că un locuitor din zona ecuatorului parcurge cele patruzeci de mii de kilometri cu o viteză de aproximativ 460 de metri pe secundă.
 
 

Soarele orbitează în jurul centrului galaxiei, la o distanţă de 25-27 de mii de ani-lumină.
Planul orbitelor planetelor nu este aliniat cu planul galaxiei, ci este orientat la un unghi complet diferit de acesta.
Credit: www.scienceminusdetails.com
 
 

Mişcarea planetelor telurice (Mercur, Venus, Terra şi Marte) în jurul Soarelui, în contextul deplasării Soarelui în planul galaxiei
Credit: cartea A little book of coincidence de John Martineau
 
Dar Pământul se mişcă şi în jurul Soarelui. Pentru a parcurge enorma distanţă pe care o presupune o rotaţie completă în jurul Soarelui (un an), Pământul se deplasează cu cu viteza de 30 Km/s.

Sistemul nostru solar se învârteşte şi el, la rându-i, în jurul centrului galaxiei Calea Lactee. Viteza este şi mai mare decât cea a Pământului în jurul Soarelui, adică de aproximativ 220 km/s.

Se mai poate discuta şi despre viteza cu care Calea Lactee se deplasează în raport cu alte galaxii, dar probabil că acest tip de informaţie nu are mare relevanţă. Relevant ar fi însă de ştiut dacă există un sistem de referinţă la care să se raporteze toate componentele Universului. Un răspuns posibil a fost oferit de satelitul COBE (Cosmic Background Explorer) în 1989.

Universul este "îmbibat" de radiaţia cosmică de fond (citiţi acest articol pentru a vă lămuri ce este cu radiaţia de fond). Această radiaţie a apărut după evenimentul primordial denumit Big Bang.
 
Satelitul COBE a făcut măsurători raportând mişcarea Pământului tocmai la această radiaţie cosmică de fond. Rezultatul măsurătorilor a fost acela că Pământul se deplasează cu viteza de circa 390 km/s.
 
390 km/s, aşadar. O viteză foarte mare, nu? Din nou, depinde la ce o raportăm. Dacă raportăm această viteză la viteza automobilului nostru, atunci este, în mod clar, o viteză foarte mare, dar dacă o raportăm la viteza maximă în univers, viteza luminii, atunci observăm că această valoarea reprezintă doar 0,1% din viteza luminii...
 
 
Ping-pong cu un foton, între Pământ şi Lună
 
 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.