Uraganul Dorian

Ne-am obişnuit ca în fiecare an să auzim de uragane care lovesc America. Dar de ce nu auzim de uragane care se năpustesc asupra Europei? Pare că Europa are ceva ce America nu are, care o oferă o bine-venită protecţie. Despre ce poate fi vorba?

Dacă nu vă e clar ce este un uragan, începeţi prin a citi articolul nostru despre uragane: Ce este un uragan? şi puteţi continua cu articolul: 10 lucruri pe care nu ştiaţi despre uragane, unde veţi afla şi care este diferenţa dintre uragane, taifunuri şi cicloane.


Chiar în aceste zile Uraganul Dorian afectează coasta de est a Statelor Unite. Staţia Spaţială Internaţională a monitorizat, de pe orbită, evoluţia acestuia. Iată mai jos cum arată uraganul de deasupra, într-un videoclip publicat astăzi de NASA.





Să ne întoarcem la subiectul articolului: de ce nu lovesc uraganele Europa?

Pe scurt, explicaţia este următoarea:
· uraganele se formează, de regulă, pe coasta de vest a Africii, atunci când apa caldă a oceanului şi umiditatea ridicată creează coloane de aer care se roteşte rapid.
· uraganele sunt împinse către vest de către mişcarea vânturilor, provocate de rotaţia Pământului.
· dacă uraganul se îndreaptă către Europa, pe măsură ce se deplasează către nord, apa oceanului este din ce în ce mai rece, până la 10 grade mai rece decât din zona de formare, ceea ce înseamnă mai puţină energie disponibilă pentru "alimentarea" uraganului.
· ca urmare a acestui fapt, puterea uraganului începe să scadă.
· deşi Europa nu este lovită de uragane, "resturi" ale acestora, adică furtuni puternice, ajung pe coasta de vest a Europei.


În videoclipul de mai jos puteţi vedea o explicaţie mai elaborată, însoţită de detalii grafice.





Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.