TerraEra mezozoică începe acum aproximativ 250 de milioane de ani şi se termină acum aproximativ 60 de milioane de ani. Mezozoicul are trei perioade: triasic, jurasic şi cretacic. Triasicul începe acum aproximativ 250 de milioane şi se încheie acum 200 de milioane de ani.

 

 

 

 

Era paleozoică (20)

Triasicul

În triasicul timpuriu apar tipurile actuale de corali, care formează recife întinse. Doar o singură specie de amonit a supravieţuit extincţiei din permian, dar din aceasta se vor forma un număr mare de noi specii. Oceanele triasicului erau populate de diverse specii de reptile marine. Amfibienii se diversifică foarte mult, apărând primi amfibieni asemănători broaştelor actuale. Apar primele cynodonte, primele animale cu sânge cald. Cynodontele se găsesc la graniţa dintre reptile şi mamifere. Din cynopside se vor dezvolta ulterior, spre sfârşitul triasicului mamiferele. La sfârşitul triasicului apar şi primi dinozauri, care vor domina planeta pe parcursul întregului Mezozoic.

Continentele, care în Paleozoic erau foarte apropiate, acum se dispersează. Între Baltica şi Gondwana se deschide Marea Tethys.

Acum aproximativ 230 milioane de ani au apărut primele muşte şi primi dinozauri. Deci de-acum când vă enervează o muscă, gândiţi-vă că nici chiar dinozauri nu au scăpat de acestea.


 


Jurasicul

Jurasicul a început acum aproximativ 200 de milioane de ani şi s-a încheiat acum aproximativ 140 milioane de ani. Începe procesul de formare a Golfului Mexic şi Atlanticului mijlociu. Din marile mase continentale existente de desprind India şi Australia. Mamiferele îşi dezvoltă maxilare primitive. Jurasicul este o ,,epocă a dinozaurilor’’ , în această perioadă aceste reptile diversificându-se extrem de mult. Spre sfârşitul jurasicului apar primele păsări.

 

T Rex

Jurasicul era dominat de prădători fioroşi, precum T-Rex.



Archaeopterix litographica

Archaeopterix litographica, considerată a fi prima pasăre . Se poate observa că posedă unele trăsături reptiliene


Cretacic

Cretacicul începe acum aproximativ 140 milioane de ani şi se încheie acum 65 de milioane de ani. Numele de cretacic provine din cuvântul ,,cretă’’; din această perioadă provenind mari depozite de cretă (CaC03). Începe procesul de despărţire a Africii de America de Sud, iar Antarctica şi Australia sunt foarte apropiate de forma lor actuală. Spre sfârşitul cretacicului se fragmentează supercontinentul Laurasia.

Apar primele angiosperme (plante cu flori), se dezvoltă păsările şi apar primele mamifere placentare. Acum aproximativ 100 milioane ani apar primii şerpi. La sfârşitul cretacicului are loc o extincţie în care dispar dinozauri, marile reptile marine şi amoniţi. Dispariţia marilor reptile deschide calea spre evoluţia păsărilor şi a mamiferelor. Supravieţuiesc şerpii, crocodilieni şi alte reptile de mici dimensiuni.

Neozoicul (22)

 

 

Bibliografie:
Terra - Enciclopedia completă a planetei noastre, Editura RAO
.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.