MineraleÎn acest articol vom prezenta în detaliu clasele de minerale, cu accent pe proprietăţile fizice şi chimice ale celor mai importante minerale din fiecare grupă. Veţi citi despre aur, diamant, turcoază, magnetit, sarea gemă, cuarţ şi multe altele.

 

 

 

Mineralele şi cristalele. Generalităţi (14)

 

Aurul, argintul, cuprul şi fierul

Aurul, argintul, cuprul şi fierul sunt patru minerale care se găsesc în stare nativă, apreciate de către oameni din cele mai vechi timpuri. Vom discuta despre aur şi argint, metale folosite pentru confecţionarea de podoabe încă din cele mai vechi timpuri, precum şi despre cupru şi fier, două metale care au declanşat revoluţii tehnologice şi care au conferit numele a două epoci.

Aurul
Formula chimică: Au 
Sistem cristalin: cubic
Duritate: 2-3
Culoare: galben aurie
Aurul se găseşte în natură fie ca element nativ, fie în componenţa altor minerale. Se găseşte majoritar în doar câteva minerale şi într-o proporţie mică într-un număr redus de minerale. Aurul este unul dintre primele metale prelucrate de către oameni, având o temperatură de topire scăzută (1200 grade Celsius). Pe lângă aceasta, aurul este maleabil şi moale. Aceste proprietăţi permit prelucrarea aurului sub diverse forme. În general este galben, însă culoarea lui poate fi influenţată de impurităţi. De exemplu aurul roşu sau roz cuprinde urme de cupru, iar cel alb este amestecat cu argint, platină, zinc sau nichel.
Prezenţa lui în scoarţa terestră este redusă în comparaţie cu a altor metale şi zăcămintele sunt răspândite pe tot globul. El se găseşte uneori împreună cu cuarţul, în filoane hidrotermale şi cu zăcămintele de cupru.
Dezagregarea şi transportul de către apele curgătoare a rocilor aurifere, duce la apariţia de zăcămintelor aluvionare (aflate în sedimentele transportate de ape) de aur. Aurul este folosit atât pentru bijuterii cât şi pentru instrumente dentare, componente electronice şi placări inoxidabile.

Argintul
Formula chimică: Ar
Sistem de cristalizare: cubic, mai rar forme dendritice (de rădăcini)
Duritate: 2-3
Culoare: alb spre gri
Argintul native, la fel ca aurul este un mineral rar şi preţios, care se găseşte în filoane hidrotermale, în formă de pepite, grăunţe sau firişoare ramificate. Este moale, maleabil şi uşor de prelucrat sub diverse forme. Şlefuit prezintă un luciu strălucitor, dar expus la aer se oxidează, înnegrindu-se. Oxidul format nu este aderent şi poate fi uşor înlăturat.
Datorită faptului că este un foarte bun conductor de electricitate, argintul este folosit în electronică şi electro-tehnică. Este folosit în stomatologie la construirea protezelor dentare.

Cuprul
Formula chimică: Cu
Sistem de cristalizare: cubic
Duritate: 2-3
Culoarea arămiu, când îşi pierde luciul devine maro
Cuprul este un mineral relativ abundent în scoarţa terestră şi se găseşte de obicei în zăcăminte de sulfaţi, cum este calcopirita. Se găseşte în principal în lava bazaltică. Cuprul reprezintă un metal foarte important pentru istoria omenirii; datorită punctului scăzut de topire a fost unul dintre primele şi cele mai utilizate metale folosite de oameni. Cuprul este ductil, ceea ce înseamnă că poate fi prelucrat sub formă de fire subţiri. Este folosit în electro-tehnică, precum şi la ţevi sau boilere.

Fierul
Formula chimică: Fe
Sistem cristalin cubic
Duritate 4
Culoare cenuşie ca oţelul până la negru
Nucleul Terrei este compus în principal din fier şi nichel, atât partea sa solidă cât şi cea lichidă. Prezenţa fierului în nucleul Terrei determină existenţa câmpului magnetic. Fierul nativ se mai găseşte şi în meteoriţi, dar la suprafaţa scoarţei este rar deoarece se combină uşor cu alte elemente.

 

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.