Vreme recePoluanţii ce formează picături de aerosol în atmosferă au efecte înspăimântător de complexe. Ce cantitate de radiaţii este reflectată de dioxidul de sulf din aer depinde de mărimea picăturilor, înălţimea la care se află, momentul zilei, anotimp şi alţi factori.

 

 

 

 

Ştim: alţi poluanţi răcesc Pământul (4)

 

Aerosolii pot avea de asemenea efecte considerabile asupra norilor, făcându-i mai strălucitori, aceştia reflectând astfel mai multă lumină solar înapoi, către spaţiu. Pentru că au o durata de viaţă scurtă, aerosolii nu sunt în general distribuiţi în mod uniform în atmosferă, precum CO2, ci sunt mai degrabă concentraţi în jurul centrelor de poluare.

Toate aceste complexităţi înseamnă de fapt că există încă foarte multă incertitudine în ceea ce priveşte cât răcesc poluanţii precum SO2 atmosfera. Efectul este în prezent anulat de încălzirea datorată nivelului tot mai ridicat de CO2, acest lucru este clar. Dar vorbim despre efectul net al unei încălziri majore contracarate de răcire puternică? Sau de rezultatul unei încălziri mai mici decât credem, contracarate de o răcire, de asemenea, de mici proporţii?

Majoritatea modelelor ale IPCC iau în considerare a doua variantă. Dar dacă răcirea ca rezultat al aerosolilor este mai puternică decât se presupune, planeta se va încălzi mai rapid decât este preconizat de îndată ce nivelul aerosolilor scade.

Ştim: Terra va deveni mult mai caldă (6)

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Climate change. What we do and don't know, publicat de New Scientist.
Traducere: Anca Negulescu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.