TastaturaÎn 1870, un editor de ziar pe nume Christopher Latham Sholes a rearanjat literele maşinilor de scris astfel încât tastele să nu se mai blocheze. Rezultatul a fost tastatura QWERTY. Inovaţia lui a schimbat de fapt fundamental modul în care ne gândim la cuvinte.

 

 

 

 

Aceasta este ideea înaintată de Kyle Jasmin de la University College London şi de Daniel Casasanto de la New School for Social Research. Ideea se bazează pe un efect psihologic cunoscut drept efectul de fluenţă, care înseamnă că un cuvânt sau un nume este privit cu atât mai prost cu cât este mai greu de pronunţat.

Jasmin şi Casasanto susţin că tastaturile QWERTY au furnizat un nou mod de a organiza literele şi că, o dată cu acesta, au creat şi o cu totul altă percepţie asupra cuvintelor uşor sau greu de comunicat. Mai exact, ei spun că partea stângă a tastaturii este mai greu de procesat decât dreapta. Există câteva motive pentru asta – oamenii tind să fie dreptaci, există mai multe litere în partea stângă decât în cea dreaptă şi perechile de litere cel mai greu de tipărit se găsesc în partea stângă.

Pentru a testa ipoteza, cercetătorii au arătat o mie de cuvinte unor vorbitori de engleză, olandeză şi germană şi i-au rugat să evalueze cât de "pozitive" sunt înţelesurile acestor cuvinte. Deşi participanţii nu tastau cuvintele – deci era improbabil să facă legături conştiente cu dispunerea literelor de pe tastatură, ei tindeau să evalueze cuvintele din partea dreaptă a tastaturii ca fiind ”mai pozitive” decât cele din stânga.

Acest efect se regăsea şi la nivelul cuvintelor inventate şi nu a existat nicio diferenţă între reacţiile dreptacilor şi cele ale stângacilor, deci este cel mai probabil un rezultat al diferenţei dintre numărul de litere de pe fiecare parte a tastaturii. Acestea fiind spuse, deşi există aici dovezi ale unei corelaţii, cercetătorii subliniază faptul că nu au demonstrat încă prezenţa unei relaţii cauzale reale şi că este posibil ca sensul unui cuvânt să fie totuşi mult mai important când vine vorba de modul în care este el perceput de o persoană.

 

 

Traducere după: the-qwerty-effect-is-changing-what-words-mean-to-us.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache


Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
Susţine-ne pe Patreon!


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro