Cum ar fi lumea fără Internet? Vă puteţi imagina? În funcţie de vârsta pe care o aveţi, răspunsul ar putea fi "da" ori "ba".  Universul online a luat naştere în 1990, dar răspândirea Internetului a fost lentă. În România, pe la începutul anilor 2000, Internetul era încă o necunoscută pentru mulţi; viteza mică şi preţul relativ mare. Deci Internetul, deşi prezent pretutindeni azi, este relativ recent. Dar cum funcţionează Internetul? Iată o scurtă introducere video în mecanismul fundamental al funcţionării Internetului.



Ideile principale din videoclip sunt următoarele:
- datele pe care le accesaţi pe Internet sunt stocate pe medii de stocare ale unor companii, precum Google, Facebook ori companii care asigură găzduire de site-uri.
- identificarea pe Internet se realizează prin intermediul unui număr unic numit IP (Internet Protocol), în acest fel fiind clar cine solicită un serviciu şi unde sunt livrate datele ca urmare a unei solicitări.
- datele Internetului circulă cu preponderență prin cabluri de fibră optică (ce traversează Pământul, fie că e vorba de dealuri ori de oceane). Sateliţii nu sunt foarte utili, dat fiind faptul că distanţa la care aceştia se situează de suprafaţa Pământului duce la întârzieri (datele nu pot circula cu viteze mai mari decât viteza luminii).
- ICANN este  principala organizaţie responsabilă de legiferarea şi reglarea acelor părţi ale Internetului care au legătură cu domeniile şi conectarea lor la adresele IP.

 

 

Dacă doriţi să citiţi cum funcţionează în detaliu Internetul, citiţi seria noastră de articole dedicată subiectului:
(1) Internetul - scurtă istorie
(2) Cum se realizează transferul informaţiilor pe Internet
(3) Protocoalele utilizate de Internet pentru schimbul de date
(4) Cine controlează şi reglementează Internetul

 

Daţi clic pe imaginea de mai jos pentru a ajunge pe pagina web dedicată inventarierii tuturor cablurilor de date transoceanice

 

Citiţi şi articolul nostru privind reţeaua subacvatică de cabluri de conectează omenirea.


imagine: pexels.com

Scris de: Iosif A.
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.