MetadateDacă aţi fost pe Terra în ultimele 2 luni, nu se poate să nu fi auzit de scandalul creat de dezvăluirea de către un fost angajat al serviciilor secrete americane, Eduard Snowden, a mai multor programe de supraveghere a Internetului ale NSA (SUA).

 

 

Ulterior, pe măsură ce dezvăluirile privind programele create şi folosite de Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA) s-au înmulţit, s-a dovedit că structuri similare din alte state (Marea Britanie, Franţa etc.) au preocupări similare. Un punct al discuţiilor a fost centrat pe metadate. Inclusiv preşedintele Obama a precizat de mai multe ori că NSA colectează doar metadate, deci nu sunt probleme privind legalitatea acţiunilor Agenţiei.

În apărarea programelor de supraveghere, NSA a replicat, printre altele, că datele stocate nu reprezintă conţinutul convorbirilor telefonice ori al e-mailurilor, ci doar metadate. Dar ce sunt aceste metadate? Un exemplu ar fi ziua şi ora la care i-ai telefon doctorului de familiei şi ai făcut rezervare la o clinică privată. Mai departe, ar fi numărul de pe care ai sunat şi numărul la care ai sunat. Aceste date nu conţin detalii privind conţinutul convorbirilor, dar spun multe despre o persoană, nu? De exemplu face legătura dintre o anumită persoană, tu, şi o anumită clinică privată la care ai sunat. Iar dacă această clinică privată este, să spunem, specializată pe un anumit tip de tratamente, se poate stabili, cu un grad de probabilitate rezonabil, ce fel de probleme de sănătate ai.

Definiţia cea mai răspândită a metadatelor, dar nu suficient de lămuritoare, este următoarea: metadatele sunt date despre date. Conform unei "cărţi albe" a National Information Standards Organization (NISO), metadatele se încadrează în trei categorii:
:: metadate descriptive: un element ce ajută la identificare ori descoperire, ca titlu, sumar, autor ori cuvinte cheie;
:: metadate structurare: un mod prin care se stabileşte cum anumite itemuri sunt puse împreună; de exemplu, cum sunt ordonate paginile pentru a forma capitole;
:: metadate administrative: informaţii care permit gestionarea unor resurse, ca de exemplu momentul în care un lucru a fost creat, tipul de fişier, cine l-a accesat etc.

Când vine vorba despre utilizarea dispozitivelor electronice şi a Internetului, metadatele devin: adresă de e-mail, număr de telefon, adresă IP, sistem de operare folosit ş.a.m.d. Deşi, aparent, pentru o persoană onestă (deci care nu este şi nici nu doreşte să devină terorist ori măcar un criminal de rând) aceste informaţii, culese de autorităţi, nu prezintă mare importanţă, în fapt pot spune o poveste riguroasă a vieţii fiecăruia dintre noi. În acest context, multe persoane care ţin la viaţa lor privată şi la anonimitate sunt revoltate de faptul că, fără acordul lor, instituţii ale statului pot colecta şi stoca (şi, de ce nu? folosi), fără discriminare, informaţii personale, privind identitatea şi activităţile desfăşurate în spaţiul virtual.


Uneori utilizatorul unui telefon, al unei camere foto ori al Internetului (în multiple forme: e-mail, chat, căutare pe Google etc.) poate limita cantitatea de date disponibile despre activităţile sale prin oprirea unor servicii ori prin alte acţiuni specifice activităţilor derulate. De cele mai multe ori însă, nu.

Vă prezentăm mai jos o lungă listă de date (metadate) pe care le generaţi utilizând diverse dispozitive ori diverse servicii, aşa cum a fost aceasta creată de prestigiosul cotidian TheGuardian - ziar care s-a aflat în centrul dezvăluirilor privitoare la programele de supraveghere a spaţiului virtual de către SUA şi Marea Britanie.


Metadate asociate utilizării e-mailului

:: numele adresantului, adresa de e-mail şi adresa IP
:: numele destinatarului şi adresa de e-mail
:: informaţii privind serverul
:: data, timpul şi fusul orar
:: identificator unic al e-mailului şi al celor asociate
:: tipul de conţinut şi codificarea
:: date privind logarea în clientul de mail, plus adresa IP
:: formatul "headerului" clientului de mail
:: nivelul de prioritate şi categoria
:: subiectul e-mailului
:: starea e-mailului
:: cererea de informarea privind citirea e-mailului


Metadate asociate telefonului
:: numărul de telefon al apelantului şi al apelatului

:: număr de identificare al telefoanelor implicate în apel
:: ziua şi ora efectuării apelului
:: durata apelului
:: poziţia spaţială (locul în care se află) a celor implicaţi în apel
:: numărul cartelei pre-plătite Metadate asociate căutării pe Google :: căutările efectuate pe Google
:: rezultatele ce apar la aceste căutări
:: site-urile accesate în urma afişării rezultatelor asociate căutărilor


Metadate asociate utilizării unui browser Internet (ca Firefox, Chrome, Internet Explorer etc.)

:: paginile web vizitate, cu informaţii privind ziua şi ora accesării
:: date privind utilizatorul, plus date de logare cu opţiunea de "auto-completare" activată
:: adresa IP
:: furnizorul de Internet (ISP)
:: detalii tehnice privind computerul folosit, sistemul de operare, browserul utilizat
:: cookies şi date stocate temporar de pe site-urile vizitate


Date asociate utilizării Facebook


:: numele, informaţii asociate "profilului", inclusiv data de naştere, oraşul de reşedinţă, istoria locurilor muncă, interesele etc.
:: username-ul şi un identificator unic
:: abonamentele (subscriptions)
:: poziţia geografică la momentul activării pe Facebook
:: data, ora şi fusul orar asociate activării pe Facebook
:: activităţile derulate, "like-urile" date, rezervările efectuate, evenimentele asociate contului.

Dacă eşti interesat de dezvăluirile lui Snowden, un bun punct de pornire este secţiunea dedicată NSA (NSA Files) de pe TheGuardian.

Scris de: Iosif A.
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.