iPhoneÎn privinţa PC-urilor, lucrurile sunt clare: se recomandă ferm folosirea unui program antivirus şi a unui firewall. Pentru Internet, companiile specializate au scos produse dedicate. Cum stau însă lucrurile în privinţa smartphone-ului? Avem nevoie de un antivirus?

 

 

 

 

Cum funcţionează un smartphone şi cum diferă acesta de un computer?

Într-un computer, o aplicaţie poate accesa toate resursele sistemului (RAM ori hard-disc), dacă nu sunt blocate în mod expres. Astfel, accesarea unei pagini web care conţine soft nociv poate duce la luarea controlului computerului de către un hacker interesat.

Smartphone-urile, ca iPhone-ul ori multe dintre telefoanele care folosesc platforma Android, nu funcţionează în felul descris mai sus. Aplicaţiile instalate pe telefonul inteligent nu pot accesa alte aplicaţii, fiind deci izolate în propriul lor "spaţiu de lucru". În plus, existenţa unor site-uri dedicate pentru aplicaţii, ca Apple Store ori Android Market, asigură utilizatorilor o siguranţă crescută privitor la cât de "curate" sunt aplicaţiile descărcate. Atât Apple, cât şi - recent - Google, verifică aplicaţiile de găsit pe site-urile dedicate amintite.

 

 

Dar ce înseamnă această independenţă a aplicaţiilor?

Pe de-o parte, înseamnă că o aplicaţie nocivă care a reuşit să treacă peste filtrul celor de la Apple ori Google, va dispune de un potenţial redus de a vă afecta smartphone-ul. Mai mult - şi aici vorbim exact despre subiectul articolului nostru - înseamnă că un program antivirus este foarte limitat în posibilităţi de acţiune, nefiind capabil să scaneze alte aplicaţii ori datele folosite de acestea.

 

La ce foloseşte, totuşi, un antivirus pentru smartphone?

În principiu, la foarte puţine. Acesta nu scanează practic, mai nimic. Dar poate, de exemplu, să scaneze elementele ataşate la un email, printr-un proces destul de anevoios. Şi cum rulează în "fundal", antivirusul vă va grăbi descărcarea bateriei...

 

Există ori nu viruşi pentru smartphone?

Până acum, consideră experţii, nu am avut viruşi pentru smartphone-uri, în adevăratul sens al cuvântului. Dar lucrurile evoluează... Puteţi citi, de pildă, acest articol: “Remote-controlled Android malware stealing banking credentials”. Este vorba despre o aplicaţie ce rulează pe Android şi care este capabilă de a fura parole bancare de pe telefonul mobil. Au mai fost cazuri de aplicaţii care au furat contactele din Android Market ale unor utilizatori, trimiţându-le apoi către creatorul aplicaţiei, precum şi de aplicaţii care au trimis sms-uri în mod automat, crescând factura de telefon. Deci, pentru moment, aş fi atent la datele bancare de pe smartphone.

Se poate face totuşi ceva pentru a creşte securitatea smartphone-urilor? Funcţiile puse la dispoziţie de telefon: lock screen, stabilirea unui cod care declanşează ştergerea conţinutului la un anume număr de introduceri greşite ale parolei ori securizarea conexiunii VPN.

Aşadar, pentru moment, un antivirus pentru smartphone este probabil o investiţie cvasi-inutilă. Desigur, nu se ştie ce ne rezervă viitorul. Dar modul în care smartphone-urile funcţionează, superior sub aspectul securităţii computerului, ne dă speranţe că universul telefoanelor mobile va rămâne unul mai curat decât cel al PC-urilor.

 

 

 

Bibliografie:
how-effective-is-antivirus-software-on-smartphones
do-i-need-antivirus-software-for-my-smartphone

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.