Bomba artizanala de tip Puteţi trece povestea care urmează la categoria Dezastre evitate în ultima clipă. Acum câteva zile, poliţia a arestat un băiat de 17 ani care se pare că asambla o bombă cu scopul de a porni un veritabil război împotriva fostului său liceu. Cum de a fost posibil?

 

 

 

Chipurile, acesta îşi dorea să producă o deflagraţie care “să se soldeze cu mai multe victime decât au fost înregistrate la Columbine”.


Ce naiba? Da, este îngrozitor faptul că cineva atât de tânăr se confruntă cu asemenea probleme de natură psihică, dar chiar mai important e să înţelegem cum a putut o asemenea persoană, pe deasupra şi foarte tânără, să pună mâna pe materialele necesare fabricării unei bombe. Păi să vedem...

Recent am aflat de la lt. Mike Jackson, comandantul diviziei de genişti a departamentului de poliţie din Oklahoma City, că aproximativ 90% din dispozitivele explozive improvizate cu care se întâlneşte în acest domeniu sunt bombe artizanale (de tip pipe bomb). În mod sigur, aşa ceva intenţiona şi acest copil să construiască. Detalii sunt puţine, dar potrivit postului de televiziune MSNBC în posesia sa au fost găsite “dispozitive de iniţiere, declanşatoare şi alte materiale care ar fi putut fi folosite în asamblarea unei bombe, precum combustibili, şrapnel şi ţevi de plastic”.  Să le luăm pe rând…


Informaţiile din acest articol, după cum se poate observa, nu conţin date tehnice privind construcţia unei bombe, ci doar date generale, care să sprijine ideea articolului, şi anume că "nespecialişti" pot folosi informaţii publice pentru a construi bombe.
Niciodată, sub nicio formă, să nu încercaţi să construiţi aşa ceva acasă!

 



Ţeava

Ţeava este în acest caz carcasa acestui groaznic dispozitiv. În ţeavă se produce presiunea care amplifică enorm explozia (şi distrugerile). Materialele cele mai folosite în acest caz sunt ţevi de metal cu filet la capete sau ţevi din PVC. Se pare că acest copil a ales al doilea tip de ţeavă, dar ambele sunt uşor de obţinut dintr-un magazin de materiale de construcţii.


Explozibilul

Acesta e cel care generează explozia. Am rămas perplex să aflu cât de multe materiale pot fi folosite în acest scop. Unele mai performante decât altele; foarte multe pot fi obţinute de la magazine obişnuite şi depozite agricole. Dacă s-ar fi împrietenit cu cineva de la demolări, ar fi putut chiar să pună mâna pe ceva de calitate superioară. Nu ştiu ce urma să folosească acest băiat şi nu am să forţez nicio teorie, pentru că acesta nu-i un ghid, ci doar un semnal de alarmă despre cât de uşor poate să fie să faci aşa ceva.


Şrapnelul
Nu toate bombele artizanale de acest tip conţin şrapnel. E nevoie de un tip special de personalitate scelerată pentru a lua în considerare includerea lui printre “ingredientele” dispozitivului. Şrapnelul e constituit din schijele care pătrund în carne şi o sfâşie. E al naibii de groaznic! De obicei sunt folosite şuruburi, cuie, rulmenţi şi şaibe; porcării de genul ăsta (nici măcar nu pot să vorbesc de şrapnel fără să mă enervez). După ce bomba explodează, şrapnelul zboară peste tot cu viteză foarte mare, cauzând foarte multă suferinţă. Oribil.


Fitilul
Prin intermediul lui ajunge scânteia la materialul exploziv şi îl aprinde. Fitilul poate să fie obţinut de la artificii sau se poate recurge la alte metode dacă materialul folosit necesită o temperatură mai mare de aprindere (totul depinde de combustibil).


Dispozitivul de declanşare

Poate să fie un simplu ceas cu o componentă mecanică. Trebuie doar reglat în aşa fel încât, atunci când sună alarma, bateria să producă o scânteie suficient de puternică care să aprindă fitilul. Iarăşi, lucru disponibil cam peste tot.

Cam atât de simplu poate să fie pentru un bolnav psihic să pună la punct o metodă de a ucide o grămadă de oameni nevinovaţi. Acestea şi o minte foarte serios zdruncinată. Sunt extrem de bucuros că această catastrofă a fost evitată, dar este incredibil de alarmant cât de greu e de prevenit un asemenea lucru. Dacă eşti părinte, fii atent la copilul tău şi la ce face acesta. Tânărul din această întâmplare construia asta în propria cameră (alături de o cultură de droguri). Asemenea absenteism parental este impardonabil.

 

 

Articolul este traducerea How the Hell Did a 17-Year-Old Get the Materials to Make Bombs?, publicat de Gizmodo.com.
Traducerea: Ioan Florea

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.