Stop reclameDe câte ori foloseşti Internetul, pe lângă conţinutul dorit apar şi reclame. Unele site-uri îţi acoperă chiar tot conţinutul cu reclame şi diverse bannere promoţionale. Uneori sunt de-a dreptul enervante căci din cauza lor site-ul se poate încărca destul de greu.

Comentarii -

Fan FirefoxContinuăm seria de extensii pentru browserul nostru preferat, Firefox, de această dată prezentându-vă un foarte util instrument pentru fotografierea şi salvarea în format .png ori .jpeg a unei zone selectate de utilizator ori a unei pagini web, în integralitatea sa.

Comentarii -

Când a apărut Firefox 4.0 beta 1, am citit nişte comentarii negative. Zilele astea am decis să-l testez. Cea mai recentă versiune este beta 10, disponibilă pentru Windows, Linux şi Mac OS X.

Firefox 4.0

 

 

Primul lucru care sare în ochi este interfaţa modificată: bara tab-urilor este acum deasupra celei de navigare, iar butoanele "Home", "Reload current page" şi "Stop loading this page" sunt puse în partea dreaptă. Dacă vă deranjează acestă reorganizare, nu trebuie să vă faceţi probleme, deoarece poziţia elementelor poate fi refăcută după bunul plac. Aşezarea tab-urilor "la locul lor" se face mergând la View > Toolbars şi debifând Tabs on Top. Imediat sub acesta există opţiunea Customize ce permite mutarea butoanelor şi câmpurilor în ce ordine vreţi şi chiar adăugarea unora noi folosind drag-and-drop. Butoanele Stop şi Reload au fost combinate într-unul singur, întrucât nu pot fi disponibile simultan, şi incluse în capătul drept al barei de adrese. De asemenea poate fi mutat în oricare altă parte. În cazul în care nu vă place rezultatul final, puteţi reveni oricând la setările "din fabrică" apăsând Restore Default Set. De reţinut faptul că Status Bar (cea din josul ferestrei) din versiunile mai vechi se numeşte acum Add-on Bar. Informaţiile care apăreau aici la poziţionarea cursorului peste un link vor fi vizibile acum în partea dreaptă a barei de adrese.

Câmpul de căutare are acum opţiunea de a adăuga motorul existent pe site-ul vizitat. Spre exemplu dacă accesaţi Facebook, în lista din care puteţi schimba motorul de căutare, veţi găsi opţiunea Add "Facebook". Totuşi aceasta nu va fi întotdeauna disponibilă întrucât depinde de fiecare site în parte.

O nouă modificare a fost introdusă în meniul contextual al link-urilor: Open Link in New Tab este acum prima opţiune din listă şi nu a doua ca până acum. Dacă deschideţi ferestre noi în loc de tab-uri este din cauza obişnuinţei.

De asemenea a fost introdusă o funcţie numită Sync şi care vă permite salvarea istoricului, bookmarks, parole, tab-uri deschise şi alte preferinţe astfel încât să fie disponibile şi pe alte calculatoare sau telefoane mobile. Pentru a putea utiliza Sync e nevoie să vă faceţi un cont de utilizator.

 

Încă o funcţie foarte utilă pentru cei care deschid multe tab-uri este Tab Groups, disponibilă în meniul View. Aceasta vă permite să le grupaţi cu drag-and-drop şi să vizualizaţi un singur set la un moment dat.

Firefox 4.0

E bine de ştiut că dimensiunea maximă de spaţiu pe hard-disk pentru Cache este acum stabilită automat, dar poate fi modificată cu orice valoare vreţi. Opţiunea se află în fereastra Preferences, secţiunea Advanced, tab-ul Network. Bifaţi Override automatic cache management şi introduceţi valoarea dorită.

Fiind vorba de o versiune beta, veţi găsi un add-on deja instalat care vă permite să trimiteţi feedback-uri. Există două opţiuni rapide în care puteţi transmite scurte mesaje pro sau contra fără a include informaţii personale. Cea de-a treia opţiune numită User studies pare să fie inactivă la mine deci nu vă pot spune nimic despre ea.

În cazul în care decideţi să testaţi această versiune fără a o afecta pe cea existentă deja, puteţi face copii ale folderelor cu setări. Locaţia acestora depinde de sistemul de operare folosit. Astfel, pe Windows XP este ceva de genul C:\Documents and Settings\[Username]\Mozilla\Firefox, pe Windows 7 C:\Users\[Username]\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox, iar pe Linux este /home/[Username]/.mozilla/firefox. De ţinut cont de faptul că în Windows e posibil să existe mai mult de unul singur. Pentru uşurinţă folosiţi funcţia de căutare sau aplicaţia numită MozBackup disponibilă gratuit. Dacă în cele din urmă veţi renunţa la versiunea 4, puteţi şterge folderele indicate mai sus și înlocui cu cele pe care le-aţi salvat anterior. Firefox 3 va fi în continuare neafectat.


Mai multe informaţii despre Add-on-urile disponibile pentru Firefox puteţi găsi la secţiunea Fan Firefox [http://www.scientia.ro/tehnologie/35-firefox-tips-and-tricks.html]

Comentarii -

 

Firefox are două funcţionalităţi care vă ajută să accesaţi mai repede site-urile dorite. Acestea sunt bookmarks (pentru salvarea URL-urilor) şi funcţia de autocompletare în bara de adrese pe baza istoricului de navigare. Totuşi există modalităţi şi mai rapide.

FAST DIAL

Extensia Fast Dial este un tabel în care puteţi crea scurtături spre alte site-uri. Un singur clic pe imaginea respectivă şi sunteţi acolo. Meniul Preferences oferă posibilitatea stabilirii dimensiunii tabelului, în funcţie de numărul de rânduri şi coloane, dimensiunea imaginilor scurtăturilor, deschiderea paginilor în tab-uri separate şi alegerea unei teme. Fast Dial are un icon chiar în stânga barei de adrese, dar poate fi accesat şi prin apăsarea unei taste prestabilite sau prin deschiderea automată în tab-urile goale.

Descarcă Fast Dial

 

URL ALIAS

Extensia URL Alias vă ajută să creaţi alias-uri în bara de adrese. Pentru configurare mergeţi la Tools > Add-ons, selectaţi URL Alias din listă şi apăsaţi Preferences. Tab-ul Configuration permite editarea listei de alias-uri ce trebuie să aibă forma: alias [spaţiu] URL. Spre exemplu g înseamnă accesarea paginii www.google.ro doar la scrierea literei g în bara de adrese. Mai multe informaţii despre editare găsiţi în tab-ul Help.

Descarcă URL Alias

 

Comentarii -

Adblock Plus şi Flashblock sunt două plugin-uri care împiedică afişarea imaginilor şi clipurilor flash - în ambele cazuri vorbim de elemente vizuale. Pe de altă parte, NoScript este un add-on care împiedică execuţia elementelor invizibile pentru noi.

Scripturile sunt liste de instrucţiuni inserate în conţinutul unui site şi au rolul de a fi executate pe calculatorul local. Majoritatea site-urilor moderne sunt proiectate să se bazeze pe astfel de scripturi, iar rolul acestora variază de la derularea artistică a unui meniu şi până la trimiterea de informaţii înapoi către server. Primirea, execuţia şi rezultatul scripturilor sunt transparente. De aceea reprezintă o eventuală gaură în securitatea sistemului şi uneori e bine să nu aibă loc.


Extensia NoScript acţionează imediat ce a fost instalată şi Firefox a fost repornit. Singurul indiciu este butonaşul sub formă de S din dreapta jos a ferestrei; duceţi cursorul peste el şi imediat se va deschide un meniu de unde puteţi controla comportamentul scripturilor. În general lista conţine perechi de opţiuni "Allow ..." şi "Temporary allow ..." pentru scripturile fiecărui domeniu. Allow va introduce domeniul respectiv în whitelist, ceea ce înseamnă că la toate vizitele ulterioare scripturile se vor executa. Temporary allow permite execuţia doar pe durata sesiunii curente. Forbid scoate domeniile introduse deja în whitelist.


Setările şi lista actuală pot fi salvate din fereastra de opţiuni şi apăsând pe Export.


NoScript sau orice alt add-on instalat în Firefox poate fi dezactivat de la Tools > Add-ons şi Disable în dreptul fiecăruia.

Descartă NoScript

 

 

Autor: Tiberiu Popescu

Comentarii -

Acest add-on dezactivează redarea automată a clipurilor Flash de pe website-uri. Spre deosebire de Adblock Plus, care ascunde imagini folosind o listă de filtre, Flashblock are efect imediat la încărcarea oricărei pagini. Avantajul este evident atunci când nimeriţi pe un site înţesat de reclame şi anunţuri colorate. Acestea nu fac decât să vă distragă atenţia şi să vă obosească ochii.


Concret, Flashblock opreşte animaţia clipurilor şi înlocuieşte conţinutul lor cu un buton Play. Apăsaţi pe el şi clipul va începe să ruleze. Dacă intraţi frecvent pe youtube sau alte site-uri care depind de animaţiile flash (ex: funcţia de messaging din yahoo mail), nu trebuie să dezactivaţi extensia, ci doar să adăugaţi URL-ul respectiv în whitelist. Pentru accesarea meniului Flashblock faceţi clic dreapta pe un clip ce nu a început să ruleze (foarte important) şi selectaţi de acolo Flashblock Options. Se va deschide o fereastră cu două tab-uri: primul vă permite să opriţi acest plugin iar al doilea conţine lista de site-uri pe care nu va avea efect. Scrieţi în câmp numele site-ului (ex: www.youtube.com) şi apăsaţi pe Add pentru a-l introduce în whitelist.
Autor: Tiberiu Popescu

Comentarii -

Plugin-ul Adblock Plus ascunde reclamele de pe site-uri folosind o listă de filtre. Pentru adăugarea unui filtru daţi clic dreapta pe imaginea care vă deranjează şi apoi Adblock Plus: Block Image; se va deschide un meniu în care puteţi alege începând cu link-ul întregului domeniu (nerecomandat) şi până la link-ul imaginii respective. Cu cât link-ul este mai scurt, cu atât mai multe imagini vor fi blocate, ceea ce poate duce la o vizualizare incompletă a întregului site. Uneori este nevoie de un refresh după aplicarea filtrului.

 

AdBlock Plus

 

Listarea tuturor filtrelor se face mergând la butonul roşu din dreapta sus şi selectând din meniu Preferences; acestea pot fi dezactivate prin debifarea lor. Pentru ştergerea definitivă apăsaţi tasta Del după selectarea filtrului.

 

AdBlock Plus

 

În cazul reinstalării Firefox, filtrele pot fi salvate într-un fişier şi reintroduse ulterior. În fereastra Preferences mergeţi la meniul Filters, selectaţi "Export custom filters" şi daţi un nume fişierului. Opţiunea "Import filters" din acelaşi meniu preia fişierul salvat anterior şi reactivează toate filtrele.

De asemenea, în meniu aveţi posibilitatea dezactivării filtrelor pentru domeniul curent sau doar pentru pagina curentă (tineţi minte acest lucru - dacă se întâmplă să nu mai puteţi folosi corect un site e foarte posibil ca un filtru să provoace totul). În astfel de cazuri puteţi şterge filtrul, dezactiva sau seta unul explicit pentru acea imagine.

Ultima opţiune din meniu poate activa/dezactiva acest add-on.

 

 

Autor: Tiberiu Popescu

Comentarii -

Descriere

FlagFox este o extensie pentru browserul Firefox ce afişează în bara de adrese steagul ţării serverului pe care rulează site-ul accesat de dumneavoastră. Dar nu numai atât. Aceasta a fost funcţionalitatea originară a extensiei. Între timp au fost adăugate o multitudine de instrumente care, folosite, vă oferă informaţii utile despre site-ul web accesat. Dintre acestea, iată câteva:

»» Verificarea site-ului accesat dpdv al siguranţei navigării acestuia;
»»
Folosirea rapidă a utilitarelor Whois, Ping ori TraceRoute;
»» Vizualizarea datelor deţinute de site-ul Alexa despre site-ul accesat ;
»» Aflarea IP-ului serverului site-ului accesat;
»» Aflarea celorlalte site-uri care au acelaşi IP ca site-ul accesat;
»» Traducerea paginii pe care vă aflaţi cu ajutorul Google Translate şamd.

Dacă v-am convins, vă lăsăm pe dumneavoastră să le descoperiţi pe celelalte... Iată câteva imagini pentru a vă face o idee mai completă despre această extensie.

 

Firefox add-on: FlagFox

Firefox add-on: FlagFox

 

 

Link:

Site-ul FlagFox

Pagina Firefox de unde puteţi instala FlagFox

Comentarii -

Descriere:

Vi s-a întâmplat ca după ce aţi scris ceva pe Net (fie că aţi scris un comentariu, fie că aţi completat vreun formular pentru înscrierea pe un website) să apară o eroare ori să daţi un clic aiurea şi să pierdeţi tot ce aţi scris? Ei, bine, pentru asta există Lazarus, plug-in-ul care ţine minte tot ceea ce scrieţi.

Lazarus este o extensie Firefox gratuită care memorează informaţiile pe care dumneavoastră le introduceţi în formele web (acele casete de scriere pe care le găsiţi pe site-uri). În cazul în care ceea ce aţi scris s-a pierdut, cu ajutorul acestui plug-in puteţi recupera rapid textul, printr-un simplu clic.

 

 

Link:

Plug-in Firefox: Lazarus

Comentarii -

Dicţionarul Litera, care include mai multe dicţionare, poate fi folosite online, AICI, ori poate fi instalat ca extensie pentru browserul Firefox. Conţine atât dicţionare ale limbii române, cât şi un dicţionar englez-român.

Comentarii -

1. Dacă doriţi să măriţi spaţiul disponibil pentru afişarea paginilor, puteţi micşora spaţiul destinat iconurilor:

View -> Toolbars -> Customize şi bifaţi “Use small icons.

 

2. Cuvinte cheie.

Dacă folosiţi frecvent o anumită casetă de căutare de pe o pagină de web, cum se întâmplă în cazul meu cu căutarea filmelor pe imdb.com, există o facilitate excelentă disponibilă în Firefox. Click dreapta pe căsuţa de căutare, selectează “Add a Keyword for this search”, daţi un nume folosind un cuvânt cheie (de exemplu "film", în cazul meu) şi salvează. În momentul în care veţi dori să căutaţi informaţii despre un film, scrieţi cuvântul cheie ("film", în acest caz) în bara de adrese a Firefox, lăsaţi un spaţiu şi adăugaţi numele filmului dorit (ex.: film Braveheart). Apăsaţi "Enter" şi observaţi efectele ! Puteţi face acest lucru pentru orice căsuţă de căutare.

 

3. Auto-completare.

Mergeţi în bara de adrese (Control-L), scrieţi numele sitului dorit fără www. şi .com şi apăsaţi Control-Enter. Pentru adrese .net folosiţi Shift-Enter, iar pentru adrese .org, Control-Shift-Enter.

 

4. Taste rapide.

 • Spacebar (derulare pagină în jos)
 • Shift-Spacebar (derulare pagină în sus)
 • Ctrl-F (căutare)
 • Alt-N (caută următorul item care îndeplineşte criteriile de căutare)
 • Ctrl-D (semn de carte către pagina curentă)
 • Ctrl-T (deschide un nou tab)
 • Ctrl-K (mergi la caseta de căutare)
 • Ctrl-L (mergi la bara de adrese)
 • Ctrl+= (măreşte dimensiunea fonturilor)
 • Ctrl+- (micşorează dimensiunea fonturilor)
 • Ctrl-W (închide tabul)
 • F5 (reîncarcă pagina)
 • Alt-Home (mergi la pagina de start).5. Navigarea între taburile deschise. Se poate face folosind mouse-ul, astfel:

 • Ctrl-Tab (schimbare succesivă spre înainte între taburi)
 • Ctrl-Shift-Tab (schimbare succesivă spre înapoi între taburi)
 • Ctrl+1-9 (alegeţi tabul dorit, identificat de numărul corespunzător).

6. Trucuri cu mouse-ul

 • Click pe butonul din mijloc pe un link (deschide pagina într-un nou tab)
 • Shift - scroll down (pagina anterioară)
 • Shift - scroll up (pagina următoare)
 • Ctrl - scroll up (micşorează dimensiunea textului)
 • Ctrl - scroll down (măreşte dimensiunea textului)
 • Click pe butonul din mijloc pe un tab (închide tab).

7. Şterge itemuri din istoricul barei de adrese.
Firefox-ul permite afişarea URL-urilor accesate anterior, existând chiar un meniu derulant care este generat în timp ce se tastează numele paginii dorite şi care conţine paginile vizitate care conţin în titlu literele deja scrise. Dar, uneori, din varii motive, ne dorim ca ceilalţi utilizatori ai computerului să nu vadă ce pagini am accesat. Iată cum: Mergeţi la bara de adrese (Ctrl-L), începeţi să scrieţi adresa accesată anterior şi despre care nu doriţi ca altcineva să ştie că aţi accesat-o. Se va genera meniul de care vorbeam anterior. Folosiţi tasta săgeată-jos pentru a ajunge la adresa căutată şi apăsaţi Delete când aţi ajuns în dreptul ei. Va dispărea din istoria adreselor recent accesate.

 

Comentarii -

Descriere:

Aţi uitat parola pentru o căsuţă de mail mai puţin folosită? Nu mai ştiţi care sunt datele de logare pe forumul dumneavoastră preferat? Firefox vă ajută să recuperaţi aceste informaţii în câteva secunde.

Firefox oferă posibilitatea descoperirii datelor de logare introduse de dumneavoastră pe diverse site-uri. Condiţia pentru ca această opţiune să funcţioneze este, desigur, să fi cerut Firefox să memoreze informaţiile dumneavoastră de logare în momentul în care aţi creat contul ori la una dintre logări.

Comentarii -

 

Descriere:

OrtoDex este un corector ortografic pentru limba română cu un număr de cuvinte impresionant (cred că are toate cuvintele din Dex98).

Atenţie: pentru a putea fi folosit verificaţi că aveţi bifată opţiunea Check my spelling as I type din Tools-Options-Advanced-General.

Link:

Corector ortografic standard

Corector ortografic standard + baza de date nume proprii

 

Comentarii -

 

Descriere WebMail Notifier:

WebMail Notifier verifică şi notifică asupra mailurilor necitite din căsuţele dumneavoastră de mail. În acest moment suportă conturi gmail, yahoo, hotmail, daum, naver, empas, nate şi altele.

Foto:

Compatibilitate: Firefox 1.5 - 3.0

Link:

WebMail Notifier pe site-ul Firefox

 

Comentarii -

Descriere Screengrab:

Screengrab salvează paginile web vizitate ca imagini, în format .png ori .jpg, la alegere. Se poate opta pentru salvarea întregii pagini, a zonei vizibile în browser a siteului ori a unei regiuni selectabile de către utilizator. Totul extrem de simplu, cu minim de efort.

De exemplu, pagina de start a sitelui scientia.ro a fost salvată la o dimensiune de aproximativ 600 kilo octeţi, 1008x1600 pixeli. Calitatea fotografiei este foarte bună.

Compatibilitate: Firefox 2.0-3.0

Link:

Screengrab

Screengrab pe siteul Firefox

 


Comentarii -

Descriere Google Redesigned:

Google Redesigned modelează felul în care câteva dintre serviciile Google arară și funcționează. Dacă, de pildă, sunteți plictisiți de albastrul tern al contului de mail de la Gmail, cu Google Redesigned obțineți o cu totul altă înfățișare, mai elegantă, fără a pierde din rapiditatea funcționării contului dumneavoastră.

Compatibilitate: Firefox 2.0-12.0

Link:

Google Redesigned

 


Comentarii -


Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
CoinGate Payment ButtonCriptomonedă
Susţine-ne pe Patreon!