Virus PCÎn acest moment ar trebui să aveţi toată instrumentele necesare pe calculator. De ce îmi este frică în acest moment este că ceea ce ai aplicat până acum ar putea reveni la ceea ce a fost înainte de îndată ce termini această serie de articole şi vei uita totul.

 

 

 

Curăţă sistemul de operare şi fă backup (9)

Încerc să evit o astfel de situaţie şi din acest motiv în acest articol voi scrie un ghid care să vă ajute în planificarea acestor activităţi, sperând că astfel nu le veţi uita.

 



Planifică-ţi activităţile

Sunt câtva activităţi care necesită planificare.

:: O scanare  rapidă cu programul antivirus (Quick Antivirus scan). Sistemul ar trebui scanat zilnic. Da, sunt încă sănătos psihic, aşa că ceea intenţionez să spun aici se referă la efectuarea unor scanări esenţiale sau scanări rapide zilnic. Nu durează mult şi estimez că se realizează în mai puţin de o oră. Majoritatea antiviruşilor astăzi pun la dispoziţie atât o scanare completă, cât şi una rapidă, aşa că nu trebuie să-ţi faci griji în privinţa asta.
:: O scanare antivirus completă săptămânal ( Full Antivirus scan). Nu poţi ocoli efectuarea unei scanări complete, dar nici nu trebuie făcută în fiecare zi. Recomandarea mea este să fie făcut săptămânal. Dacă o să fie necesară întreruperea vreunei scanări complete, încearcă să nu se întâmple asta de mai mult de 3 ori pentru că nu recomand să navigaţi pe internet sau  să folosiți calculatorului fără să îl fi scanat cel puţin odată pe lună.
:: Scanarea lunară a regiştrilor. Nu scana regiştri doar atunci când ai probleme cu performanţele computerului. Trebuie planificată o scanare periodică, iar eu recomand o scanare pe lună pentru cazul în care nu efectuaţi instalări şi dezinstalări în număr mare.
:: Scanarea browser-ului. Dacă ţii un număr mic de plugin-uri şi setezi ca browser-ul să se actualizeze automat la ultima versiune, atunci pur şi simplu nu trebuie să mai planifici această scanare. Cum am menţionat deja, cel mai sigur mod este să ţinem cât mai puţine plugin-uri posibil. Ridică nivelul securităţii şi uşurează configuraţia dumneavoastră.
:: Defragmentarea lunară a hard-disk-ului. Ar trebui defragmentat discul cel puţin odată pe lună. Dacă obişnuieşti să adaugi şi să ştergi mult, atunci hard-disk-ul probabil este fragmentat şi necesită defragmentare. În funcţie cât de mult este utilizat calculatorul, recomand o defragmentare o dată la două săptămâni pentru o utilizarea intensă a calculatorului şi o dată la lună pentru o utilizare normală.
:: Curăţirea lunară a hard-disk-ului (Disk Cleanup).  După un disk cleanup vei avea ceva mai mult spaţiu liber; nu trebuie efectuat prea frecvent dacă aveţi mult spaţiu liber. Totuşi, eu încerc să rulez toate aceste lucruri cel puţin o dată pe lună şi voi ar trebui să faceţi la fel.
:: Backup-ul lunar al datelor esenţiale. Backup-ul datelor este esenţial dacă date importante sunt introdus zilnic în calculator. Pentru un utilizator obişnuit, s-ar putea să nu fie necesar, aşa că sugerez cel puţin un backup pe lună. Dacă ai date importante care necesită backup zilnic, atunci ar trebui luată în considerare cumpărarea unui software profesionist pentru planificarea backup-ului.
:: Schimbarea parolei cel puţin o dată la 3 luni. Parolele ar trebui schimbate măcar o dată la 3 luni. Parolele nu ar trebui să fie folosite o viaţă întreagă şi recomand schimbarea lunară a parolelor când vine vorba de conturi importante, conturi precum cele de online banking sau alte conturi care au legătură cu banii.


Care sunt recomandările mele?

O să recomand folosirea unui program pentru parcurgerea sarcinilor de mai jos. Astfel vă asiguraţi că nu veţi uita să parcurgeţi sarcinile planificate.

:: Săptămâna 1
Scanare antivirus rapidă.
Scanare antivirus completă într-o zi din weekend.
Disk Cleanup şi scanarea regiştrilor să fie efectuată în cealaltă zi a weekendului.

:: Săptămâna 2
Scanare antivirus rapidă.
Scanare antivirus completă într-o zi din weekend.
Defragmentarea hard-disk-ului în cealaltă zi a weekendului

:: Săptămâna 3
Scanare antivirus rapidă.
Scanare antivirus completă într-o zi din weekend.
Backup-ul datelor în cealaltă zi a weekendului.

:: Săptămâna 4
Scanare antivirus rapidă.
Scanare antivirus completă într-o zi din weekend.
Schimbă-ţi parolele şi verifică de două ori activităţile planificate în cealaltă zi de weekend.

Rezumat:

:: Parcurge-ţi toate lucrurile menţionate mai sus şi faceţi o planificare pentru ele.
::
Executaţi manual sarcinile în cazul în care nu puteţi să realizaţi o planificare automată.
::
La sfârşit de lună, verificaţi ce aţi făcut şi ce nu, pentru a vă asigura că toate sarcinile au fost îndeplinite şi sistemul vostru este în siguranţă din toate punctele de vedere.

15 sfaturi pentru protecţia PC-ului tău (11)

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Build your own security.
Traducere: Neaţu Ovidiu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.