Virus PCUn firewall este un software care nu prea este luat în serios de către toţi utilizatorii. Mai rău de atât, unii dintre aceştia dezactivează firewallul, pentru a-şi uşura efectuarea unor sarcini, precum schimbul de fişiere (file sharing). Dar cât de util este un firewall?

 

 

 

 

 

Foloseşte un antivirus (2)


Dacă eşti de părere că un antivirus este suficient pentru a asigura securitatea necesară, atunci probabil nu înţelegi diferenţa dintre un Firewall şi un Antivirus.

De ce antivirusul nu este suficient?

Rolul antivirusului este de a curăţa orice infectare cu un virus ce ar putea apărea pe calculatorul tău. Se comportă la fel ca un poliţist. Oricând are loc o crimă, poliţistul va trebui să fie acolo să prindă criminalul. În mod asemănător se întâmplă şi pe calculator. Ori de câte ori există o infecţie, antivirusul va fi acolo pentru a pune în carantină sau pentru a şterge ceva în acest proces de dezinfecţie.

Firewallul nu face cele menţionate mai sus. Rolul firewallului este de a preveni pătrunderea în calculator a codului nociv. Un exemplu sugestiv ar fi Marele Zid Chinezesc; acesta împedică inamicii să pătrundă în ţară. Dacă este să compari acest lucru cu antivirusul, putem spune că firewallul  este mult mai eficace. Cu toate acestea nu îţi dezinfectează calculatorul. Ca şi consecinţă, probabil o să ai nevoie atât de firewall, cât şi de antivirus pentru a ţine departe şi a dezinfecta orice ameninţare.

În mod obişnuit, un frewall este instalat pentru a preveni orice atac. Totuşi, tehnologia a continuat să se îmbunătăţească, iar acum un firewall nu verifică doar datele care intră, ci şi cele care ies. Acest lucru poartă denumirea de „Firewall cu două sensuri” (Two-Way Firewall), despre care puteţi citi mai multe la mine pe blog: Two-Way Firewall. Rostul verificări datelor care pleacă de pe calculatorul tău este ca acestea să ajungă la destinaţii legitime şi nu la cine ştie ce server al unor infractori cibernetici.


Ştiai că Firewall-ul blochează circa 99% din atacurile pe sistemul Windows ?


Ce opţiuni ai?

Trebuie să alegi dintre firewallurile care verifică ambele sensuri de transfer al datelor. Dacă încă foloseşti Windows XP sau versiuni mai vechi, încearcă să nu foloseşti firewallul care se găseşte implicit pe acestea, deoarece este un firewall pentru un singur sens (One-Way Firewall). Sistemul de operare Windows Vista şi alte mai noi pun la dispoziţie firewall cu două sensuri de verificare, dar nu sunt aşa de "prietenoase" atunci când vine vorba de configurarea lor.

Dacă vrei un firewall bun şi care este gratis, eu recomand Comodo Firewall. Comodo este unul dintre cele mai solide Firewalluri, chiar şi atunci când îl compari cu cele contra cost. Totuşi, dezavantajul acestuia este că nu este chiar aşa de plăcut pentru un utilizator, deoarece aduce în atenţia acestuia multe notificări la care trebuie să reacţioneze.

În ce mă priveşte, eu folosesc firewallul care vine la pachet cu Kaspersky Internet Security, care este unul cu două sensuri de verificare. Poţi face la fel, dar dacă foloseşti un antivirus gratuit şi ai nevoie de un firewall bun şi care să nu creeze neplăceri, atunci ZoneAlarm Firewall este o alegere bună. Acesta se află deja de o perioadă îndelungată în industria protecţiei computerelor şi este unul de dintre cele mai de încredere.


Rezumat:

:: Descarcă un firewall gratuit sau cumpără unul
::
Instalează-l
::
Foloseşte-l
::
Nu dezactiva niciodată protecţia oferită de firewall

 

Curăţă regiştrii sistemului de operare (4)

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Build your own security.
Traducere: Neaţu Ovidiu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.