Virus PCSistemul de operare se află la baza a indiferent ceea ce faci, fie că navighezi pe Internet, că te joci, că porţi o conversaţie pe messenger, fie că faci orice alte lucruri  legate de calculator. Fără sistem de operare nu poţi face nimic menţionat mai sus.

 

 

 

 

Ca şi consecinţă, securizarea sistemului de operare este vitală. Aş spune că sistemul de operare este elementul de bază al calculatorului tău, prin urmare acesta trebuie securizat înainte de toate. Mai jos vei găsi unele configurări necesare în vederea pregătirii sistemului pentru a fi protejat.


Dacă eşti proprietarul calculatorului nu înseamnă că trebuie să fii tot timpul şi administratorul lui.

 

 

Nu mai folosi contul de administrator

Cea mai frecventă greşeală comisă de mulţi utilizatori este folosirea contului de administrator în mod repetat. Dacă acest cont este cumva compromis, atacatorului îi va fi uşor să preia controlul sistemului de operare, deoarece administratorul are acces la orice. Prin urmare, nu este recomandată folosirea  contului de administrator prea des.


Foloseşte un cont standard

Astăzi sistemele de operare pun la dispoziţie cel puţin două tipuri de conturi. În cazul Windows o să găseşti trei tipuri: administrator, standard şi oaspete (Guest).

Implicit, contul guest nu are dreptul să instaleze nici o aplicaţie. Acest cont (user) poate doar să acceseze Internetul şi anumite fişiere. Dacă nu există nici o altă persoană care să utilizeze calculatorul, atunci este recomandată oprirea conturilor de tip guest. Nu există niciun folos în păstrarea activă.

Contul de tip administrator este ca un supercont. Poţi să faci aproape orice, incluzând aici instalarea de aplicaţii, crearea de noi conturi de utilizator şi modificarea fişierelor de sistem. Prin urmare, aşa cum a fost menţionat mai sus, acest tip de cont nu trebuie folosit prea frecvent.

Cel mai bun tip de cont este cel standard. Unul dintre motive este avantajul de a instala aplicaţii noi atât timp cât nu sunt modificate fişiere sistem sau regiştri.

Un alt motiv este că eşti limitat de la a distruge fişierele sistem pentru că este restricţionat de către sistemul de operare, cu excepţia cazului când este permis de administrator. Funcţia User Account Control (UAC) trebuie să fie activată.

Timpul potrivit pentru folosirea contului de Administrator

Cel mai potrivit moment pentru folosirea contului de administrator este atunci când doreşti să faci lucruri ce ţin de mentenanţa sistemului. Mentenanţa sistemului, adică actualizarea Windows-ului (update), actualizarea aplicaţilor existente sau chiar instalarea de noi aplicaţii, toate acestea pot fi făcute prin intermediul contului de administrator. Astfel se reduc toate complicaţiile produse de notificările UAC dacă foloseşti un cont standard.

Rezumat:

:: Nu mai folosi contul de administrator.
:: Foloseşte contul standard. În cazul în care nu ai, creează unul.
:: Setează o parolă puternică pentru ambele conturi.
:: Porneşte UAC în cazul în care este oprit.


Foloseşte un antivirus (2)

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Build your own security.
Traducere: Neaţu Ovidiu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.