ComputerCarcasa computerului, cea mai evidentă parte a calculatorului, este trecută de regulă uşor cu vederea. Ca şi schelet al calculatorului, mulţi cred despre ea nimic altceva decât că ar fi un simplu suport pentru componente, cu unicul scop de a le proteja.

 

 

Ghid complet despre PC. Introducere (1)

 

Carcasa este, de asemenea, concepută pentru a permite trecerea curenţilor de aer şi a izola fonic. Aspectul carcasei este chiar important, deşi pe scară largă standardizat. Până relativ recent, aproape toate carcasele aveau designuri similare celui din imaginea de mai jos:


Carcasă computer
Carcasă computer

 

 

Într-adevăr, majoritatea carcaselor ieftine încă folosesc acest design şi pe bună dreptate - este unul convenţional, solid care funcţionează bine pentru un calculator obişnuit. Totuşi, în ceea ce priveşte modelele de clasă medie şi de vârf există câteva modificări devenite obişnuite.

De exemplu, poţi vedea sursa de alimentare plasată în spatele carcasei, sub placa de bază şi nu deasupra acesteia. Este o idee interesantă, care coboară semnificativ centrul de greutate.

O altă modificare întâlnită: carcasele detaşabile ale unităţilor de disc, câteodată întoarse lateral (în carcasele de mari dimensiuni), aşa încât unităţile de disc sunt orientate cu faţa, odată detaşat panoul lateral. Această variantă oferă posibilitatea unui acces mai uşor la unitatea de disc şi mai mult spaţiu pentru plăcile grafice mai lungi.

Există, de asemenea, modele de carcase care renunţă la convenţii, cu rezultate impresionante. Exemplele includ Silverstone Fortress şi Thermaltake Level 10. Ele oferă un design deosebit la preţuri ridicate.

Fluxul de aer
Fluxul de aer este, probabil, cea mai importantă funcţiune a unei carcase bune. Componentele unui calculator pot deveni foarte fierbinţi, iar un flux de aer bun este necesar pentru a elimina această căldură. Fără o răcire suficientă, ele pot deveni mai puţin fiabile în timp şi se pot degrada mai rapid.

Multe carcase care pot fi achiziţionate separat sunt dotate cu doar unul sau două ventilatoare, dar prezintă găuri de montaj suplimentare, care permit montarea de noi ventilatoare. Cea mai întâlnită mărime de ventilator este de 140 mm, urmată îndeaproape de 120mm. Ventilatoarele de 80 mm sunt de asemenea întâlnite, dar de obicei la calculatoarele mai mici. Se pot achiziţiona şi ventilatoare de 92 mm, 60 mm şi 40 mm, dar acestea nu sunt utilizate prea des.

Există trei modele principale de ventilatoare, fiecare având avantajele şi dezavantajele sale:

Presiune negativă - atunci când puterea de evacuare a aerului o depăşeşte pe cea de admisie. Ideea este de a genera un gradient de presiune negativ, care să ducă la evacuarea totală a aerului cald din interiorul carcasei.

Flux de aer egalizat - atunci când puterea de evacuare şi cea de admisie sunt egale. Este cea mai întâlnită situaţie şi funcţionează prin generarea unor curenţi de aer.

Presiune pozitivă - când... ai ghicit - fluxul de aer absorbit depăşeşte fluxul de aer evacuat. Ideea este că aerul nou este în mod constant introdus în carcasă, împingând aerul cald în afară carcasei şi înlocuindu-l cu aer rece.

Cea mai mare problemă a obţinerii unui flux de aer bun este surplusul de zgomot generat de ventilatoare, în particular de mai multe ventilatoare mici. Există de obicei două soluţii pentru a reduce zgomotul:

1. Izolarea ventilatoarelor de carcasă pentru a preveni crearea zgomotului prin vibraţii care se transmit la întreaga unitate. Asta nu face ca ventilatoarele însele să fie silenţioase, dar poate reduce semnificativ zgomotul total. În multe cazuri producătorii de carcase foarte scumpe utilizează garnituri din cauciuc în acest scop.

2. Achiziţionarea de ventilatoare mai bune - Acestea tind să utilizeze rulmenţi cu bile sau rulmenţi cu fluid, şi nu din cei cu manşoane, mai ieftini. De asemenea, aceste modele mai scumpe au şi o durată de viaţă mai lungă.


Altă variantă este să cumperi o carcasă care are unul sau mai multe ventilatoare mari. Acestea sunt excelente pentru că ele pot genera acelaşi CCM (centimetri cubi de aer pe minut, unitatea standard de măsurare a transferului de aer la ventilatoare) în timp ce se rotesc cu mai puţine RPM (rotaţii pe minut), generând astfel mai puţin zgomot.

Când mergi să cumperi ventilatoare, este mult mai bine să-ţi achiziţionezi un ventilator de la o firmă bine cunoscută. O să plăteşti puţin mai mult, dar merită pentru zgomotul redus şi durata de viaţă lungă a ventilatorului. Unele mărci bune pe care le poţi căuta sunt Akasa, Antec, Noctua, Scythe şi Zalman. Există şi alte mărci bune, dar cele menţionate sunt cele care merită cu adevărat.

Dacă vrei să ţii calculatorul cât se poate de rece, sunt câteva companii care ar fi bucuroase să-ţi vândă carcase special proiectate pentru un transfer performant al aerului. Exemplele includ seria de carcase Cooler Master’s HAF (HAF este abrevierea pentru flux mare de aer - high air flow) sau modelele Antec’s Gaming Series (incluzând carcasele 300, 902 şi 1200).

Pe de altă parte, pentru recenzii de produse şi sfaturi pentru a menţine calculatorul cât mai silenţios posibil în paralel cu obţinerea unui flux de aer corespunzător, accesează www.silentpcreview.com.  Au o mulţime de sfaturi în legătură cu tot ceea ce implică păstrarea unui calculator cât mai silenţios posibil.

 

 

Articolul reprezintă traducerea aproximativă şi adaptarea ghidului MakeUseOf intitulat Your PC. Inside and Out, cu acordul editorului.
Traducere: Maria Cătălin

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.