LinuxContinuăm seria de articole despre sistemul de operare Linux cu episodul numărul patru, penultimul, în care vom vorbi despre aplicaţiile pe care le puteţi folosi după ce aţi instalat Linux pe computerul dumneavoastră. Ne vom referi la distribuţia Ubuntu.

 

 

 

Ghid Linux: desktopul Ubuntu (3)

 

Ubuntu are preinstalate multe din aplicaţiile de care ai nevoie:

:: OpenOffice, o alternativă la Microsoft Office care suportă toate formatele pe care obişnuiai să le foloseşti. Arată şi are cam aceea funcţionalitate ca Office 2003. Cuprinde un procesor de texte, un program de tabele, prezentări şi de organizarea bazelor de date, un instrument grafic de tip vector şi un generator de formule matematice.

:: Mozilla Firefox, un navigator versatil care este mult mai sigur şi oferă mai multă funcţionalitate decât Internet Explorer.

:: F-Spot Photo Manager, care îţi permite să transferi poze, să le etichetezi, să faci  modificări de bază precum Red Eye Correction şi să le încarci pe reţele sociale sau pe Flickr.

:: Rhythmbox, un player muzical cu o interfaţă similară celei de la iTunes, îţi redă toată muzica şi ţi-o sincronizează cu MP3 player-ul tău fără probleme. Noile generaţii de iPod-uri din păcate nu merg din cauza codificării instalate de Apple.

:: Totem, un player video care poate reda practic orice video prin descărcarea automată de codec-uri necesare.

:: Pidgin, un client pentru mesageria instantanee disponibil pe mai multe platforme. Îţi permite să combini toate conturile tale de mesagerie instant sub forma unui singur program şi să vorbeşti dintr-un singur loc cu prietenii tăi de pe Yahoo Messenger!, MSN Messenger, GoogleTalk etc.

:: Sticky Notes, câteva jocuri arcade, un client pentru descărcările bittorent şi alte aplicaţii utile, disponibile în meniu.

Dacă ai nevoie totuşi de ceva care nu a fost preinstalat, citeşte următoarea secţiune.

 



Adaugă şi şterge aplicaţii folosind Synaptic Package Manager


Depozitul uriaş pentru software şi managerul excelent de pachete reprezintă probabil cel mai mare avantaj pe care îl are Ubuntu faţă de celelalte distribuţii. Orice aplicaţie care îţi trece prin minte, de la Tetris la o alternativă Photoshop, se află în depozit.

Pentru multe persoane, acesta este un vis devenit realitate. Dacă pentru un calculator având Windows trebuia să cumperi Office, o aplicaţie pentru editarea imaginilor, un client FTP sau un program de arhivare - toate acestea sunt disponibile pe gratis pentru Ubuntu.



Synaptic Package

Pentru a-l accesa, mergi la System>Administration>Synaptic Package Manager.

Să luăm un exemplu. Dacă vrei să descarci aplicaţia care face poze cu camera web - exact la fel ca Photo Booth pentru Mac OS X - pur şi simplu dă click pe Search şi tastează „webcam”. Una dintre primele aplicaţii afişate este Cheeze, o excelentă alternativă gratuită şi de tip open source pentru Photo Booth. Bifează căsuţa alăturată numelui său şi dă click pe „Apply”. După încheierea instalării, Cheeze va apărea în tabul Applications.

Unul dintre primele lucruri pe care vrei să le faci odată ce ai instalat Ubuntu este să descarci un pachet numit „ubuntu-restricted-extras”. Ubuntu nu poate include lucruri, precum fonturile TrueType de la Microsoft sau Adobe Flash Player în instalarea propriu-zisă din cauza restricţiilor legale. Pentru a avea acest pachet tot ce trebuie să faci este să îl cauţi, să bifezi căsuţa şi să apeşi pe „Apply”.

Ghid Linux: comenzi bază Terminal (5)

 

 

Articolul reprezintă traducerea ghidului A Newbie’s Initiation To Linux, publicat de MakeUseOf.com, cu acordul editorului.
Traducere: Livia Ştefan

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.