Tipuri cabluri PCÎn spatele calculatorului (ori al televizorului, ori al consolei PlayStation ş.a.m.d) sunt o mulţime de cabluri. Care este semnificaţia acestora, la ce folosesc? Dacă sunteţi curioşi, citiţi acest articol. Iată un scurt ghid al cablurilor din casa noastră.

 

 

De multe ori m-am întrebat de ce este nevoie de aşa de multe cabluri. Şi mi se pare că în loc ca numărul acestora să se diminueze odată cu timpul, parcă din ce în ce mai multe tipuri ori variaţiuni ale celor deja existe apar cu fiecare zi. Sunt cel puţin patru tipuri de conectoare USB, două de FireWire şi nenumărate moduri de a conecta un computer la televizor...

Cum nu putem noi să limităm numărul acestora, ne vom mulţumi să le explicăm. Aşa că vă invităm în continuare la o scurtă trecere în revistă a cablurilor din casa noastră, însoţită de imagini care să ilustreze diversele tipuri de conectori şi interfeţe.

 

USB Tip A

 

Conector USBUSB vine de Universal Serial Bus. Ideea din spatele acestei denumiri generoase a fost aceea că acest tip de interfaţă va conecta computerul la orice tip de echipament, eliminând porturile din vechea gardă, ca portul serial ori portul paralel.

USB 2.0  permite transferul de date, dar nu doar atât. Eu, când nu am o priză la îndemână ori este prea departe, îmi încarc telefonul mobil prin intermediul portului USB 2.0 al laptop-ului. Probabil că este cel mai cunoscut port, pentru că de el ne folosim atunci când ne descărcăm fotografiile de pe camera digitală ori de pe telefon, iar în ultimii ani cam toate perifericele vin cu un conector USB, fie că e vorba de mouse, fie că e vorba de tastatură ori imprimantă. Dacă nu ştiţi ce este acela un port USB, probabil că legăturile dv. cu propriul computer sunt destul de superficiale.

 

 

 

USB Tip B

 

 

 

Conector USB tip bInterfaţa USB Tip B (în imagine vedeţi conectorul USB) este folosită în genere pentru conectarea perifericelor ca imprimanta ori scanerul.

 

 

 

 

 

 

MINI USB


Mini USBMini USB este un tip de conector folosit pentru conectarea la computer a echipamentelor de mici dimensiuni, cum sunt camera foto ori telefonul mobil.

 

 

 

 

 

MICRO USB


Mini şi Micro USBMicro USB este chiar mai mic decât Mini USB. Din cauza dimensiunilor sale, a fost adoptat de LG, Motorala şi alţi fabricanţi de telefoane mobile. Să sperăm că este ultima oară când mai schimbă tipul de port pentru încărcarea telefoanelor mobile şi că vor trece definitiv la încărcarea wireless a bateriei .

 

 

IEEE 1394 (ori FireWire)

 

FireWireIEEE 1394 (ori FireWire) este o alternativă la interfaţa USB şi a fost popularizată de Apple sub denumirea FireWire; Sony a denumit-o i.LINK. Cablul IEEE 1394 (conectorul din stânga din imagine va intra în echipamentul periferic, cel din dreapta în computer) este folosit în special pentru transferul de date dintre o cameră digitală şi un computer.

Eu l-am folosit pentru camera mea Sony DCR-TRV238E cu rezultate foarte bune. Sunt două versiuni ale portului FireWire 400 (ai cărui conectori sunt mai sus, în imagine), cu patru pini şi cu 6 pini.

 

O variantă mai recentă a interfeţei IEEE 1394 este FireWire 800 (conectorul îl vedeţi mai jos), introdusă în 2003. După cum se poate observa, noul conector nu se poate folosi cu portul clasic FireWire...

 

firewire800

 

 

 

RJ45

 

Conector RJ45RJ45 este tipul de cablu (conector) pe care sunteţi obişnuit să-l vedeţi cuplat la un ruter ori la portul de reţea al computerului dumneavoastră. Interesant, credem, ultimul standard privind interfaţa IEEE 1394 foloseşte conectori RJ45. RJ45 a fost, înainte de a se impune în lumea reţelisticii, un standard pentru telefonia fixă.

 

 

 

 

 

 

eSATA

 

 

Cablu eSATAeSATA (External Serial ATA) este un tip de interfaţă ATA serială ce conectează hard-diskul la computer. Este mai rapidă decât USB-ul ori FireWire, asigurând un transfer foarte rapid de date.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HDMI

 

Conector HDMIHDMI (High-Definition Multimedia Interface) este alt tip de cablu ce promite că va permite conectarea la computer a tuturor echipamentelor electronice ce ştiu să se conecteze la computer. Este folosit pentru transferul imaginilor high-definition şi înlocuieşte conexiunile analoge (ca S Video). Laptopurile, computerele tip "desktop", camerele video ş.a.m.d. vin în proporţie din ce în ce mai mare cu acest tip de interfaţă. Pe lângă banda largă, HDMI permite controlul echipamentelor conectate la PC.

 

 

DVI

 

Conector DVIDVI (Digital Visual Interface) este interfaţa video de care vă loviţi atunci când vreţi să conectaţi monitorul la unitatea centrală. O veţi mai vedea până când HDMI-ul se va impune şi îi va lua locul. Există mai multe tipuri (cu aranjamente specifice ale pinilor), funcţie de tipul de semnal purtat (DVI-D pentru digital, DVI-A, pentru analog şi DVI-I, pentru interfaţa ce permite transferul ambelor tipuri de semnal).

 

 

 

 

 

MINI ŞI MICRO DVI

 

Mini şi Micro DVIMini şi Micro DVI sunt versiuni ale Apple pentru interfaţa DVI. Probabil că HDMI le va scoate de pe piaţă în viitorul nu foarte depărtat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DISPLAY.PORT

 

Cablu Display PortDisplayPort este cea mai nouă interfaţă video apărută şi este prevăzută pentru conectarea monitorului la unitatea centrală. Nu este încă prezentă pe piaţă în prea multe magazine, dar este sprijinită de Dell, deci s-ar putea ca într-o bună zi, nu prea târziu, să devină standard în materie.

 

 

 

 

 

 

PS. Dacă ne-a scăpat ceva, scrieţi un comentariu şi eventual şi o scurtă descriere şi o vom introduce în articol.

 

 

Articolul reprezintă traducerea aproximativă a acestui articol de pe Gizmodo.com şi este guvernat de principiile Creative Commons License. {jcomments on}

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.