NanotehnologieŞtiaţi că barba unui om creşte cu 5 nanometri în fiecare secundă? Dar că apusurile de soare şi proprietăţile adezive ale degetelor şopârlelor gecko au la bază efecte care se petrec la scară nanometrică? Descoperiţi în cele ce urmează secretele lumii nano (video).

 

Nanoştiinţa se ocupă cu studiul fenomenelor şi cu prelucrarea materialelor la scară nanometrică, unde proprietăţile acestora diferă în mod semnificativ de cele întâlnite la scările cu care suntem obişnuiţi în viaţa de zi cu zi. Scara nanometrică porneşte de la dimensiuni în jurul a 100 de nanometri si ajunge până la nivel atomic, nanometrul fiind a miliarda parte dintr-un metru, altfel spus având o milionime de milimetru.

Prin manipularea formei şi dimensiunilor obiectelor la scară nanometrică, specialiştii în nanotehnologie produc o gamă largă de dispozitive adresând proprietăţile pe care materialele le manifestă în lumea nano. În prezent, mii de cercetători de pretutindeni studiază felul în care nanotehnologia poate contribui la progresul a diferite domenii de activitate prin intermediul unor structuri, sisteme şi dispozitive dezvoltate la această scară.

 

 

 
Pentru afişarea subtitrării în limba română, după ce porniţi videoclipul,
selectaţi „cc” din bara de unelte a videoului şi apoi „Romanian”.

 

Descoperă lumea la scară nanometrică (2)

 

Intitulat în original "What is Nano?", filmul de mai sus este prima parte a filmului NANOYOU, o introducere în lumea stranie a nanoştiinţei. Naratorul este cunoscutul actor, jurnalist şi regizor de film britanic Stephen Fry. Filmul a fost realizat în cadrul proiectului NANOYOU - www.nanoyou.eu - un portal educaţional care ne invită să descoperim lumea la scară nanometrică. Portalul are şi o secţiune în limba română, unde deocamdată puteţi consulta posterele NANOYOU adaptate în limba română.

Filmul se adresează tinerilor, profesorilor şi tuturor celor interesaţi de o introducere rapidă în lumea nanoştiinţei şi nanotehnologiei. Filmul este pus la dispoziţie sub licenţa CC BY-NC-ND 3.0. Subtitrarea în limba română a fost realizată de Scientia.ro.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.