Cine a inventat radioul? Majoritatea enciclopediilor de ştiinţă şi tehnică ne spun că în 1895 Guglielmo Marconi, un inventator italian în vârstă de doar 20 de ani, a creat un dispozitiv capabil să transmită şi să recepţioneze unde radio pe distanţe de maximum 1 kilometru. Îmbunătăţirile ulterioare ale antenei sale şi apariţia unui amplificator primitiv de semnal i-au permis lui Marconi să înregistreze un patent în Marea Britanie pentru „telegraful fără fir”. În 1897 a reuşit să transmită semnale unor nave aflate la 29 de kilometri de ţărm, pentru a izbuti doar patru ani mai târziu să transmită semnale radio peste Atlantic. A fost răsplătit cu premiul Nobel pentru fizică în 1909 pentru munca sa în domeniul transmiţătoarelor şi receptoarelor radio. Aceasta este povestea pe care o puteţi citi în majoritatea lucrărilor de popularizare a fizicii. Adevărul este însă că un fizician sârbo-croat, Nikola Tesla, a pus bazele radioului încă din 1896. Marconi a folosit ideea lui după mai mulţi ani, dar Tesla s-a luptat pentru recunoaşterea întâietăţii sale până la moartea sa în 1943, când justiţia a invalidat patentul lui Marconi şi l-a recunoscut pe Tesla drept inventatorul radioului.

 

 

Nikola Tesla...
Nikola Tesla (1856-1943)             Guglielmo Marconi (1873-1937)

 

Primii ani ai radioului

Pentru operatorii radiourilor de pe navele maritime a reprezentat un adevărat miracol de Crăciun. În locul punctelor şi liniilor codului Morse operatorii au ascultat acordurile melodioase ale unui violonist ce interpreta “Silent Night”. Se întâmpla în 1906, în Ajunul Crăciunului şi era vorba de una din primele transmisii muzicale pe calea aerului. Trecuseră doar 11 ani de la prima transmisie “fără fir” a lui Marconi şi doar 5 de la semnalul transmis peste Atlantic.

Folosind un alternator de înaltă frecvenţă, un fizician născut în Canada - Reginald A. Fessenden - realiza o istorică transmisie în Ajunul Crăciunului, reuşind să transmită sunetele unei viori, dar şi vocea omului. Un alt eveniment rămas în cărţile de istorie ca una dintre primele transmisii radio a avut loc în 1910, când Lee de Forest, inventatorul unui tip de tub cu vid botezat triodă, a reuşit o transmisie pe calea aerului chiar din clădirea Operei Metropolitane din New York.

 

Tesla demonstrând transmisia fără fir în 1891 (Foto preluată de pe http://peswiki.com)

 

Totuşi, ideea de a folosi radioul ca un mediu public de transmisie audio prinde contur de-abia în 1916, când un inginer de la Westinghouse - pe numele său Frank Conrad - a transmis în eter nişte înregistrări pentru un prieten. Un director de la Westinghouse a auzit despre transmisia lui Conrad şi a intuit potenţialul ideii. Era vorba despre un mediu disponibil maselor – ceea ce însemna audiente uriaşe. Însemna un public ce urma să asculte transmisiile radio produse şi vândute de către Westinghouse. În 1920, postul de radio Westinghouse KDKA a început să transmită în mod regulat. În acelaşi an a transmis prin radio rezultatele alegerilor prezidenţiale din SUA înainte ca acestea să poată fi citite în ziarele vremii. A fost o mare realizare în epocă, începutul oficial al transmisiilor radio profesioniste.


Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.