Susţine Scientia

 Misiunea Scientia.ro este de a publica articole ştiinţă şi tehnologie de calitate. Cu peste 7.000 de articole, Scientia reprezintă azi o colecţie de articole ştiinţifice (multe însoţite de videoclipuri ori animaţii) fără concurent între site-urile cu profil ştiinţific în limba română.
 Pentru a putea asigura o funcţionare optimă a site-ului (servicii de găzduire decente, care costă
485 €/an), avem nevoie de sprijinul dvoastră!
 Dacă găsiţi scientia.ro util, vă rugăm să susţineţi site-ul printr-o donaţie.

Costuri 2019: 485 €. Donat: 101.2


PayPal ()
CoinGate Payment ButtonCriptomonedă

Perioada campaniei de strângere de fonduri: 24.12.18-31.01.2019

Aproximativ 71% din suprafaţa planetei este acoperită cu apă, însă această apă este sărată. Îndepărtarea sării din apă nu este un proces uşor. Tehnologiile de desalinizare existente în prezent sunt costisitoare, necesitând o cantitate foarte mare de energie; prin urmare nu sunt la îndemâna statelor sărace. O echipă de cercetători de la Universitatea Alexandria din Egipt a reuşit însă să depăşească această problemă a consumului de energie, obţinând o metodă de filtrare simplă care este descrisă în revista Water Science and Technology.Cercetătorii egipteni au obţinut o membrană polimerică care poate desaliniza apă de mare cu o concentraţie excepţional de ridicată în sare, producând apă potabilă cu un procent de 99.7% SR (SR - salt rejection) printr-un singur proces de prevaporizare prin purjare cu aer.

Odată filtrată prin intermediul acestei membrane polimerice inovative, apa este vaporizată prin încălzire, într-un al doilea pas de purificare. Vaporii de apă sunt apoi condensaţi şi colectaţi, rezultând apă potabilă. Această tehnologie oferă o metodă ieftină pentru a obţine apă potabilă din apă marină şi funcţionează chiar şi în cazul apei cu o mare concentraţie de sare aşa cum este cea din Marea Roşie.

În plus, această metodă poate fi folosită şi pentru a decontamina apele uzate şi este accesibilă chiar şi pentru ţările sărace.

'Prin folosirea prevaporizării (apei) se elimină nevoia de electricitate ce este folosită în procesele clasice de desalinizare, iar astfel costurile acestei tehnologii sunt reduse masiv", a declarat Ahmed El-Shafei, profesor specialist în inginerie de biosisteme de la Universitatea Alexandria.

Prevaporizarea este folosită încă din anii '90 pentru eliminarea solvenţilor organici din apa contaminată în urma proceselor industriale. Echipa egipteană doreşte să mărească producţia acestor membrane polimerice de desalinizare şi lucrează deja la o unitate de desalinizare pentru a testa această metodă la scară mare.Preluare de pe AGERPRES