Tipărire
Categorie: Ştiri ştiinţă. Fizică
Accesări: 6123

Stephen Hawking s-a retras oficial la 1 octombrie 2009 din poziţia de profesor lucasian (Lucasian Professorship). Această poziţie reprezintă probabil cel mai cunoscut dintre posturile academice ale lumii, datorită iluştrilor deţinători de-a lungul istoriei, dintre care menţionăm pe Isaac Newton, Paul Dirac şi Stephen Hawking (vezi lista completă a deţinătorilor titlului de profesor lucasian aici).

Catedra lucasiană a fost înfiinţată în 1663 de Henry Lucas, membru al parlamentului englez. Stephen Hawking a fost al 17-lea ocupant al poziţiei de profesor lucasian; acesta  s-a retras la începutul lui octombrie, în acord cu regulile Universităţii Cambridge, care stabilesc ca limită vârsta de 67 de ani, pe care Hawking o va atinge în ianuarie anul viitor.

 

Stephen Hawking, înconjurat de dansatoare pariziene

Michael Green a fost numit recent în funcţia rămasă vacantă. Acesta este unul dintre fondatorii teoriei stringurilor, o teorie ştiinţifică fără validare experimentală deocamdată, dar care promite unificarea celor două teorii fundamentale ale fizicii: mecanica cuantică şi teoria generală a relativităţii.

Sursa: aici