Tipărire
Categorie: Ştiri ştiinţă. Fizică
Accesări: 3126

Într-un studiu recent publicat în revista Nature se anunţă că s-a constatat experimental existenţa sarcinilor magnetice, care se comportă şi care interacţionează exact ca mult mai cunoscutele sarcini electrice. Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători de la Centrul Londonez pentru Nanotehnologii şi ar putea duce la o reevaluare a teoriilor curente ale magnetismului.

Studiul demonstrează, de asemenea, perfecta simetrie între electricitate şi magnetism, fenomen denumit de fizicieni magnetricitate.

Pentru a dovedi existenţa curentului magnetic, cercetătorii au explorat teoria din 1934 a lui Lars Onsager (fizician şi chimist norvegian, laureat al premiului Nobel) privind mişcarea ionilor în apă printr-un material ce are proprietatea numită "spin ice" (structura atomică a materialului permite o entropie reziduală diferită de zero). Aceştia au testat teoria aplicând un câmp magnetic unei mostre de material "spin ice" în condiţii de temperatură foarte scăzută şi urmărind procesul cu ajutorul miuonilor.

Sursa: aici