Susţine Scientia

 Misiunea Scientia.ro este de a publica articole ştiinţă şi tehnologie de calitate. Cu peste 7.000 de articole, Scientia reprezintă azi o colecţie de articole ştiinţifice (multe însoţite de videoclipuri ori animaţii) fără concurent între site-urile cu profil ştiinţific în limba română.
 Pentru a putea asigura o funcţionare optimă a site-ului (servicii de găzduire decente, care costă
485 €/an), avem nevoie de sprijinul dvoastră!
 Dacă găsiţi scientia.ro util, vă rugăm să susţineţi site-ul printr-o donaţie.

Costuri 2019: 485 €. Donat: 101.2


PayPal ()
CoinGate Payment ButtonCriptomonedă

Perioada campaniei de strângere de fonduri: 24.12.18-31.01.2019

DinţiDe ce? Pentru că pot! Un studiu nou arată că celulele stem extrase din urină pot fi transformate în structuri dentare rudimentare. Încă un amănunt: oamenii de ştiinţă au crescut aceste structuri în interiorul rinichilor de şoarece. Duanqing Pei, cercetător al Academiei de ştiinţe Chineze din Guangzhou, a combinat celulele stem cu ţesut conjunctiv de şoarece.

 

 

Apoi a lăsat această “invenţie” să crească timp de două zile după care a implantat-o sub învelişul exterior al unui rinichi de şoarece. Aici celulele au fost ”convinse” să de transforme în ţesut epitelial dentar şi în smalţ.

Dinţii care s-au format erau mai moi decât dinţii normali (probabil din cauză că nu au fost folosiţi pe măsură ce creşteau) şi nu aveau tocmai forma ideală. Cercetătorii nu au ştiut cum să-i ”determine” să crească în aşa fel încât să obţină dimensiunea şi formatul tipic unui dinte (de pildă molar sau incisiv).

Ei speră totuşi să găsească soluţii la aceste probleme şi să vadă tehnica lor folosită în studii clinice.

”Dinţii sunt vitali nu numai pentru un zâmbet frumos, ci şi pentru sănătate”, spun autorii studiului. ”Toată lumea pierde dinţi în mod regulat din cauza accidentelor sau bolilor. O soluţie ideală a acestei probleme este regenerarea dinţilor folosind celulele proprii ale pacienţilor”.

Cât despre folosirea urinei umane drept sursă pentru obţinerea de celule, Pei spune că a fost aleasă ”deoarece este sursa cea mai convenabilă”.

Dar Chris Mason, un biolog de la University College London specializat pe celule stem, susţinea la BBC că urina nu este o alegere prea bună: ”Este probabil una dintre cele mai proaste surse căci aici există foarte puţine celule, iar probabilitatea transformării lor în celule stem este foarte mică. Pur si simplu nu aş vrea să fac aşa ceva”.

El mai spunea şi că riscul contaminării, de exemplu datorită bacteriilor, este mult mai mare decât dacă se folosesc alte surse de celule.

Profesorul Mason adăuga: ”Dificultatea cea mai mare este legată de faptul că pulpa dentară are nervi şi vase de sânge care trebuie să se integreze ca să formeze structura finală a unui dinte”.

Tradus de Brânduşa Băcilă după scientists-grow-teeth-from-human-urine-because-why