Susţine Scientia

 Misiunea Scientia.ro este de a publica articole ştiinţă şi tehnologie de calitate. Cu peste 7.000 de articole, Scientia reprezintă azi o colecţie de articole ştiinţifice (multe însoţite de videoclipuri ori animaţii) fără concurent între site-urile cu profil ştiinţific în limba română.
 Pentru a putea asigura o funcţionare optimă a site-ului (servicii de găzduire decente, care costă
485 €/an), avem nevoie de sprijinul dvoastră!
 Dacă găsiţi scientia.ro util, vă rugăm să susţineţi site-ul printr-o donaţie.

Costuri 2019: 485 €. Donat: 101.2


PayPal ()
CoinGate Payment ButtonCriptomonedă

Perioada campaniei de strângere de fonduri: 24.12.18-31.01.2019

fructe si legumeÎntr-un studiu publicat de Institute of Food Technologists al SUA în revista Journal of Food Science se menţionează că un rol important în îmbunătăţirea performanţelor vizuale şi, posibil, în prevenirea bolilor de ochi legate de înaintarea în vârstă le revine carotenoidelor, substanţe naturale, coloranţi de nuanţă galbenă, portocalie sau roşie prezenţi în legumele cu frunze verzi şi în fructele colorate.

Autorii studiului, cercetători de la Universitatea Statului Georgia, SUA, avându-l în frunte pe Dr. Billy R. Hammond Jr., au ajuns la aceste concluzii pe baza rezultatelor mai multor studii privind efectele carotenoidelor luteină şi zeaxantină asupra performanţelor vizuale. Aceste carotenoide joacă un rol important în cadrul funcţionării aparatului vizual uman, iar alimentaţia bogată în aceste substanțe are efecte benefice şi asupra retinei.Luteina are un puternic efect antioxidant şi poate filtra lumina albastră responsabilă cu oxidarea cristalinului, iar zeaxantina este cel mai puternic antioxidant localizat la nivelul retinei. Ambele carotenoide reduc riscul apariţiei unor maladii precum maculodistrofia şi cataracta. De asemenea, ambele substanţe îmbunătăţesc contrastul produs de aparatul vizual uman, cât şi acuitatea vizuală şi reduc timpii de recuperare după expunerea la diverşi factori de stres vizual.
În concluzie, consumaţi cât mai multe fructe şi legume, deoarece, pe lângă beneficiile bine cunoscute ale acestei activităţi, un altul, despre care se ştie mai puţin, îl reprezintă efectul pozitiv pe care unele dintre substanţele conţinute de fructe şi legume le au asupra aparatului vizual.

 

Clic mai jos pentru a citi articolul pe site-ul Science Daily:

Sursa