Rezultate negativeCercetarea pe baza emiterii de ipoteze stă la baza efortului ştiinţific. Cel mai adesea doar ipotezele confirmate au parte de atenţie, generând cercetări ulterioare. Însă multe studii produc informaţii nevalide, care contrazic ideile curente şi ipotezele atent formulate.

Comentarii -

Disc fonografÎn ultima jumătate de secol, oamenii au trimis sonde spaţiale în sistemul solar şi dincolo de el. Am învăţat enorm despre alte planete, alte stele şi ce ar trebui să luăm cu noi pentru a întemeia o colonie departe de Pământ. Dar am şi pierdut timp cu prostii.

Comentarii -

OchelariCu toţii procedăm aşa. Când ochelarii noştri sunt pătaţi, luăm un colţ de la cămaşă şi-i frecăm. Chiar dacă ştim că nu e o modalitate potrivită de curăţare a ochelarilor, o utilizăm. Dar nu e nevoie de spray-uri speciale şi de material din microfibră pentru a curăţa corect ochelarii.

Comentarii -

Kim Jong-unDupă ameninţările de pe YouTube că vor acoperi cu o ploaie de foc ”comandamentul războiului” – înţelegând prin aceasta Washington DC – Coreea de Nord a declarat că va redeschide  o zonă dedicată pentru producerea armelor cu plutoniu.

Comentarii -

Salman Khan Salman Khan, pe numele său complet, Salman Amin “Sal” Khan este un tânăr originar din  New Orleans, Lousiana (n-ai zice), care va împlini în octombrie a.c. 37 de ani. A absolvit MIT cu diplomă în inginerie, ştiinţa computerelor şi matematică.

Comentarii -

LecturăAţi citit vreo carte bună recent? Dacă da, înseamnă că prietenii şi familia au avut de câştigat. Se pare că beletristica ne sporeşte temporar capacitatea de empatie. Abilitatea de a detecta şi de a înţelege emoţiile altor oameni şi de a deduce convingerile şi intenţiile lor este cunoscută drept ”teoria minţii”.

Comentarii -

În secolele care s-au scurs până la apariţia Noului Regat al Egiptului, care a început din 1500 î.Hr., multe regate din regiune se războiau unele cu altele. Acum arheologii au descoperit dovezi ale existenţei unuia dintre aceste regate pierdute, odată cu mormântul faraonului Senebkay, care s-a numărat printre conducătorii săi. Faraonul Senebkay a domnit peste un regat care a existat cu secole înainte ca Egiptul să devină puternicul imperiu pe care îl asociem de obicei cu domnia faraonilor legendari precum Ramses cel Mare.

Comentarii -

NietzscheCa şi specie, oamenii au o vârstă de aproximativ 200.000 de ani. Dacă o comparăm cu vârsta Universului, este evident că oamenii sunt copiii, însă, în comparaţie cu Internetul sau cu reţelele sociale, încă în faza de început, suntem bătrâni, respectiv antici. Suntem atât de experimentaţi în ceea ce priveşte interacţiunile, exprimările şi relaţiile umane, încât, pentru a le descrie şi a le analiza, am creat chiar  şi un domeniu de studiu, ştiinţele umaniste. În această epocă informaţională,  ştiinţele umaniste devin din ce în ce mai feroce. A venit momentul să ne oprim din a apăra planeta ca  şi cum ar avea nevoie de ajutorul nostru şi să îi arătăm ca nu poate trăi fără noi.

Comentarii -

Cer cristalinChiar şi cel mai întunecat nor poate lăsa să treacă puţină lumină. Scăderea abruptă a gradului de poluare a aerului care a urmat crizei economice din Grecia ar putea reprezenta o adevărată binefacere pentru sănătatea naţiunii. Detalii, în continuare.

Comentarii -

Bucuresti. RomaniaO demonstraţie care a avut loc în 2011 la Bucureşti se opunea planurilor pentru o nouă centrală nucleară. Cifre oficiale publicate luni au arătat că energia solară o va eclipsa pe cea nucleară în 2016 dacă ritmul de dezvoltare a parcurilor fotovoltaice se va menţine.

Comentarii -

Namira SalimOdată ce ai fost la ambii poli, ai sărit cu paraşuta deasupra Muntelui Everest şi ai înfiinţat primul consulat al ţării tale în Monaco, se pune întrebarea: ce ar mai fi de făcut? Pentru Namira Salim, exploratoarea în vârstă de 37 de ani, răspunsul e uşor.

Comentarii -

MatematicaRezolvarea unui puzzle cunoscut de 25 de ani a însemnat distrugerea şi reconstruirea elementelor de bază ale teoriei numerelor. Acel rezultat ar putea duce la dezvăluirea şi a altor enigme. Mai multe detalii pe acestă temă, în continuare.

Comentarii -

Ciupercă bombă nuclearăToţi am văzut norii cu formă de ciupercă ce se formează după o explozie atomică. În general, noi tindem să folosim denumirea de ”nor de ciupercă“ pentru a descrie o "bombă atomică". Dar de ce se formează acest nor? Şi de ce se înalţă după o explozie nucleară?

Comentarii -

LibertatePolitologul de la MIT, Fotini Christia, care studiază conflictele multietnice din ţările în reconstrucţie, ne oferă detalii, în cadrul unui interviu, despre situaţia complexă şi volatilă din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Detalii, în cele ce urmează.

Comentarii -

Fetita examinata la FukushimaMajoritatea copiilor şi muncitorilor expuşi la emisiile radioactive cauzate de dezastrul nuclear care a avut loc la Fukushima Dai-Ichi în data de 11 martie anul trecut au intrat în contact cu doze liniştitor de mici de radiaţii. Detalii, în continuare.

Comentarii -

Medic si pacientO analiză a sute de recenzii postate pe site-uri de evaluare a medicilor a scos la iveală faptul că pacienţii oferă de cele mai multe ori recenzii favorabile acestora. Când există, nemulţumirile lor se referă la aspecte conexe legate de mersul la doctor.

Comentarii -

Breaking BadDacă ideea centrală a serialului Breaking Bad, aceea că un profesor de chimie de liceu şi un fost elev fac echipă pentru a intra în domeniul producerii de metamfetamină, vi se pare exagerată, iată un caz care arată felul în care viaţa poate oglindi arta.

Comentarii -

Mic dejunUn studiu realizat asupra a 3000 de japonezi a dezvăluit faptul că cei care iau arareori micul dejun cu familia îşi încep în general viaţa sexuală cu un an şi jumătate mai devreme decât media naţională. Să îl luăm în serios? Vorbim de ştiinţă ori nu în acest caz?

Comentarii -

rulota Volkswagen LEGORulota Volkswagen de la Lego este un model pe care trebuie să îl ai chiar dacă nu eşti un hipiot înfocat. Rulota Volkswagen a fost iniţial fabricată în anul 1962. Dacă VW încă mai fabrica aşa ceva, mi-aş fi cumpărat una. În schimb, pot să îmi cumpăr acest model Lego.

Comentarii -

Surfing pe valurile lui IreneÎn timp ce americanul de rând îşi cumpără alimente, placaje, caiele pentru încălţăminte şi tremură de frică, există unele persoane care ţin pumnii strânşi în anticiparea uraganului. Practicanţii de surfing. Trăiesc pentru sezonul uraganelor de pe Coasta de Est.

Comentarii -

Accident Fukishima DaiichiAutorităţile japoneze au anunţat că nivelul radiaţiilor din împrejurimile centralei nucleare de la Fukushima Daiichi cresc către valori ce pot fi vătămătoare. Dar care sunt riscurile privind sănătatea omului asociate cu explozia unei centrale nucleare?

Comentarii -

Revista Science şi Fundaţia naţională pentru ştiinţă din Statele Unite ale Americii au organizat un concurs internaţional de reprezentare grafică a ştiinţei la care au participat 130 de lucrări din 14 ţări. Concursul a fost organizat pe cinci secţiuni: fotografie, ilustraţii grafice, multimedia interactivă, multimedia neinteractivă şi postere.

Comentarii -

matrice_electrozi_creierSite-ul de ştiri din domeniile ştiinţei şi tehnologiei popsci.com a pus laolaltă în cadrul unei superbe galerii de imagini 62 dintre cele mai reuşite fotografii din domeniu care ilustrează unele dintre cele mai spectaculoase reuşite de ordin tehnologic şi ştiinţific ale anului 2009.

Comentarii -

În această săptămână Academia Pontificală de Ştiinţe (ce ţine de Vatican) a ţinut o conferinţă în care s-a discutat posibilitatea vieţii extraterestre şi despre întrebările de ordin religios care decurg din această posibilitate. Părintele Jose Funes, directorul Observatorului Vaticanului, a afirmat că viaţa extraterestră este compabitilă cu dogma creştină, întrucât Dumnezeu nu poate fi limitat în dimensiunea creaţiei sale.

Comentarii -

Aţi auzit probabil de teoria "mâinii invizibile" care ar guverna mersul economiei libere, ceea ce sugerează că evoluţiile într-o economie capitalistă ar fi cumva autoreglate. Într-un studiu recent publicat în revista Entropy, Arto Annila de la Universitatea din Helsinki şi Stanley Salthe de la Universitatea Binghampton din New York afirmă că cea de-a doua lege a termodinamicii poate explica mecanismele funcţionării unei economii, de la cea locală până la cea mondială.

Comentarii -


Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
CoinGate Payment ButtonCriptomonedă
Susţine-ne pe Patreon!