Timpul zboaraAi fost vreodată la cinema şi ai simţit că timpul curge mai încet? Mie mi s-a întâmplat. O privire aruncată ceasului şi apoi gândul că probabil nu-mi place prea tare filmul, altfel cu siguranţă timpul ar fi zburat. În continuare, detalii despre câteva studii pe această temă.

 

 

 

Experienţa trăită de mine se potriveşte cu descoperirile făcute în urma unor studii efectuate de Aaron Sackett şi colegii săi. Credinţa populară conform căreia ”timpul zboară atunci când te distrezi” este atât de puternică şi omniprezentă, spun cercetătorii, încât, de fiecare dată când ni se pare că un eveniment a trecut mai repede decât ne aşteptam, deducem că ne-am simţit bine şi viceversa pentru întâmplările care au trecut greu.

Cercetătorii au rugat mai întâi zeci de studenţi să privească nişte pasaje de text şi să sublinieze toate cuvintele cu repetări adiacente ale unei anumite litere. Cercetătorii le-au spus participanţilor că sarcina avea să dureze zece minute, dar, în realitate, aceasta a durat fie cinci, fie douăzeci de minute, creând astfel iluzia că timpul zboară, respectiv că timpul trece greu. O ”aranjare” a ceasurilor a ajutat la crearea iluziei. După aceea, participanţii care experimentaseră senzaţia timpului care a zburat au evaluat sarcina ca fiind mult mai plăcută decât cei care experimentaseră senzaţia de timp care a trecut greu.

Experimentele ulterioare au arătat că după ce li se inducea sentimentul că timpul a zburat participanţii deveneau mai toleranţi cu privire la un zgomot enervant şi se bucurau de cântecul preferat mai mult decât de obicei. Această ultimă descoperire a fost importantă deoarece exista posibilitatea ca faptul că o activitate agreabilă s-a terminat mai repede decât te aşteptai să fie neplăcut.

Dacă oamenii chiar folosesc adagiul ”timpul zboară atunci când te distrezi” pentru a-şi evalua propria delectare, atunci contestarea sau încurajarea veridicităţii acestuia ar trebui să afecteze descoperirile de felul celor descrise mai sus. Asta este exact ceea ce a descoperit echipa lui Sackett. Când participanţii citeau un articol ştiinţific ce contesta adagiul ”timpul zboară”, accelerarea simţului lor subiectiv al trecerii timpului nu mai creştea plăcerea rezolvării unei sarcini bazate pe cuvinte.



Un lucru similar s-a petrecut şi atunci când participanţilor li s-a dat o explicaţie alternativă pentru motivul din spatele trecerii rapide a timpului. Participaţilor li s-au dat căşti despre care li s-a spus că pot accelera percepţia trecerii timpului la oameni. Din nou, iluzia timpului care zboară nu i-a făcut pe participanţi să se bucure mai mult de sarcină, probabil din cauză că aceştia au atribuit senzaţia căştilor şi nu propriei lor plăceri.

Luate împreună, aceste descoperiri au implicaţii importante pentru înţelegerea şi schimbarea experienţei hedonice”, au spus cercetătorii. Digest a luat legătura cu autorul principal, Aaron Sackett, profesor de marketing la Universitatea St. Thomas, pentru a-l întreba cum s-ar putea aplica asta în viaţa reală. El spus că primul lucru care trebuie făcut este să se minimizeze accesul oamenilor la surse exacte de măsurare a timpului. Apoi, să li se altereze percepţia subiectivă asupra trecerii timpului. Există numeroase feluri de a face asta. De exemplu, excitarea psihologică accelerează percepţia trecerii timpului, astfel încât o cafea gratuită oferită la capătul unei cozi lungi ar putea funcţiona (atâta timp cât nu se găseşte niciun ceas prin preajmă). Până şi o muzică ce distonează cu mediul (e.g. muzică chinezească într-un restaurant englezesc) s-a dovedit a accelera timpul. În cele din urmă, ai nevoie de momentul surpriză, în care oamenii sunt avertizaţi în legătură cu adevărata trecere a timpului. Aceasta provoacă la oameni senzaţia de timp care a zburat, urmată de implicaţia plăcută că trebuie să se fi simţit bine.

 

 

Articolul reprezintă traducerea articolului Time flew by ... I must have been enjoying myself, publicat pe site-ul http://bps-research-digest.blogspot.com.
Traducere: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.