Simbol narcisismUnii experţi au sugerat că există o legătură între narcisism şi creativitate – că obsesia şi stima de sine creează timpul şi spaţiul necesare pentru ca originalitatea să înflorească. Rezultatele unui studiu realizat la Universitatea Cornell contrazic această idee.

 

 

 

Jack Goncalo de la Universitatea Cornell tocmai a publicat rezultatele a trei experimente care arată că narcisiştii, pe cont propriu, nu sunt mai creativi decât ceilalţi, deşi ei aşa consideră. Lăudăroşenia unui narcisist îi determină şi pe alţii să le supraestimeze originalitatea ideilor. Pe de altă parte, echipa lui Goncalo a arătat că, atunci când e vorba de creativitatea de grup, competitivitatea mai multor narcisişti este într-adevăr benefică, atât timp cât ei nu sunt prea mulţi.

244 de studenţi au completat un test pentru evaluarea narcisismului (conţinând afirmaţii ca “Îmi place mult să fiu în centrul atenţiei”), urmat de două teste clasice de creativitate. Unul dintre acestea presupunea găsirea de noi întrebuinţări pentru cărămizi, iar celălalt le cerea să deseneze un nou tip de extraterestru. Studenţii mai narcisişti nu au excelat în mod deosebit, însă aşa au crezut.

Pentru cel de-al doilea studiu, 76 de studenţi au fost grupaţi pe perechi şi li s-a dat rolul de scenarist sau evaluator. Primul avea la dispoziţie 10 minute pentru a schiţa o idee pentru un nou film, înainte de a-l prezenta celuilalt- evaluatorul.

 

 

Ideile prezentate de studenţii cu un scor mai mare la testul de narcisism au tins să fie apreciate ca mai creative şi realizabile – o asociaţie mijlocită de faptul că scenariştii narcisişti erau percepuţi ca mai energici şi entuziaşti. Totuşi, atunci când copiile ideilor au fost interpretate cu atenţie de către specialişti care nu ştiau cui aparţine fiecare scenariu, participanţii mai narcisişti nu au mai avut punctaje atât de mari la creativitate şi practicabilitate.

Implicaţia pare a fi că lăudăroşenia narcisiştilor, mai degrabă decât calitatea reală a ideilor lor, i-a determinat pe evaluatori să le aprecieze mai mult scenariile. Cercetătorii au spus că acest rezultat ar trebui să fie alarmant pentru persoanele care lucrează în domenii din care lipseşte evaluarea obiectivă a calităţii ideilor. “În asemenea domenii, producţia creativă poate să scadă treptat, pe măsură ce talentul creativ adevărat este neglijat în favoarea carismei şi entuziasmului”, au avertizat ei.

Până acum, cercetarea a contestat ideea conform căreia narcisiştii, singuri, ar fi mai creativi. Dar ce se întâmplă dacă ei sunt în grupuri? Studiul final a antrenat 292 de studenţi care au completat testul de narcisism înainte de a forma 73 de grupuri de câte patru persoane. Sarcina lor era să propună modalităţi în care o companie reală îşi poate îmbunătăţi randamentul. Rezultatul principal a fost faptul că grupurile cu aproximativ doi narcisişti au avut tendinţa de a-i depăşi pe cei cu mai mulţi sau mai puţini narcisişti. De ce ar fi aşa? Echipa lui Goncalo consideră că prezenţa a doi narcisişti generează o doză sănătoasă de competiţie internă, prin urmare sprijină procesul de generare a ideilor. Totuşi, prea mulţi narcisişti şi competiţia excesivă dăunează procesului.

Aceleaşi nevoi de recunoaştere şi putere care pun o umbră negativă peste narcisişti ar putea să îi plaseze în rolul de catalizatori pentru o colaborare creativă”, au spus cercetătorii. “Rezultatele sugerează faptul că pentru a-i valorifica pe narcisişti trebuie să colaborăm cu ei şi să îi încurajăm să colaboreze între ei. Procedând astfel, grupurile ar putea transforma ceea ce este adeseori considerat ca o trăsătură negativă într-o sursă valoroasă de tensiune creativă.

 

Articolul reprezintă traducerea articolului For group creativity, two narcissists are better than one, publicat pe site-ul http://bps-research-digest.blogspot.com.
Traducere: Maria Mihai

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.