Sigur, virusul gripal nu a dispărut doar pentru că un nou virus, SARS-CoV-2, a „intrat pe piață”. Ne-am aștepta ca numărul de infectări cu virusul gripal să scadă în această perioadă, dat fiind că populația ia totuși măsuri de igienă personală și distanțare socială fără precedent. Iată cum stau lucrurile.

De la începerea sezonului gripei sezoniere (aproximativ: octombrie 2019) au fost confirmate 1.925 de cazuri de gripă. Au murit 73 de oameni, mult mai puțin în comparație cu sezonul gripal precedent, când au murit 197 de persoane.

Pentru curioși: noul coronavirus a omorât în nici două luni  (primul deces a fost pe 21 martie a.c.) circa 1.100 de oameni.

Până pe 12 aprilie au fost vaccinate antigripal circa 1,5 milioane de români. Cu privire la vaccin trebuie cunoscut că, din cauza capacității de a suferi mutații rapid a virusului viral, vaccinul antigripal are o eficacitate medie (rareori depășește 50%). Puteți citi mai multe aici: De ce virusul gripal este atât de greu de stăpânit

În ultima săptămână (6-12 aprilie) au fost 25 de cazuri de gripă clinică la nivel național, mai puține decât săptămâna trecută, când au fost 61 de cazuri. În aceeași săptămână a anului 2019 au fost 279 de cazuri de gripă, de 11 ori mai multe. Comparativ, în ultima săptămână au fost 1.670 de noi cazuri de COVID-19.

Așadar, una peste alta, cumva intuitiv, numărul de cazuri de gripă sezonieră are o evoluție moderată, cu o răspândire sporadică în anumite județe. Cele mai afectat zone sunt: București, cu 55 de cazuri în acest sezon, județul Iași (49) și Caraș cu 30 de cazuri.




Sursa: INSP

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.