ClinicalTrials.gov este o bază de date a studiilor clinice derulate în toată lumea. Verificând lista studiilor existente pe subiectul noului coronavirus (SARS-CoV-19), am descoperit în lista celor 220 de studii și unul sponsorizat de profesorul universitar Adrian Covic, de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași. Lectorul Alexandru Burlacu, de la aceeași universitate, pare că ar fi responsabil cu derularea efectivă a studiului (este denumit: „principalul investigator”).


Ce vor să facă cercetătorii ieșenii? Aceștia vor să creeze un algoritm de inteligență artificială care să fie capabil să identifice, pe baza analizei unei radiografii a pieptului pacientului, dacă este vorba despre pneumonie tip COVID-19 sau o pneumonie provocată de virusul gripal.

Ideea pare interesantă, pentru că, dacă studiul va avea succes, pe baza unei simple radiografii se poate stabili dacă pacientul este sau nu infectat cu virusul SARS-CoV-19. Prin urmare, în locul procedurii din prezent, când rezultatele se obțin și de pe o zi pe alta, s-ar putea stabili cauza pneumoniei într-un timp foarte scurt.

Studiul a început pe 18 martie 2020 și își propune să se încheie pe 18 august 2020, după observarea a 200 de pacienți. Desigur, mulți vor gândi că studiul s-ar putea dovedi inutil, pentru că în august virusul va fi istorie. Acest lucru este puțin probabil, după cum am explicat în acest articol: „Când se va încheia epoca marelui virus?”.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.