credit: raportuldegarda.ro

Epidemia COVID-19 nu se va termina prea curând în România. Abia suntem, în fapt, în faza sa de început. Măsurile guvernamentale și comportamentul populației sunt fundamentale în limitarea perioadei în care boala va avea o influența importantă asupra societății. Dacă în China numărul de persoane infectate s-a redus drastic în ultimele 2 săptămâni, în Europa în cele mai multe țări numărul de îmbolnăviri este în creștere de la o zi la alta.

Iată mai jos trei scenarii privind evoluția COVID-19 în România. Desigur, acest model matematic trebuie privit cu un ochi critic, iar acesta trebuie actualizat pe măsură ce date suplimentare sunt disponibile.

În varianta optimistă, vârful va fi atins în perioada 1-20 mai 2020, iar presiunea pe sistemul sanitar este redusă.
În varianta moderată, vârful va fi în perioada 1-20 iulie 2020, sistemul de sănătate făcând față numărului și frecvenței îmbolnăvirilor.
În varianta de risc maxim, vârful va fi atins în perioada 1-20 iunie 2020, iar sistemul de sănătate românesc va fi depășit.

Aceste trei scenarii sunt propuse de un grup de specialiști, prin intermediul unui articol apărut pe site-ul raportuldegarda.ro, pe baza unui model matematic publicat de revista The Lancet (pornind de la un set de date colectate în China).

Încetinirea creșterii numărului de cazuri este esențială din perspectiva rezilienței sistemului sanitar. Inevitabil, dacă măsurile de limitare a răspândirii virusului nu sunt eficiente, cazurile active (persoane care au nevoie de spitalizare) vor ajunge la un număr care va fi imposibil de gestionat într-o manieră corespunzătoare de sistemul sanitar românesc. Nu este vorba doar despre spații, ci și despre personal medical specializat, echipamente, medicamente etc.

Vă invităm să citiți articolul integral pe raportuldegarda.ro

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.