ochi bionicSub forma unei reţele de electrozi implantaţi în spatele globului ocular, o aşa-zisă retină artificială a redat parţial vederea unor pacienţi complet orbi. Implantul a fost folosit într-un studiu la care au participat 15 persoane, cărora dispozitivul le-a fost implantat pentru cel puţin 3 luni de zile. În cazul a 10 dintre aceştia, testele ulterioare au identificat apariţia abilităţii de a identifica direcţia de mişcare a unor obiecte învecinate.

 

Studiul a fost condus de către Dr. Jessy Dorn, angajat al Second Sight Medical Products, Inc. şi a fost dat publicităţii cu ocazia Neuroscience 2009, conferinţa anuală a Societăţii Americane pentru Ştiinţele Creierului, cunoscută ca fiind cea mai mare sursă de ştiri de ultimă oră în domeniul creierului uman şi sănătăţii acestuia.

De obicei problemele de vedere se datorează distrugerii celulelor nervoase responsabile cu recepţia semnalelor luminoase. Cauzele pot fi vârsta înaintată ori diverse boli precum retinitis pigmentosa şi nu există remedii.





Metoda prezentată de echipa condusă de Jessy Dorn a constat în folosirea unor ochelari prevăzuţi cu o cameră video miniaturizată conectată la un minicalculator. Computerul procesează imaginile primite de la camera video şi transmite datele astfel obţinute electrozilor montaţi la nivelul celulelor distruse ale retinei. Atunci când pacienţii "privesc" spre un obiect alb trecând peste un ecran negru, electrozii corespunzători stimulează celulele ochiului, dând naştere unor puncte luminoase în câmpul vizual al bolnavului.

Majoritatea pacienţilor au determinat mai bine direcţia de deplasare a obiectului atunci când au folosit sistemul de protezare a retinei decât în lipsa acestuia.

Sursa: aici

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.