Oamenii de ştiinţă au reuşit să descifreze codul genetic al cancerelor de piele şi de plămâni. Această reuşită va duce atât la dezvoltarea unor teste de sânge care să identifice tumorile mult mai devreme decât este posibil astăzi, cât şi la producerea unor noi medicamente mult mai eficiente.

Această reuşită se aşteaptă să fie urmată în curând de succese similare pentru alte tipuri de cancer. Marea Britanie studiază cu asiduitate cancerul de sân, Japonia cancerul de ficat, iar India cancerul gurii. Cercetători din Statele Unite sunt concentraţi pe descifrarea genomului cancerului de creier, ovar şi pancreas. Este de aşteptat ca în cel mult 5 ani codul genetic al tuturor acestor tipuri de cancer enunţate mai sus să fie decodificat complet.


 

În urma descifrării genomului cancerului de piele s-a descoperit că melanomul (cel mai periculos tip de cancer de piele) conţine peste 30 de mii de erori genetice produse de expunere excesivă la soare. În privinţa cancerului de plămâni s-au descoperit peste 23 de mii de mutaţii genetice produse în majoritate de expunerea la fumul de ţigară. Practic la 15 ţigări fumate se produce o eroare la nivelul genomului. Deşi multe dintre erori sunt inofensive, unele dintre acestea declanşează cancerul.

Sursa: aici

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.